• Este ziua 230 a anului •Au mai rămas 135 de zile
SOARELERăsare la 6:22
Apune la 20:16
LUNA
Răsare la 4:20
Apune la 0:08
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
16 august
LUNĂ PLINĂ
24 august
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
1 septembrie
LUNĂ NOUĂ
8 septembrie
Proverbul zilei:
„Haina nu face pe medic"
„Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Flor, Lavru, Polien şi Leon
Astăzi, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Mucenici Flor, Lavru, Polien şi Leon. Flor şi Lavru erau doi fraţi care au fost învăţati în dreapta credinţă de Sfinţii Proclu şi Maxim. Licinie, fiul împărătesei Elipidie, le-a dat bani şi i-a pus să zidească un templu pentru idoli. Cei doi fraţi au împărţit banii la săracii care au dărâmat idolii şi au aprins lumânări, închinând pentru Biserica lui Hristos. Ei au fost aruncaţi în cuptor din ordinul lui Licinie, iar Flor şi Lavru, din ordinul guvernatorului, au fost aruncaţi într-un puţ. Sfântul Mucenic Polien a pătimit pentru Hristos la Roma. După ce a fost târât şi bătut cu pietre, şi-a încredinţat sufletul lui Dumnezeu.
S-a întâmplat azi
În România
1898 - Constituirea, la Timişoara, a Clubului Biciclist, al cărui statut a fost aprobat în 1899;
1938 - Se semnează la Sinaia un acord între România, Marea Britanie şi Franţa (la care aderă apoi Germania şi Italia), prin care controlul navigaţiei pe Dunărea maritimă, de la Brăila la mare, este lăsat în grija Guvernului român.
În lume
1201 - Este fondat oraşul Riga;
1572 - La Paris are loc căsătoria viitorului Rege Henric al IV al Franţei cu Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea; se aşteapta o reconciliere între protestanţi şi catolici;
1680 - A fost întemeiată compania de teatru „Comedia Franceză", prin ordinul lui Ludovic al XIV-lea;
1868 - Astronomul francez Pierre Jules César Janssen descoperă heliul;
1938 - A fost inaugurat Podul Thousand Islands Bridge, care leagă SUA de Canada.
Născuţi la 18 august
1936 - Robert Redford, actor;
1952 - Patrick Swayze, actor(m. 2009).
Click istoric
La 18 august 1916 a avut loc Bătălia de la Turtucaia. Trupele române din „capul de pod" Turtucaia (sub comanda generalului Constantin Teodorescu, care la rându-i era subordonat comandantului Armatei a III-a, generalul Mihail Aslan), rău conduse şi slab sprijinite din spate şi din flancuri, sunt înfrânte. „Dezastrul de la Turtucaia" a costat Armata Română mii de morţi şi răniţi. Înfrângerea de la Turtucaia a avut un efect moral negativ asupra opiniei publice şi a ostaşilor. Luptele s-au încheiat la 24 august 1916. După pierderea „capului de pod" de la Turtucaia, trupele române vor evacua Silistra la 26 august 1916, care era serios ameninţată după această pierdere.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Momentul favorabil la naşterea copilului, când se crede că ar apărea pe cer o stea care îi va călăuzi viaţa până la moarte, este numit de popor Ceas bun. La venirea şi plecarea omului prin naştere şi moarte participă, prin schimbări spectaculoase (apariţia şi căderea stelelor), întregul Univers. Măreţia astrală a existenţei româneşti este exprimată de versul mioritic „Şi la moartea mea / Va cădea o stea!", de credinţa ţăranilor din Bărăgan, care, la vederea pe cer a traiectoriei luminoase a unei comete, spun că a mai murit un om. Românul leagă viitorul copilului nu numai de ceea ce i-a prezis Ursitoarea, ci şi de împrejurările naşterii (timpul nocturn sau diurn, poziţia zilei de naştere în timpul săptămânal, lunar, sezonal şi anual).
• Profesor Ion Ghinoiu
„Încå o zi infectå..."
18 AUGUST 1931
„Ieri am lucrat cu poftă; nu mi se întâmplă aproape niciodată." (Julien Green)
„Încă o zi infectă..." sau „365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art