x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 18 august 2004

Miercuri 18 august 2004

18 Aug 2004   •   00:00

Este ziua 231 a anului
Au mai ramas 135 zile

PROVERBUL ZILEI:

"Ne-a ouat gaina in caciula" - se zice cand ne vine bine peste bine.

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 6:22
  • apune la 20:16

    Luna
  • rasare la 8:34
  • apune la 21:37
  • Luna noua - 16 august
  • Primul patrar - 23 august
  • Luna plina - 30 august

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • Sf. Mc. Flor, Lavru, Polien si Leon

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Iuliana

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • Ss Flor si Laur

    Zodia Leu (22 iulie - 21 august)

    SARBATOARE CRESTINA

    Astazi, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii Mucenici Flor, Lavru, Polien si Leon. Flor si Lavru erau doi frati care au fost invatati in credinta de Sfintii Proclu si Maxim. Licinie, fiul imparatesei Elipidie, le-a dat bani si i-a pus sa zideasca un templu pentru idoli. Cei doi frati au impartit banii saracilor care au daramat idolii si au aprins lumanari, inchinand biserica lui Hristos. Ei au fost aruncati in cuptor din ordinul lui Licinie, iar Flor si Lavru au fost legati de roata unui car si batuti, dupa care, din ordinul guvernatorului, au fost aruncati intr-un put. Sf. Mc. Polien a patimit pentru Hristos, la Roma. Dupa ce a fost tarat si batut cu pietre, el si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1858 - A murit, la Iasi, lautarul Barbu Vasile, cunoscut sub numele de Barbu Lautaru. Staroste al breslei lautarilor ieseni, Barbu Lautaru este mai mult o legenda a muzicii romanesti. Din marturii ale vremii se stie ca Franz Liszt, aflat la Iasi, in 1847, a ramas impresionat de maiestria artistica a lautarului roman (n. 1780)
  • 1998 - S-a stins din viata Iosif Sava, muzicolog, autor a numeroase volume de istorie a muzicii, realizator de emisiuni radio si de televiziune (n. 15.02.1933)
  • 2001 - Primul monument inchinat regelui dac Burebista a fost dezvelit la Orastie

    In lume:

  • 1850 - A murit scriitorul francez Honor... de Balzac, unul dintre cei mai prolifici prozatori (n. 20.05.1799)
  • 1960 - In S.U.A a inceput comercializarea pastilelor contraceptive

    NASCUTI PE 18 august

  • 1916 - Istoricul Neagu Djuvara; stabilit in Franta in 1947; in 1976 i-a fost decernat Premiul pentru Istorie al Academiei Franceze ("Scurta istorie a romanilor povestita celor tineri")
  • 1933 - Roman Polanski, regizor, actor si scenarist polonez (in 2003, cu filmul "Pianistul" a castigat Premiul Oscar si sapte premii Cesar)
  • 1937 - Robert Redford, actor de film ("Descult in parc", "Jeremiah Johnson"), regizor ("Oameni obisnuiti" - premiat cu patru Premii Oscar)

    MOMENT ISTORIC

    Astazi se implinesc 43 de ani de cand a aparut pe piata pilula contraceptiva. La 18 august 1960, in plina epoca hipiota, a fost introdusa in farmaciile americane pastila care avea sa devina celebra. Aparitia pilulei contraceptive - o metoda revolutionara de a preveni o sarcina nedorita - a fost primita cu bucurie de o mare parte dintre femei. In anii ’60, libertatea de exprimare, noul stil de viata al tinerilor dusesera la cresterea alarmanta a numarului de avorturi in Statele Unite. Cu toate acestea, au existat si multe voci impotriva acestei metode, iar femeile care au decis sa apeleze la ea erau considerate lipsite de orice prejudecati. In Europa, pilula contraceptiva a ajuns putin mai tarziu si s-a bucurat de un succes asemanator cu cel din Statele Unite. In prezent, aceasta a devenit cea mai folosita metoda de contraceptie din lume, fiind utilizata de milioane de femei. Specialistii sustin ca, in curand, o astfel de pilula va fi facuta si pentru barbati.

    Credinte populare, traditii, semne

    Pentru buna desfasurare a ceremonialului de casatorie, traditia populara ne invata ca, inainte de casatorie, perechea care urmeaza sa se casatoreasca isi alege un alt cuplu care sa le fie nasi. Se spune ca nasii ar trebui sa fie un fel de consilieri ai viitoarei familii si garanti in fata lui Dumnezeu ca acea familie va trai in armonie. Parintele spiritual al celor doi insuratei are obligatia de a cumpara cele doua lumanari traditionale, voalul si florile cu beteala din care mireasa isi va face in seara de dinaintea nuntii coronita. In anumite cazuri, nasul cumpara basmaua pentru mireasa, precum si floarea pentru mire. Fiind persoana cea mai respectata, nasul conduce intreaga nunta. El detine intreaga autoritate, oferind o mica tratatie tuturor celor care il insotesc pe mire la "luatul nasilor", apoi il conduce pe mire spre casa miresei. Nasa are datoria de a asista la toate pregatirile miresei, de a o conduce la Biserica si "de a o lega la cap" cu o basma, semn ca a intrat in randul femeilor.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar august