x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 3 august 2011

Miercuri 3 august 2011

02 Aug 2011   •   21:00
Ziua Municipiului Timisoara
Este ziua a 215-a a anului ● Au mai ramas 150 de zile
Este a 3-a zi a Postului Adormirii Maicii Domnului ● Au mai ramas 11 zile

Soarele
Rasare la 6:04 ● Apune la 20:39

Luna
Rasare la 10:33 ● Apune la 22:33
● Primul patrar (Luna in crestere) 6 august ● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august ● Luna Noua 29 august

Sarbatoare crestina: Cuv. Isaachie, Dalmat si Faust; Sf. Mironosita Salomeea
Isachie Marturisitorul a venit la Constantinopol pe vremea paganului Valens, care incepuse un razboi impotriva gotilor. In urma unei viziuni, Isachie il avertizeaza in doua ran­duri pe Valens ca va muri in razboi daca nu va fi ingaduitor cu crestinii. Prorocia se implineste intocmai. Cu­viosul Dalmat a fost ostas pe vremea imparatiei lui Teodosie cel Mare. Insa, impreuna cu fiul sau, Faust, s-a retras la Manastirea Cuviosului Isachie. S-a remarcat aici prin implinirea sarcinilor pustnicesti. Dupa moartea lui Isachie a devenit egumen. Dalmat a fost sfintit preot. El a participat la cel de-al treilea sinod ecunemic tinut la Efes, in anul 431, in timpul imparatiei lui Teodosie cel Tanar.

Credinte populare, traditii, semne
Personificarea celei de a patra zi a saptamanii dedicate de romani zeului si planetei Jupiter este Joia. In credintele populare, Sf. Joi este o femeie sfanta (Dorohoi), fecioara frumoasa care apara lumea de ploi torentiale si de grindina (Iasi, Tutova), o femeie binevoitoare, sora cu Du­minica, Vinerea si Miercurea etc. Joia locuieste printre nori, in ceruri (Constanta, Iasi, Olt), in paduri ne­taiate si pazite de fecioare (Tutova), de unde isi manifesta puterea miracu­loasa asupra holdelor, vitelor, bolilor etc. Joia era in secolul al XIX-lea res­pectata ca o zi de sarbatoare. In Ma­ramures si Bucovina, zilele de joi erau interzise pentru sezatori, dar slobode pentru nunti si, in general, pentru dragoste. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a intamplat azi
In Romania
● 1948 – Legea pentru reforma in­vatamantului, prin care intreg in­vatamantul este unificat si laicizat, po­trivit modelului sovietic. Prin­tr-un decret al Ministerului Invataman­tu­lui, toate contractele cadrelor didactice sunt anulate; noile angajari ur­mau a se face o data cu anul scolar 1948-1949. In felul acesta, corpul pro­fesoral primar, liceal si tehnic a fost epurat de elementele considerate "nesigure" sau ostile.

In lume
● 1492 – A inceput prima calatorie a lui Cristofor Columb;
● 1923 – Calvin Coolidge devine al 30-lea presedinte al SUA;
● 1934 – Adolf Hitler devine lide­rul su­prem al Germaniei;
● 1958 – Submarinul nuclear ameri­can Nautillus, comandat de capitanul William Anderson, a atins Polul Nord. Este primul vas subacva­tic care a realizat aceasta performanta, sub gheata.

Nascuti la 3 august
● 1950 – Dinu Patriciu, om de afa­ceri;
● 1962 – Mariana Bitang, cea mai de succes antrenoare din lume;
● 1969 – Mihaela Radulescu, rea­lizatoare tv si radio.

×