x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marti 28 octombrie 2008

Marti 28 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    28 Oct 2008   •   00:00

Este ziua 302 a anului - Au mai rămas 64 de zile



Soarele

Răsare la 6:48

Apune la 17:10

Luna

Răsare la 6:16

Apune la 16:28

Lună nouă

29 octombrie

Primul pătrar (Luna în creştere)

6 noiembrie

Lună plină

13 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

20 noiembrie

Proverbul zilei:


"A umbla cu capul între urechi"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici îi prăznuiesc astăzi pe Sfinţii Mucenici Terentie, soţia sa, Neonila, şi cei 7 fii ai lor. Aceşti sfinţi credincioşi, închinându-se şi slujind lui Dumnezeu, au fost pârâţi şi, fiind aduşi la judecată, au mărturisit pe Hristos Dumnezeu adevărat şi pe idoli îi batjocoreau. Pentru aceasta, ei au fost spânzuraţi, iar soldaţii îi strujeau şi-i udau peste răni cu oţet şi cu sare, pârjolindu-i dedesubt cu foc. Iar ei se rugau lui Dumnezeu în tăcere, îndemnându-se unul pe altul la mucenicie. Şi nu a trecut Dumnezeu cu vederea ruga lor şi îngeri nevăzuţi i-au slobozit din legături şi le-au dat tămăduiri. În cele din urmă, păgânii le-au tăiat capetele.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenici Terentie, Neonila şi Vilie; Sf. Ierarh Firmilian

Calendar romano-catolic

Sf. Simon şi Iuda, apostoli

Calendar greco-catolic

Sf. Terenţiu şi Neomila, mucenici; Sf. Ştefan Savaitul

Credinţe populare, tradiţii, semne

Ciocul berzei este o plantă în formă de cioc de barză sau de cocor, invocată în descântatul femeilor care nu făceau copii. Dacă este băut seara, înainte de culcare, ceaiul din ciocul berzei are calităţi afrodiziace (Oltenia). Floarea dragostei din familia Crasulaceae este personificarea unei plante numite, local, dragoste, protectoare a familiei şi gospodăriei faţă de duşmani.

Planta se aducea din locurile unde creşte şi se răsădea într-un colţ ferit şi curat al grădinii din sat. Pentru a afla dacă tinerii îndrăgostiţi se vor căsători sau nu, se răsădeau două fire de Floarea dragostei: unul pentru fată, altul pentru fecior. Crescând, plantele urmau să prezică, prin apropierea sau îndepărtarea tulpinilor, dacă tinerii cărora le-au fost menite se vor căsători. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1784 – Crişan (Marcu Giurgiu sau Crişan Giurgiu, iobag din Cărpiniş) cere ţăranilor prezenţi la târgul de la Brad să participe la o adunare la Mesteacăn, unde Horea avea să le anunţe "poruncile" primite de la Iosif al II-lea la Viena;

1918 – Decretarea remobilizării generale a armatei. Trupele române primesc ordin să treacă simultan în Transilvania, Muntenia şi Dobrogea.

În lume


1920 – Tratat încheiat, la Paris, între România, pe de o parte, şi Marea Britanie, Franţa, Italia şi Japonia, de cealaltă parte, privind recunoaşterea unirii Basarabiei cu România;

1962 – Criza rachetelor cubaneze – Nikita Hruşciov le-a declarat americanilor că a ordonat demontarea rachetelor nucleare amplasate în Cuba.

Născuţi la 28 octombrie


1963 – Eros Ramazzotti, artist;

1967 – Julia Roberts, actriţă.

Click istoric

Astăzi, William (Bill) H. Gates, preşedintele şi "arhitectul" corporaţiei Microsoft – producătorul mondial de computere şi componente soft – împlineşte 53 de ani. Bill Gates a urmat cursurile şcolii elementare publice şi ale şcolii particulare din Lakeside. Aici şi-a început cariera în domeniul componentelor soft pentru computere personale. S-a delectat cu programarea computerelor de la vârsta de 13 ani. Sub conducerea lui Bill Gates, obiectivele pe care şi le-a propus Microsoft au fost îndeplinite şi îmbunătăţite în mod continu astfel încât tehnologia soft a devenit din ce în ce mai uşor de folosit, cu costuri de producţie mai scăzute şi mai plăcută pentru utilizatori.

×
Subiecte în articol: calendar