x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 19 mai 2010

Miercuri 19 mai 2010

de Ramona Vintila    |    19 Mai 2010   •   00:00

• Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei • Este ziua 139 a anului • Au mai rămas 226 de zile

SOARELE
Răsare la 5:44
Apune la 20:40
LUNA
Răsare la 10:54
Apune la 0:55
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
21 mai
LUNĂ PLINĂ
28 mai
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
5 iunie
LUNĂ NOUĂ
12 iunie


Proverbul zilei:
„Fiecare om poartă câte un răvaş în spate"
„Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Ier. Mc. Patrichie al Prusei şi cei împreună cu dânsul; Sf. Ier. Dunstan de Canterbury (Dezlegare la peşte)
Sf. Mc. Patrichie era episcop în oraşul Brusa, loc unde mulţi bolnavi veneau să se tămăduiască de neputinţele lor. Stăpânirea romană aşezase acolo o ca­pişte în semn de mulţumire unui zeu păgân, vindecător de boli. Dre­gă­to­rul împărătesc al Bitiniei, Iuliu,
s-a vindecat la aceste ape şi nu s-a mul­ţu­mit numai cu jertfa de închi­nare că­tre zeu, ci a socotit să silească şi pe creş­tini să se închine lui. Lui Patrichie i s-a poruncit să se lepede de Hristos. Pentru credinţa sa, i s-a tăiat capul.


S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1946 - Arestarea altor membri ai guvernului Ion Antonescu, făcând parte din aparatul economico-financiar (Gh. Leon, I. Petrovici, general C. Georgescu, general N. Stoenescu, P. Nemoianu, Gheron Netta, E. Oteteleşanu, general Gh. Jienescu, general V. Iliescu, A. Pană, general N. Şova, H. Cosmovici etc.);
1997 - Curtea Supremă de Justi­ţie reabilitează 21 de intelectuali, prin­tre care Constantin Noica, Ale­xandru Paleologu, Nicu Steinhardt, Vladimir Streinu, acuzaţi pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale şi crimă de trădare de patrie, fiind condamnaţi, la 1 martie 1960, la pedepse cuprinzând între 25 de ani de muncă silnică şi şapte ani de închisoare corecţională, cu confiscarea totală a averii.

ÎN LUME
1802 - Napoleon Bonaparte înfiinţează distincţia Legiunea de Onoare.

NĂSCUŢI LA 19 MAI
1910 - Ion Ţuculescu, pictor, medic, biolog (m. 1962);
1925 - Pol Pot, dictator cambodgian (m. 1998);
1948 - Grace Jones, cântăreaţă, actriţă.


Click istoric
La 19 mai 1895 s-a stins din viaţă José Mart", scriitor şi om politic cubanez, unul dintre organizatorii şi conducătorii răscoalei antispaniole. S-a născut în 1853. După ce a absolvit Universitatea din Saragossa, s-a mu­tat în Mexico City, unde şi-a în­ceput cariera literară. Opoziţia sa faţă de un sistem înfiinţat în urma unei lovituri de stat militare l-a făcut să plece în Guatemala, dar abuzurile guvernului l-au făcut să abandoneze şi acea ţară. În 1878 s-a întors în Cuba sub amnistie generală, dar a conspi­rat împotriva autorităţilor spaniole şi a fost din nou alungat. În 1895 a plecat pe frontul războiului pentru independenţa Cubei. A murit într-una dintre primele încăierări.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Paznicul lumii de dincolo care latră sufletele necunoscute ale morţilor în prima noapte după sosire, sinonim cu ţâncul sau Orbetele Pământului, este, în credinţele populare, Căţelul pământului. Are înfăţişare de câine alb, cu corp alungit şi picioare scurte. Noaptea iese din pământ şi latră pe la mormintele din cimitire, prevestind moartea şi alte nenorociri. Imediat după înmormântare el controlează mormintele şi muşcă de nas sau de urechi morţii cărora li s-a greşit ceva la înmormântare. Pentru a lăsa în pace sufletul proaspăt sosit în lumea de dincolo, rudele de aici îi aprind în seara zilei de înmor­mântare un foc pe mormânt (Culoarul Rucăr-Bran).
• Profesor Ion Ghinoiu


„Încå o zi infectå..."
19 MAI 1973
„Astăzi, 19 mai, mi s-a vindecat piciorul" (Victor Hugo)
• „Încă o zi infectă..." sau „365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar