Este ziua 244 a anului
Au mai ramas 122 zile
PROVERBUL ZILEI:
" Dupa ce ca viespea nu face miere mai si inteapa "
- se zice despre cei care aduc numai vatamare.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:37 apune la 19:54
Luna rasare la 20:50 apune la 7:50
Ultimul patrar - 6 septembrie
Luna noua - 14 septembrie
Primul patrar - 21 septembrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Punerea in racla a braului Maicii Domnului
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Raimund Nonnatus
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Asezarea in racla a cinstitului brau al Fec. Maria
Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Cinstitul Brau al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, pe care il pomenim astazi, a fost adus de la Ierusalim la Constantinopol, asezat intr-o racla de aur peceltuita, si a fost pus in biserica pe care imparatul Teodosie cel Tanar o zidise, cu hramul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, la locul ce se numea Halcopatria, adica "targul de arama". In timpul imparatiei lui Leon cel Intelept, sotia acestuia care se numea Zoe era tulburata de un duh necurat. Cu toate rugaciunile celor apropiati, aceasta nu a putut scapa de duh. Dintr-un vis a aflat ca daca va pune Braul Maicii Domnului pe ea va scapa de acest necaz. Zoe a povestit acest vis sotului ei. Patriarhul, la rugamintea imparatului Leon, a consfintit cererea aceasta si Zoe s-a vindecat.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1913 - A murit Aurel Vlaicu, inginer si pilot roman (n. 6/19.11.1882)
1944 - Prin Inaltul Decret Regal nr. 1620 din 1944 este repusa in functiune Constitutia din 1923 (abrogata la 1938 de catre Carol al II-lea)
1990 - Prima Conventie Nationala a Uniunii Ziaristilor Democrati din Romania, in care, prin schimbarea denumirii, Uniunea se transforma in "Asociatia Ziaristilor Romani" (AZR). Se decide afilierea AZR la Federatia Internationala a Ziaristilor
In lume:
1867 - A murit Charles Baudelaire, poet, precursor al simbolismului si modernismului; unicul sau volum de poeme, "Florile raului", a fost caracterizat drept "cel mai mare exemplu de poezie moderna in orice limba" (n. 9.04.1821)
1997 - Lady Diana, printesa de Wales, a murit intr-un accident de masina, la Paris (n. 1.07.1961)
2002 - A murit una dintre figurile marcante ale epocii big band-urilor de jazz, Lionel Hampton. (n. 20.04.1908)
NASCUTI PE 31 august
1928 - James Coburn, cunoscut actor de film (Premiul Oscar, in anul 1998, pentru cel mai bun actor in rol secundar pentru prestatia din filmul "Affliction") (m. 18.11.2002)
1951 - Actorul Richard Gere ("Avocatul diavolului")
1960 - Poetul si prozatorul Daniel Banulescu
MOMENT ISTORIC
Astazi se implinesc 7 ani de la moartea printesei de Wales, Lady Diana. A murit intr-un accident de masina, in pasajul Pont de lâAlma din Paris. Alaturi de ea se mai afla si Dodi Al-Fayed, soferul lor, Henri Paul, si garda de corp al lui Al-Fayed, Trevor Rees-Jones. Diana a fost cea mai tanara fiica a lui Edward John Spencer si a sotiei sale Frances. Lady Diana Spencer a fost educata in Norfolk si in Kent. Printul Charles si Diana s-au cunoscut in vara anului 1980. Sase luni dupa prima lor intalnire, Charles a cerut-o in casatorie cu un inel ce avea un safir inconjurat de 14 diamante. Nunta a avut loc la catedrala St. Paul, pe 29 iulie 1981. A fost una dintre cele mai spectaculoase nunti din istoria familiei regale britanice. Aproape un milion de oameni si-au aratat bucuria iesind pe strazi. Personalitatea puternica a printesei au facut-o una dintre cele mai iubite persoane. In 1987 a fost prima celebritate care este pozata in timp ce atinge o persoana infectata cu SIDA.
Credinte populare, traditii, semne
Obiceiurile taranilor romani sunt legate si de vatra satului. In cazul in care acestia doreau sa inceapa construirea unei fantani, mai intai trebuia ca sapatorii sa se uitau printr-o carpa, dadeau ocol terenului si astfel puteau preciza care este locul ce adaposteste apa. Cand se incepea procesul se punea o strachina cu apa sfintita, bani de argint si busuioc. In momentul in care fantana era terminata se facea o sfestanie la care se imparteau mancare si bautura si se puneau crucile fantanii pentru dezlegatul acesteia. Preotul punea sare in fantana. La fantani se facea ruga pentru ploaie; sapte copii turnau apa peste canepa; ca sa ploua se faceau doua chipuri de ceara, unul era Soarele si altul era Ploaia. Soarele se ingropa in pamant, se zicea ca a murit si Ploaia se lasa afara. Tot atunci se facea pomana bunarului sau a fantanii si la fund se punea o cruce de lemn. Pomana se facea cu cei care au contribuit la zidirea bunarului. Fantanile se ridicau in amintirea mortilor.