x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 17 iunie 2009

Miercuri 17 iunie 2009

de Ramona Vintila    |    17 Iun 2009   •   00:00

Ziua Mondială de Combatere a Deşertificării şi Secetei



Este ziua 168 a anului

Au mai rămas 197 zile

Este a 3-a zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, au mai rămas 11 zile

Soarele
Răsare la 5:31
Apune la 21:02

Luna
Răsare la 1:26
Apune la 15:00

Lună nouă
22 iunie

Primul pătrar (Luna în creştere)

29 iunie

Lună plină
7 iulie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
15 iulie

PROVERBUL ZILEI:

"I-a pus jugul după cap"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: SF. MUCENICI: MANUIL, SAVEL ŞI ISMAIL


Prăznuiţi astăzi, Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail s-au născut în Persida şi erau fraţi. Păgânul Iulian a aflat despre aceştia că sunt creştini şi a poruncit să îi fie aduşi pentru a-i judeca. După judecată a dat ordin ca Manuil, Savel şi Ismail să fie torturaţi. Sfântul Manuil a fost supus la chinuri mai grele decât ceilalţi doi fraţi ai săi. La final au fost duşi la zidul numit al lui Constantin şi li s-au tăiat capetele.

CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMNE

Cel care priveşte de pe margine ceremonialul Căluşului are impresia că membrii cetei au în ei ceva diavolesc, că s-au îndepărtat de Biserică şi de Dumnezeu, că au încheiat un pact secret cu o altă divinitate. La intrarea în ceată, căluşarii depuneau jurământ faţă de Căluş, altă divinitate decât cea creştină: "Noi fugim de Biserică. Căluşul nu lucrează cu Biserica" (Segarcea, jud. Dolj); "Zilele când joacă Căluşul sunt zile diavoleşti. Nu se lucrează în aceste zile. Se zice că îl ia Diavolul din Căluş sau din Iele.

Cel «luat» era sărit de căluşarii care mestecau pelin şi usturoi" (Perieţi, jud. Olt); Căluşarii din Şirineasa, judeţul Vâlcea, se închinau "la trei zâne lăsate de Dumnezeu pe Pământ ca să pocească lumea" şi altele. Prin tot ceea ce fac, căluşarii doresc să semene sau să se confunde cu divinitatea cabalină căreia i se închină. (Profesor Ion Ghinoiu)

CALENDAR DE POST

15 L Sf. Prooroc Amos; Sf. Mucenic Isihie; Fericiţii Ieronim şi Augustin (Începutul Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel)

16 M Sfântul Tihon, Episcopul Amatundei şi Sf. Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

17 M Sfinţii Mucenici: Manuil, Savel şi Ismail

18 J Sfinţii Mucenici: Leontie, Ipatie şi Teodul

19 V Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuviosul Paisie cel Mare; Sf. Mc. Zosima

20 S Sf. Sfinţit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor; Cuviosul Calist, Patriarhul Constantinopolului

21 D Sfinţii Mucenici Iulian din Tars şi Afrodisie

S-A ÎNTÂMPLAT AZI

În România

1976 - Decret al Consiliului de Stat privind amnistierea infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei şi rămânerea în străinătate şi graţierea pedepselor date pentru asemenea infracţiuni acelor cetăţeni stabiliţi în străinătate, care în termen de doi ani se vor întoarce în ţară. Decretul constituie o primă măsură de a stopa creşterea tentativelor de trecere frauduloasă a frontierei şi de a încerca readucerea în ţară a unor personalităţi din exil;

1977 - Inaugurarea, pe platforma industrială de est a Craiovei, a lucrărilor de construcţie a întreprinderii societăţii mixte Oltcit, de autoturisme de mic litraj.

În lume


1939 - Ultima ghilotinare publică din Franţa. Eugen Weidmann, condamnat pentru crimă, este ghilotinat la Versailles, în faţa închisorii Saint-Pierre.

Născuţi la 17 iunie


1239 - Regele Edward I al Angliei (m. 1307);

1975 - Lucian Dan Teodorovici, scriitor.

×
Subiecte în articol: calendar