x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 6 aprilie 2010

Marţi 6 aprilie 2010

06 Apr 2010   •   00:00

Este ziua 96 a anului ● Au mai rămas 269 de zile



Soarele
Răsare la 6:48 ● Apune la 19:49


Luna
Răsare la 2:49 ● Apune la 11:49

● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 aprilie ● Lună nouă 14 aprilie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 aprilie ● Lună plină 28 aprilie


Sărbătoare creştină: A treia zi de Paşti; Sf. Mc. Irineu, Ep. de Sirmium; Sf. Eutihie, Patr. Constantinopolului; Cuv. Platonida
În primii ani ai secolului al IV-lea, după moartea în Sirmium a preotului Montanus şi a soţiei acestuia, Maxima, a fost arestat însuşi episco­pul cetăţii, Irineu. Acesta era foarte tânăr, avea familie şi copii de vârstă fragedă. Episcopul Irineu a fost prins şi întemniţat din porunca guvernatorului Probus, care l-a îndemnat să se supună poruncilor împăratului şi să aducă jertfe idolilor. El a refuzat să jertfească şi cu curaj a spus: "Mi s-a poruncit să primesc mai degrabă chinurile decât să sacrific demonilor, tăgăduind pe Dumnezeu".


Credinţe populare, tradiţii, semne
Pomenile date de o persoană înainte de a muri sau, după moarte, de o rudă apropiată a acesteia, sunt ofrandele (jertfele, sacrificiile) de care va beneficia în "Lumea de dincolo". Jertfele pentru mort sunt făcute în zilele care preced înmormântarea, la înmormântare, la şase săptămâni şi, după înmormântare, anual, la diferite termene calendaristice, până la şapte ani. După şapte ani de la deces, mortul se consideră că intră în rândul moşilor şi strămoşilor şi, ca urmare, numele său nu mai este pomenit în mod special când se împart pomenile. În secolul al XIX-lea, etnografii au atestat la înmormântările din Moldova, Buco­vina şi Banat jertfe sângeroase de animale, specifice vremurilor pre­istorice. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
Naistul şi compozitorul român supranumit Regele naiului, Gheorghe Zamfir, împlineşte astăzi 69 de ani. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat, naiul, reuşeşte să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate sti­lurile şi genurile muzicale, revoluţionând sunetul la scară universală şi aducând naiul în atenţia publicului modern. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist şi în domeniul literar şi al artelor plastice, publicând versuri, eseuri şi o carte autobiografică şi expunând picturi proprii în ţară şi în străinătate.


S-a întâmplat azi
În România

● 1949 - Biroul Politic al CC al PCUS adoptă hotărârea "cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldoveneşti a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele de poliţie germane şi româneşti, a membrilor partidelor şi organizaţiilor profasciste, a gardiştilor albi, a membrilor sectelor ilegale şi a familiilor lor".
● 1973 - Premiera, la Bucureşti, a feeriei muzical-coregrafice "Veronica"; regia: Elisabeta Bostan.

În lume
● 1994 - Pe aeroportul din capitala rwandeză Kigali, ca urmare a unui atac al extremiştilor, se prăbuşeşte un avion care îi avea la bord pe preşedintele Rwandei, Juvénal Habyarimana, şi pe omologul său din Burundi, Cyprien Ntaryamira.

Născuţi la 6 aprilie
● 1483 - Raphael, pictor, arhitect (m. 1520);
● 1938 - Paul Daniels, magician.

×
Subiecte în articol: calendar