Este ziua 245 a anului
Au mai ramas 121 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Pe focul ce nu te supara sa nu-l zgandari"
- adica ceea ce nu te supara sa nu-i dai pricina de suparare
.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:38 apune la 19:52
Luna rasare la 21:01 apune la 9:04
Ultimul patrar - 6 septembrie
Luna noua - 14 septembrie
Primul patrar - 21 septembrie
Luna plina - 28 septembrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
â Cuv. Simeon Stalpnicul si mama sa, Cuv. Marta (Inceputul anului bisericesc)
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Egidiu
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S. Simeon Stilitul. Inceputul anului bisericesc
Ziua Mondiala a pacii
Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Astazi trebuie stiut faptul ca Biserica praznuieste Indictul. Acesta este luat ca obicei de la batranii care au observat ca romanii aveau obiceiul ca la Indiction sa se inceapa anul. Indictionul, la romani, insemna: porunca si aratare. In aceasta zi Iisus Hristos a intrat in Sinagoga iudeilor si, dandu-i-se cartea Prorocului Isaia, a deschis-o la pagina unde era scris: "Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti saracilor, a vindeca pe cei zdrobiti la inima, a propovadui robilor slobozenie si orbilor vedere. A slobozi pe cei sfarmamati intru usurare, a propovadui anul Domnului cel primit". Apoi, dand cartea slugii si sezand, a zis: "Ca astazi s-a plinit Scriptura aceasta in urechile voastre".
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1912 - La Bucuresti, in Sala "Eforie", a avut loc premiera filmului "Razboiul Independentei". A rulat timp de o luna, stabilind un record pentru acea vreme. Apoi a fost prezentat in Transilvania, la Viena si Budapesta.
1944 - A murit marele prozator si dramaturg Liviu Rebreanu (n. 27 nov. 1885)
2004 - Incepand de astazi se schimba numerotatia conturilor bancare, noile numere vor avea 24 de caractere
In lume:
1715 - A murit Ludovic al XIV-lea cel Mare (1643-1715), regele Frantei, supranumit Regele Soare. In perioada domniei lui, absolutismul regal a atins apogeul. Ii este atribuita celebra expresie: "Statul sunt eu" (n. 5 sept. 1638).
2001 - A murit medicul Christian Barnard. A realizat, la 3 decembrie 1967, primul transplant de inima (n. 8 nov. 1922).
2004 - Ziua nationala a Republicii Slovace. Ziua Constitutiei
NASCUTI PE 1 septembrie
1854 - Compozitorul, pedagogul german Engelbert Humperdinck, cunoscut in mod special pentru operele sale "Hansel si Gretel" si "Copiii regelui" (m. 27 sep. 1921).
1862 - Promotorul petrochimiei moderne in Romania (m. 7 apr. 1941).
1926 - Alexandru Miran Pop, scriitor
CLICK ISTORIC
Astazi se implinesc 60 de ani de la moartea prozatorului Liviu Rebreanu. S-a nascut la 27 noiembrie 1885, in satul Tarlisiua, judetul Bistrita-Nasaud. Este primul dintre cei treisprezece copii ai invatatorului Vasile Rebreanu si al Ludovicai. Isi face studiile gimnaziale in Nasaud si Bistrita, apoi la scoala militara in Sopron. In 1898, indragostit fiind in clasa a IV-a de liceu, scrie "intaia si ultima poezie". In 1906 absolva Academia Militara "Ludoviceum" din Budapesta si activeaza ca ofiter la Gyula. In 1908 demisioneaza, iar in 1909 trece clandestin muntii, spre Bucuresti. Debutul literar al scriitorului este nuvelistic. Il consemneaza revista Luceafarul in 1908, apoi, in 1909, revista Convorbiri critice. Pana la aparitia primului sau roman, "Ion" (1920), a publicat cateva volume de nuvele ("Framantari", 1912). In decembrie 1928 este numit director al Teatrului National din Bucuresti.
Credinte populare, traditii, semne
In credinta populara, astazi se serbeaza Sfantul Simeon Stalpnicul. Acesta este cunoscut ca fiind cuviosul care a primit in brate pe Domnul Iisus. Se serbeaza de catre locuitorii cu credinta, pentru ca se crede ca el este cel care duce omul pe scara ce face legatura intre pamant si ceruri. Cand nu i se acorda atentia cuvenita de catre oameni, Simeon produce cutremure ca mijloc de razbunare. Se pastreaza pentru a nu se darama casele de pe temelie. Se spune ca cine face astazi treaba se transforma in stalp de piatra sau ii intepeneste picioarele. Se tine in paza pomilor de catre omizi si pentru ajutor in calea focului. Din aceasta zi incep a se culege merele. Daca Sf. Simion este posomorat, toamna e rea si oamenii nu-si vor putea strange recoltele. Daca va tuna in aceasta zi, va fi o toamna lunga. In aceasta zi nu se taie. Este ziua in care pasarile cerului isi primesc ofrandele.