x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 18 august 2010

Miercuri 18 august 2010

de Ramona Vintila    |    18 Aug 2010   •   00:00

• Este ziua 230 a anului •Au mai rămas 135 de zile

SOARELE
Răsare la 6:22
Apune la 20:16
LUNA
Răsare la 4:20
Apune la 0:08
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
16 august
LUNĂ PLINĂ
24 august
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
1 septembrie
LUNĂ NOUĂ
8 septembrie


Proverbul zilei:
„Haina nu face pe medic"
„Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Flor, Lavru, Polien şi Leon
Astăzi, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Mucenici Flor, Lavru, Polien şi Leon. Flor şi Lavru erau doi fraţi care au fost învăţati în dreapta cre­dinţă de Sfinţii Proclu şi Maxim. Licinie, fiul împărătesei Elipidie, le-a dat bani şi i-a pus să zidească un templu pentru idoli. Cei doi fraţi au îm­părţit banii la săracii care au dă­râ­mat idolii şi au aprins lumânări, în­chinând pentru Biserica lui Hristos. Ei au fost aruncaţi în cuptor din or­dinul lui Licinie, iar Flor şi Lavru, din ordinul guvernatorului, au fost aruncaţi într-un puţ. Sfântul Mucenic Polien a pătimit pentru Hristos la Roma. După ce a fost târât şi bătut cu pietre, şi-a încredinţat sufletul lui Dumnezeu.


S-a întâmplat azi
În România
1898 - Constituirea, la Timişoara, a Clubului Biciclist, al cărui statut a fost aprobat în 1899;
1938 - Se semnează la Sinaia un acord între România, Marea Britanie şi Franţa (la care aderă apoi Germania şi Italia), prin care controlul na­vigaţiei pe Dunărea maritimă, de la Brăila la mare, este lăsat în grija Guvernului român.
În lume
1201 - Este fondat oraşul Riga;
1572 - La Paris are loc căsătoria viitorului Rege Henric al IV al Fran­ţei cu Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea; se aşteapta o re­con­ciliere între protestanţi şi catolici;
1680 - A fost întemeiată compania de teatru „Comedia Franceză", prin ordinul lui Ludovic al XIV-lea;
1868 - Astronomul francez Pierre Jules César Janssen desco­peră heliul;
1938 - A fost inaugurat Podul Thousand Islands Bridge, care leagă SUA de Canada.
Născuţi la 18 august
1936 - Robert Redford, actor;
1952 - Patrick Swayze, actor(m. 2009).


Click istoric
La 18 august 1916 a avut loc Bătălia de la Turtucaia. Trupele române din „capul de pod" Turtucaia (sub co­man­da generalului Constantin Teo­dorescu, care la rându-i era subordo­nat comandantului Armatei a III-a, generalul Mihail Aslan), rău conduse şi slab sprijinite din spate şi din flancuri, sunt înfrânte. „Dezastrul de la Turtucaia" a cos­tat Armata Română mii de morţi şi răniţi. Înfrângerea de la Turtucaia a avut un efect moral negativ asupra opiniei publice şi a ostaşilor. Luptele s-au încheiat la 24 august 1916. După pierderea „capului de pod" de la Tur­tu­caia, trupele ro­mâne vor evacua Si­listra la 26 august 1916, care era se­­rios amenin­ţată după această pier­dere.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Momentul favorabil la naşterea co­pilului, când se crede că ar apărea pe cer o stea care îi va călăuzi viaţa până la moarte, este numit de popor Ceas bun. La venirea şi plecarea omului prin naştere şi moarte participă, prin schimbări spectaculoase (apa­riţia şi căderea stelelor), întregul Univers. Mă­reţia astrală a existenţei româneşti este exprimată de versul mioritic „Şi la moartea mea / Va că­dea o stea!", de credinţa ţăranilor din Bărăgan, care, la vederea pe cer a tra­iectoriei luminoase a unei co­mete, spun că a mai murit un om. Românul leagă viitorul copilului nu numai de ceea ce i-a prezis Ursitoarea, ci şi de împre­ju­ră­rile naşterii (timpul nocturn sau diurn, poziţia zilei de naştere în timpul săptămânal, lunar, sezonal şi anual).
• Profesor Ion Ghinoiu


„Încå o zi infectå..."
18 AUGUST 1931
„Ieri am lucrat cu poftă; nu mi se întâmplă aproape niciodată." (Julien Green)
„Încă o zi infectă..." sau „365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar