x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 10 iunie 2009

Miercuri 10 iunie 2009

10 Iun 2009   •   00:00

Ziua Paraşutiştilor Este ziua 161 a anului Au mai rămas 204 zile

SOARELE
Răsare la 5:31
Apune la 20:59
LUNA
Răsare la 23:15
Apune la 7:27
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 iunie
LUNĂ NOUĂ
22 iunie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iunie
LUNĂ PLINĂ
7 iulie

 

Proverbul zilei:
"Ciocanul fără coadă nu e bun de bătut"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Timotei, Episcopul Prasiei; Sf. Mucenici Alexandru şi Antonina
Sfântul Timotei a trăit în timpul lui Iulian Paravatul. A primit de tânăr viaţa monahală, trăind în post, înfrânare şi rugăciune. A fost desăvârşit până la sfârşitul său, fiind feciorelnic cu trupul şi cu sufletul. De aceea, i-a fost dat darul tămăduirii. Iulian, aflând de minunile pe care le făcea, a trimis soldaţii să-l omoare.

Sfânta Antonina, prăznuită tot azi, îşi trăia viaţa în curăţenie şi cinste şi, nevrând să se lepede de Hristos, a fost băgată într-o casă de desfrânare. Sfântul Alexandru a salvat-o pe ascuns din acea casă. Fiind prinşi, li s-au tăiat degetele mâinilor şi ale picioarelor şi au fost aruncaţi într-o groapă cu foc.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1884 - Legea privind crearea Domeniului Coroanei. Proprietatea asupra Domeniilor Coroanei rămâne a statului român, veniturile din aceste domenii revenind Coroanei;
1941 - 13.000 de români basarabeni sunt ridicaţi de autorităţile sovietice de la căminele lor şi deportaţi în Siberia.
ÎN LUME
1875 - Semnarea, la Viena, a Convenţiei comerciale, vamale şi de navigaţie, româno-austro-ungare (pe 10 ani);
1943 - Internaţionala a III-a, Comunistă, îşi încetează existenţa. Hotărârea de "autodizolvare" luată de Prezidiul Comitetului la 15 mai a fost, în realitate, inspirată de Stalin, care dădea curs unei cereri a preşedintelui SUA, Roosevelt;
1944 - Trupele naziste au ucis aproape 650 de civili, locuitori ai satului Oradour-sur-Glane din Franţa.
NĂSCUŢI LA 10 IUNIE
1969 - Cosmin Olăroiu, antrenor;
1970 - Loredana Groza, artistă.

 

Click istoric
La 10 iunie 1875 s-a semnat, la Viena, Convenţia comercială, vamală şi de navigaţie româno-austro-ungară (pe 10 ani). Potrivit acestei Convenţii, România putea să-şi desfacă în Austro-Ungaria produsele agricole fără taxe vamale sau chiar cu taxe reduse.

Prin această convenţie Austro-Ungaria beneficia de aceleaşi condiţii pentru produsele ei, în cea mai mare parte industriale, pe care le livra pe piaţa românească. Convenţia, care are o anumită însemnătate politică, marcând un pas înainte pe calea spre independenţa deplină, în sensul că se recunoştea României dreptul de a încheia tratate cu alte state fără aprobarea Porţii, a adus prejudicii economiei româneşti.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Cei patru sfinţi creştini celebraţi în zilele de 10 (Sfântul Mucenic Timotei), 11 (Sfântul Apostol Vartolomeu), 12 (Preacuviosul Onufrie) şi 14 iunie (Sfântul Proroc Elisei) sunt numiţi în Calendarul popular Sfinţi Mărunţi. Aceştia ar fi responsabili cu împârguirea şi coacerea la timp a lanurilor de grâu.

Pe măsură ce timpul calendaristic pe stilul vechi rămânea an de an în urmă faţă de timpul astronomic exact, atribuţiile de altă dată ale sfinţilor corespundeau cu stadiul de dezvoltare al cerealelor. Importanţa calendaristică a acestor sfinţi s-a diminuat treptat. Fără să-i uite, poporul i-a făcut răspunzători de provocarea unor fenomene meteorologice negative care apar frecvent în luna iunie: grindina, vijeliile, furtunile şi ploile torenţiale.
Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
10 IUNIE 1944
"Nu prea am chef de lucru" (Michel Ciry)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art


×
Subiecte în articol: calendar