x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri, 29 octombrie 2008

Miercuri, 29 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    29 Oct 2008   •   00:00

Ziua internaţională a internetului
Este ziua 303 a anului
Au mai rămas 63 de zile




Soarele:
Răsare la 6:49
Apune la 17:09
Luna:
Răsare la 7:23
Apune la 16:54
Lună nouă:
29 octombrie
Primul pătrar(Luna în creştere):
6 noiembrie
Lună plină:
13 noiembrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
20 noiembrie


Proverbul zilei:

"Moartea, ca pisica, la şoareci mici pândeşte"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Sărbătorită astăzi, Sfânta Mare Muceniţă Anastasia Romana a trăit pe vremea împăraţilor Deciu şi Valerian. Sfânta Anastasia se afla într-o mănăstire de fecioare, unde fusese adusă încă de mică de către maica stareţă Sofia. Oricât de ferită de lume era, oamenii aflaseră de frumuseţea şi înţelepciunea ei şi mulţi o ceruseră în căsătorie. Dar ea rămânea neclintită în dragostea ei către Hristos şi voia să rămână pentru totdeauna mireasa Lui. Auzind guvernatorul de această fecioară, a dat poruncă să fie chinuită, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul.

Calendar creştin-ortodox
Cuv. Mare Muceniţă Anastasia Romana; Cuv. Avramie

Calendar romano-catolic
Sf. Narcis, patriarh de Ierusalim

Calendar greco-catolic
Sf. Anastasia Romana, călugăriţă, muceniţă; Sf. Avramie, călugăr


S-a întâmplat azi

În România
1497 – Lupta de la Lenţeşti. Un corp de oaste moldovenească de circa 3.000 de călăreţi, condus de vornicul Boldur, zdrobeşte o grupare de cavalerie mazoviană compusă din circa 600 de lăncieri, sosită în ajutorul oştilor regale polone;
1974 – Sesiune a Marii Adunări Naţionale la care se adoptă mai multe legi, între care Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii, Legea privind sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale.

În lume

1918 – Semnarea Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia ostilităţile încetează pe toate fronturile. Germania recunoaşte caducitatea Tratatului de pace de la Bucureşti, fiind obligată, în acelaşi timp, să retragă armata din România.

Născuţi la 29 octombrie

1017 – Henry al-III-lea, împărat roman (m. 1056);
1971 – Winona Ryder, actriţă.


Click istoric

La 29 octombrie 1947 a avut loc la Bucureşti procesul intentat conducătorilor Partidului Naţional-Ţărănesc, în frunte cu Iuliu Maniu. Potrivit actului de acuzare, Partidul Naţional-Ţărănesc s-ar fi dovedit în toată existenţa lui duşmanul de neîmpăcat al poporului român şi susţinătorul imperialismului şi al reacţiunii internaţionale.
De asemenea, ar fi purtat răspunderea directă a instaurării dictaturii fasciste şi a intrării României în războiul din Est, PNŢ fiind apreciat ca o organizaţie de spioni şi complotişti. În ceea ce-l priveşte pe Maniu, acesta era considerat culpabil, printre altele, pentru faptul că a fost un "colaborator" al autorităţilor de la Viena şi Budapesta.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Fenomenele astrale erau explicate în trecut în comunitatea satului prin asocierea corpurilor cereşti cu diverse zeităţi. La romani, când erau eclipse de lună, se credea că astrul fusese mâncat de vârcolaci sau ca Soarele se săruta cu Luna. Considerată un astru mai puţin fast, luna şi evenimentele astronomice care erau legate de evoluţia ei pe cer atrăgeau după sine zile benefice pentru practicile magice sau zile nefaste pentru unele acţiuni precum semănatul, răsăditul legumelor sau nunţile. "Foarte groaznică întunecare" este descrisă în mitologia greacă sora lui Helios, considerată simbol al feminităţii, maternităţii şi al fertilităţii. Ea s-a îndrăgostit de un dragon care o urmărea încontinuu. Ca să nu fie prinsă, frumoasa se ascundea în pădure, iar pe cer apare eclipsa de Lună.

×
Subiecte în articol: calendar