Este ziua 251 a anului
Au mai ramas 115 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Haraie, haraie, dar nu musca" - se zice despre cei care doar ameninta, netrecand la fapte."Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti Soarele
Citește pe Antena3.ro
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Praznuit astazi de catre crestinii ortodocsi, Sfantul mucenic Sozont provenea din Licaonia. A trait in timpul lui Maximian, conducatorul Kilikiei, care a poruncit ca numarul oamenilor inchinatori la zei sa creasca. In momentul in care Maximian a intrat in cetatea Pompeipol s-a oprit la statuia idolului protector al cetatii, care era confectionata din aur, si inchinandu-se la ea, i-a adus multe jertfe. In cetatea Pompeipol se afla si tanarul Sozont. El isi petrecea zilele si noptile invatand legile lui Dumnezeu. Ziua, Sf. Soont era cu oile la pascut. El le vorbea despre credinta sa. Incet-incet, au inceput sa se adune langa el ceilalti pastori, copii si barbati, si ii indemna sa se apropie de Dumnezeu. In urma sfaturilor lui, multi s-au botezat.S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
NASCUTI PE 7 septembrie
CLICK ISTORIC
Se implinesc astazi 154 de ani de la nasterea lui Constantin I. Istrati, chimist si medic roman, unul dintre fondatorii scolii romanesti de chimie. A urmat gimnaziul si Academia Mihaileana (liceu), din Iasi. In 1869 a absolvit Scoala Nationala de Medicina si Farmacie din Bucuresti si in 1877 si-a sustinut doctoratul in medicina si chirurgie. In primii ani de activitate a practicat medicina, pentru ca apoi sa se specializeze in chimie, la Universitatea din Paris. A lucrat in laboratoarele conduse de chimistii Charles Adolphe Wurz si Charles Friedel. Constantin Istrati a efectuat cercetari asupra derivatilor halogenati aromatici, care l-au dus la descoperirea unei clase de coloranti, "franceinele". Pentru aceasta inventie i s-a acordat Medalia de aur la Expozitia Internationala de la Paris. A redactat un "Curs elementar de chimie pentru elevi". Moare la 29 ianuarie 1918.Credinte populare, traditii, semne
In calendarul credintelor populare, astazi si joi sunt prezente "Cercurile Sfintei Marii cele Mici".Ziua de marti mai este cunoscuta ca si "Ziua Sfantului Antonie".
Sf. Antonie se remarca prin faptul ca atunci cand ii ceri ceva, ruga ti se indeplineste, cu conditia sa dai si ceva in schimb.
In foarte multe icoane il vedem pe sfant cu o paine in mana, numita painea saracului. De aceea se obisnuieste sa se dea de pomana paine.
La Biserica Sfantul Anton din Bucuresti (Strada Franceza nr. 33), in fiecare zi de marti vin credinciosi cu acatiste, in care sunt scrise dorintele, pe care le inmaneaza preotului, impreuna cu o lumanare aprinsa.
Urmatorul pas este citirea acatistului de catre preot si inchinarea la icoane.
La Sf. Anton se merge de noua ori la rand cu un astfel de bilet. In cea de-a zecea marti consecutiva, oamenii trebuie sa aduca multumiri (ulei, faina, zahar).
Odata sfintite, se lasa o parte in biserica si din restul se gatesta acasa.
Painea sfintita se imparte toata in biserica.