x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri, 15 octombrie 2008

Miercuri, 15 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    15 Oct 2008   •   00:00

Ziua Internaţională a nevăzătorilor • Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural • Este ziua 289 a anului • Au mai rămas 77 de zile




Ziua Internaţională a nevăzătorilor
Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural
Este ziua 289 a anului
Au mai rămas 77 de zile


Soarele:

Răsare la 7:31
Apune la 18:31
Luna:
Răsare la 18:26
Apune la 8:12
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
21 octombrie
Lună nouă:
29 octombrie
Primul pătrar(Luna în creştere):
6 noiembrie
Lună plină:
13 noiembrie


Proverbul zilei:

"Omul, ca oul, cum îl atingi, cum se sparge"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Sfântul Luchian preotul, sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi, era din cetatea Siriei, numită Samosata. S-a născut într-o familie creştină. Rămas orfan de tânăr, şi-a dăruit averea săracilor. Eliberat de grijile lumeşti, se ocupa cu cercetarea Sfintelor Scripturi, având ca dascăl pe un cărturar vestit, Macarie din Edesa. Cuprinzând astfel învăţătura creştină şi dovedindu-se plin de înţelepciune, Lucian a fost rânduit preot în Antiohia. Mergând în Nicomidia, a fost prins de ostaşii lui Maximian-Galeriu. În ziua Botezului Domnului a săvârşit jertfa liturgică, iar a doua zi a murit.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Sfinţit Mucenic Luchian; Sf. Savin şi Vars, episcopi; Cuv. Eftimie cel Nou
Calendar romano-catolic
Sf. Tereza din Avila, fecioară
Calendar greco-catolic
Sf. Lucian, proroc, mucenic; Sf. Tereza de Avila, călugăriţă


S-a întâmplat azi

În România

1451 – Uciderea domnului Moldovei Bogdan al II-lea la Reuseni de către Petru Aron, cu complicitatea unei părţi a boierimii moldovene.
1892 – Inaugurarea Şcolii de arhitectură cu două secţii: de arhitecţi şi de conducători-desenatori;
1932 – Apare, bilunar, la Bucureşti, publicaţia prolegionară de artă, literatură şi politică "Axa".


În lume

1917 – Dansatoarea Mata Hari, acuzată de spionaj, a fost executată (n. 1876);
1940 – Filmul "Marele dictator", regizat de Charlie Chaplin, apare pe ecrane;
2003 – Prima misiune chineză în spaţiu, Shenzhou 5; China a trimis o capsulă spaţială având la bord un astronaut – Yang Liwei.


Născuţi la 15 octombrie

1844 – Friedrich Nietzsche, filozof (m. 1900);
1893 – Regele Carol al II-lea al României (m. 1953).


Click istoric

Se împlinesc astăzi 86 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria la Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia. Încoronarea simboliza actul unirii provinciilor istorice româneşti sub sceptrul aceluiaşi monarh. Cu acest prilej, regele Ferdinard se adresează ţării cu o proclamaţie: "Punând pe capul meu coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte am făcut-o pe veci Coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor cari, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi jertfa lor, au asigurat unitatea naţională şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas şi simţire de la Tisa până la Nistru şi până la Mare".


Credinţe populare, tradiţii, semne

Un sistem ingenios de avertizare pentru anunţarea pătrunderii în Ţara Moldovei a duşmanilor a fost aprinderea focurilor. În lungul Drumului Brăilei, pe direcţia nord-sud, între Brăila şi Suceava, sunt vizibile şi astăzi movile de origine antropică. Vestea călcării hotarelor se transmitea la cetatea domnească vizual, probabil în câteva ore. De la acest sistem de anunţare a pericolului duşmanilor limba română avea să se îmbogăţească cu încă o expresie: "A da sfară în ţară". Fumul focurilor ridicat în atmosferă era dus în direcţia adierii vântului, lăsând nori alburii sau cenuşii pe cer. Tragice spectacole prevesteau aceste sfori de fum. Vaietele şi ţipetele, sunetele buciumelor şi clopotelor însemnau numai începutul calvarului.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar