x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 17 martie 2010

Miercuri 17 martie 2010

17 Mar 2010   •   00:00

Este ziua 76 a anului ● Au mai rămas 289 de zile



Soarele
Răsare la 6:27 ● Apune la 18:23

Luna
Răsare la 6:14 ● Apune la 19:16
● Primul pătrar (Luna în creştere) 23 martie ● Lună plină 30 martie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 aprilie ● Lună nouă 14 aprilie


Sărbătoare creştină: Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu; Sf. Ier. Patriciu (Patrick), apostolul Irlandei; Sf. Mc. Marin (Denie -  Canonul cel Mare)
Celebrat astăzi, Preacuviosul Alexie s-a născut la Roma. Ajungând la vârsta potrivită, tatăl său i-a ales soţie, dar, după nuntă, Alexie a fugit pe as­cuns la Edesa. Venind la biserica de aici, a rămas pe lângă aceasta timp de 18 ani, îmbrăcat cu haine sărace şi zdrenţuite, hrănindu-se din mila şi îndurarea celor care veneau la bise­rică. Când s-a întors la casa părinţilor lui, nu a mai fost recunoscut de ni­meni şi a continuat să îşi petreacă via­ţa înaintea porţii casei sale, luat în derâdere şi batjocură chiar de servitorii lui.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Omul lui Dumnezeu şi Sfântul făcător de minuni pe ape din Calendarul popular a preluat numele şi data de celebrare ale Cuviosului Alexie din Calendarul ortodox. El este o importantă re­prezentare mitică sezonieră, patron al vieţuitoarelor care iernează sub pă­mânt. Se spu­ne despre el că ar încălzi şi ar des­chide Pământul în zi­ua lui si­tuată în preajma echinoc­ţiu­lui de pri­măvară (17 mar­tie) pentru a slobozi vietăţile care au iernat într-în­sul. Du­pă şase luni, la Ziua Crucii, în preajma echinocţiului de toamnă, Ale­­xie în­cu­ie Pământul. Spre deosebire de alţi sfinţi care poartă la brâu câte o cheie cu care des­chid un ano­timp (Sângiorz vara şi Sâ­medru iar­na), Alexie poartă două: cu una descuie vara la 17 martie şi cu alta descu­ie iarna la 14 septembrie. (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi
În România

● 1884 - Legea comerţului ambulant interzicea evreilor activitatea în acest domeniu, măsură care a afectat existenţa a circa 5.000 de familii evreieşti, ceea ce a făcut necesară intervenţia societăţilor evreieşti din ţară şi din străinătate pentru ajutorarea celor rămaşi fără mijloace de a trăi;
● 1921 - Apare săptămânal la Bucureşti Viaţa sindicală, organ central al mişcării sindicale din România;
● 1936 - Se promulgă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală (intră în vigoare la 1 ianuarie 1937).

În lume

● 1756 - La New York este celebrată pentru prima dată St. Patrick's Day;
● 1959 - Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din ţară, autoexilându-se în India.

Născuţi la 17 martie

● 1919 - Nat King Cole, artist (m. 1965);
● 1951 - Kurt Russell, actor.

×
Subiecte în articol: calendar