x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 7 octmbrie 2009

Miercuri 7 octmbrie 2009

de Ramona Vintila    |    07 Oct 2009   •   00:00

Este ziua 280 a anului - Au mai rămas 85 de zile



Soarele
Răsare la 7:20
Apune la 18:45

Luna
Răsare la 20:04
Apune la 11:00

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
11 octombrie

Lună nouă
18 octombrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 octombrie

Lună plină

2 noiembrie


Proverbul zilei:


"Inginer de poduri"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Serghie şi Vah; Sf. Sfinţiţi Mc. Iulian, Chesarie şi Polihronie


Biserica creştină îi prăznuieşte astăzi pe Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah. Cei doi au trăit în vremea împăratului Maximilian. Erau romani şi mari dregători în armata împăratului, care le acordase încredere şi îi privea cu ochi buni datorită faptelor vitejeşti de care dăduseră dovadă. Pe ascuns, Serghie şi Vah erau creştini. Spunându-i-se lui  Maximilian că cei în care are încredere se închină lui Hristos şi îi hulesc pe zei, acesta i-a pus la încercare propunându-le să aducă alături de el jertfa lui Zeus. Sfinţii mucenici nu au intrat în templu. Refuzând, au fost îmbrăcaţi în haine femeieşti şi batjocoriţi de popor. Au fost ucişi în Antiohia Siriei.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Călătorii de pe drumurile vechi, circulate numai de care cu boi şi căruţe cu cai, aveau din loc în loc popasuri, numite "dejugători", locuri de dejugare a boilor. Acestea erau amplasate la marginea localităţilor, în locuri adăpostite de vânturi şi cu o sursă de apă în apropiere. Distanţa dintre dejugători era hotărâtă de rezistenţa animalelor de tracţiune. Seara, orice călăreţ, căruţaş sau simplu călător pedestru trebuia să facă acolo popas, să cineze şi să-şi refacă, împreună cu animalele înjugate, înhămate sau călărite, puterile pentru a doua zi. La roata căruţei sau pe crăcanele de lemn, călătorii fierbeau mămăligă, îşi pregăteau hrana, culegeau informaţii de la localnici despre starea drumurilor şi distanţele dintre sate. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

La 7 octombrie 1910 s-a născut Eusebiu Camilar, poet, prozator şi traducător. A urmat Şcoala populară din comuna natală, Udeşti, şi Liceul "Ştefan cel Mare" din Suceava. A debutat în 1929 cu versuri în Moldova literară, revista Societăţii Literare Tinerimea din Mihăileni. Cunoscut îndeosebi ca autor de nuvele şi povestiri, a debutat editorial cu placheta de versuri "Chemarea cumpenelor" (1937), urmată de o serie de nuvele şi romane: "Negura", "Prăpădul Solobodei", "Codrun". Scrierile sale ulterioare se rezumă la o abundentă producţie de povestiri pentru copii şi tineret, colecţii militare şi publicistică ocazională. De asemenea, a prelucrat ciclul "1001 de nopţi". A murit în 1965.


S-a întâmplat azi


În România

1711 - Nicolae Mavrocordat este numit domn al Moldovei;

1925 - Decret regal prin care, în virtutea Legii de unificare administrativă din iunie, se trece la o nouă împărţire administrativă a României, definitivându-se astfel procesele de organizare unitară legislativă şi statală a României;

1946 - Arestarea a 38 de proprietari de batoze şi mori din judeţul Alba, pentru că au refuzat să predea la stat cerealele rezultate din uium, precum şi a altor 20 de "traficanţi de cereale" din judeţul Dolj.

În lume

1513 - Bătălia de la La Motta: Trupele spaniole conduse de Ramón de Cardona înving Veneţia;

1949 - Zona de ocupaţie sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.

Născuţi la 7 octombrie


1748 - Regele Charles XIII al Suediei (m. 1818);

1966 - Toni Braxton, artistă.

×
Subiecte în articol: calendar