x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 30 aprilie 2008

Miercuri 30 aprilie 2008

de Ramona Vintila    |    30 Apr 2008   •   00:00

Este ziua 121 a anului

Au mai rămas 245 de zile

Este ziua 121 a anului
Au mai rămas 245 de zile

 

Soarele
Răsare la 6:07
Apune la 20:19

Luna
Răsare la 3:28
Apune la 14:17

Lună nouă 5 mai

Primul pătrar (Luna în creştere) 12 mai

Lună plină 20 mai

Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 28 mai

 

Sărbătoare creştină

Sfîntul Iacob, prăznuit astăzi,a fost fiul lui Zevedei şi fratele lui Ioan cuvîntătorul de Dumnezeu. După chemarea lui Andrei şi Petru a fost chemat şi el cu fratele său de Mîntuitorul la apostolat. Aceştia îndată au urmat Domnului. Şi atîta i-a iubit, încît unuia i-a dăruit a se rezema pe pieptul Său, iar celuilalt i-a dăruit să bea paharul pe care şi El l-a băut. Atîta rîvnă aveau pentru Dînsul, încît au pornit să pogoare foc din cer ca să topească pe cei care nu credeau. După patima şi înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos, Irod a poruncit ca fericitul Iacob să fie omorît, trimiţîndu-l al doilea mucenic la Stăpînul Hristos, după mucenicul Ştefan.

 

Calendar creştin-ortodox

Sfîntul Apostol Iacob (Zevedeu); Sfîntul Ierarh Ignatie Brianceaninov (harţi)

 

Calendar romano-catolic

Sfîntul Pius al V-lea; Sfîntul Iosif Cottolengo, proroc

 

Calendar greco-catolic

Sfîntul Mucenic Apostol Iacob, fratele Sfîntului Apostol Ioan

 

S-a întîmplat azi

În România

1920 – Legea pentru organizarea Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale, în atribuţiile căruia intrau: “pregătirea, aplicarea şi supravegherea aplicării legilor privitoare la asigurările sociale”;

1974 – Decret al Consiliului de Stat prin care Institutul de Matematică din Iaşi, Institutul de Calcul din Cluj, Centrul de statistică matematică din Bucureşti, Observatorul Astronomic din Bucureşti, Institutul de Geografie din Bucureşti, Institutul de Lingvistică, Istorie Literară şi Folclor din Iaşi ale Academiei RSR trec în subordinea Ministerului Educaţiei şi Învăţămîntului, iar Centrul de cercetări fonetice şi dialectale din Bucureşti – în subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste. Este o nouă etapă în dezmembrarea Academiei RSR, reducerea ei la un rol mai mult formal, ţel urmărit cu deosebită tenacitate şi continuitate de Nicolae şi Elena Ceauşescu.

În lume

1991 – Un ciclon care a lovit Bangladeshul a dus la uciderea a 138.000 de oameni;

1995 – Bill Clinton devine primul preşedinte american care a vizitat Irlanda de Nord.

Născuţi la 30 aprilie

1662 – Regina Maria a II-a a Angliei (m. 1694);

1870 – Compozitorul Franz Lehár (m. 1948).

 

Click istoric

La 30 aprilie 1896 se adoptă Legea învăţămîntului primar şi normal-primar (Legea Poni), care diferenţiază timpul de studiu (cinci ani la sate şi patru ani la oraşe pentru aceeaşi programă); se înscrie, pentru prima oară, înfiinţarea de grădiniţe de copii în mediul rural, precum şi a cursurilor pentru adulţi; se aduc îmbunătăţiri şi planurilor şi programelor de învăţămînt ale şcolilor normale, introducîndu-se pentru prima dată psihologia ca obiect de studiu. Prin aceeaşi reglementare se înfiinţează Casa şcoalelor, care va avea în atribuţie administrarea fondurilor destinate construirii de edificii şcolare şi achiziţionarea mobilierului aferent.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Ziua dedicată zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor semănate, al viilor şi livezilor se numeşte Armindeni, sărbătorit la 1 mai în Transilvania, Banat, Bucovina, Moldova şi la 23 aprilie (Sîngiorz) în Muntenia şi Oltenia. În ţara Lăpuşului el este celebrat la Rusalii. Obiceiurile specifice acestei zile sînt: împodobirea cu ramura verde – substitut al zeului vegetaţiei – a stîlpilor porţilor şi caselor, a intrărilor în adăposturile vitelor, pentru protecţia oamenilor şi animalelor de spiritele malefice; implantarea în curţile caselor, în mijlocul satelor, la stînele oilor, în ţarină a unei prăjini înalte, cu ramuri verzi în vîrf, sau chiar a unui arbore întreg, curăţat pînă spre vîrf de crengi şi împodobit cu cununi de flori şi spice de grîu. Local, Armindenul se considera început de vară şi limită calendaristică pînă cînd se mai putea semăna porumbul. Obiceiul prinderii ramurii verzi sau implantării Pomului de Mai a fost amalgamat cu tradiţia inspirată din episodul omorîrii copiilor de Irod, relatată în Noul Testament. Conform legendei, după ce Irod ar fi tăiat o zi întreagă capetele copiilor, mergînd din casă în casă, în speranţa că unul dintre ei ar putea fi Domnul Iisus, a pus seara, ca semn, o ramură verde la locuinţa unde a ajuns şi de unde urma să înceapă a doua zi măcelul. Dar, în timpul nopţii, oamenii au pus ramuri verzi la toate casele, înşelîndu-l pe Irod şi salvîndu-l pe pruncul Iisus. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar