x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 7 octombrie 2008

Marţi 7 octombrie 2008

07 Oct 2008   •   00:00

Este ziua 281 a anului - Au mai rămas 85 de zile



Este ziua 281 a anului

Au mai rămas 85 de zile

Soarele

Răsare la 7:21

Apune la 18:45

Luna

Răsare la 15:10

Apune la 23:52

Primul pătrar (Luna în creştere)


7 octombrie

Lună plină

14 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

21 octombrie

Lună nouă

29 octombrie

Sărbătoare creştină

Biserica creştină îi prăznuieşte astăzi pe Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah. Cei doi au trăit în vremea împăratului Maximilian. Erau romani şi mari dregători în armata împăratului, care le acordase încredere şi îi privea cu ochi buni datorită faptelor vitejeşti de care dăduseră dovadă. Spunându-i-se lui  Maximilian că cei în care are încredere se închină lui Hristos şi îi hulesc pe zei, acesta i-a pus la încercare propunându-le să aducă, alături de el, jertfa lui Zeus. Sfinţii mucenici nu au intrat în templu. Refuzând, au fost îmbrăcaţi în haine femeieşti şi batjocoriţi de popor. Au fost ucişi în Antiohia Siriei.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenici Serghie şi Vah; Sf. Mucenic Iulian preotul, Chesarie diaconul şi Polihronie

Calendar romano-catolic

Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului

Calendar greco-catolic
Sf. Serghie şi Vach, mucenici; Preasfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului

Credinţe populare, tradiţii, semne

Călătorii de pe drumurile vechi, circulate numai de care cu boi şi căruţe cu cai, aveau din loc în loc popasuri, numite "dejugători", locuri de dejugare a boilor. Acestea erau amplasate la marginea localităţilor. Distanţa dintre dejugători era hotărâtă de rezistenţa animalelor de tracţiune. Seara, orice călăreţ, căruţaş sau simplu călător pedestru trebuia să facă acolo popas, să cineze şi să-şi refacă, puterile pentru a doua zi. La roata căruţei sau pe crăcanele de lemn, călătorii fierbeau mămăligă, îşi pregăteau hrana, culegeau informaţii de la localnici despre starea drumurilor şi distanţele dintre sate. Dejugătoarele erau mici nuclee de viaţă socială care grupau interesele cărăuşilor cu cele ale civilizaţiei şi culturii, mai ales în punctele lor de răscruce, de întretăiere a drumurilor, la vadurile apelor curgătoare şi în zona trecătorilor carpatice. (Profesor Ion Ghinoiu)

Proverbul zilei:


"Unde ţi-e inima, acolo şi gândul"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi


În România


1925 – Decret regal prin care, în virtutea Legii de unificare administrativă, se trece la o nouă împărţire administrativă a României (judeţ, municipiu, plasă, comună urbană reşedinţă, comună urbană nereşedinţă, comună rurală şi sat), definitivându-se procesele de organizare unitară legislativă şi statală a României;

1946 – Arestarea a 38 de proprietari de batoze şi mori din judeţul Alba, pentru că au refuzat să predea la stat cerealele rezultate din uium, precum şi a altor 20 de "traficanţi de cereale".

În lume


1513 – Bătălia de la La Motta: Trupele spaniole conduse de Ramón de Cardona înving Veneţia;

1949 – Zona de ocupaţie sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.

Născuţi la 7 octombrie


1748 – Regele Charles XIII al Suediei (m. 1818);

1966 – Toni Braxton, artistă.

Click istoric

La 7 octombrie 1910 s-a născut Eusebiu Camilar, poet, prozator şi traducător. A urmat  Şcoala Populară din comuna natală, Udeşti, judeţul Suceava şi Liceul Ştefan cel Mare din Suceava. Cunoscut îndeosebi ca autor de nuvele şi povestiri, a debutat editorial cu placheta de versuri "Chemarea cumpenelor" (1937), urmată de o serie de nuvele şi romane: "Negura", "Prăpădul Solobodei", "Codrun". Scrierile sale ulterioare se rezumă la o abundentă producţie de povestiri pentru copii şi tineret, colecţii militare şi publicistică ocazională. A mai prelucrat ciclul "1001 de nopţi" şi a făcut traduceri din Eschil, Aristofan, Ovidiu, Kalidasa, Puşkin, Gogol, Tolstoi şi Gorki. A murit în 1965.

×
Subiecte în articol: calendar octombrie