x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Mieruci 8 iulie 2009

Mieruci 8 iulie 2009

de Ramona Vintila    |    08 Iul 2009   •   00:00

Este ziua 189 a anului Au mai rămas 176 de zile


SOARELE
Răsare la 5:39
Apune la 21:01
LUNA
Răsare la 21:46
Apune la 6:22
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
15 iulie
LUNĂ NOUĂ
22 iulie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iulie
LUNĂ PLINĂ
6 august

 

Proverbul zilei:
"Lipsa frânge legea"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Procopie; Sf. Mc. Epictet şi Astion
Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion s-au născut în părţile Frigiei. Epictet a avut de mic dragoste pentru cele duhovniceşti. S-a călugărit, apoi a devenit preot şi a propovăduit Evanghelia lui Hristos. Printre cei convertiţi s-a numărat şi Astion, care a ales şi el drumul mănăstirii. Din cauza persecuţiilor împăratului Diocleţian, cei doi s-au stabilit în oraşul Halmyris, situat pe braţul sudic al Dunării (Dobrogea de azi) şi au propovăduit Evanghelia. Din această cauză, Lastronianus, guvernatorul Sciţiei Mici, i-a întemniţat şi i-a torturat. Văzând că nu se leapădă de Hristos, a poruncit să li se taie capul.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1835 - Semnarea, la Iaşi, a primei Convenţii vamale şi de extrădare între Moldova şi Ţara Românească, pe şapte ani, cu privire la extrădarea fugarilor (birnici, dezertori, debitori etc.) şi la regimul comerţului între cele două ţări (devenea liber tranzitul mărfurilor cu excepţia grânelor şi vitelor, seului de vită, rachiului);
1869 - Intră în exploatare la Timişoara prima linie de tramvai cu cai.
1909 - Primul ministru, I.C. Brătianu, efectuează o călătorie la Viena şi Berlin, avînd ca obiect al convorbirilor situaţia internaţională, în general, şi a celei din sud-estul Europei, în special, după încheierea "Crizei bosniace".
ÎN LUME
1889 - Apare la New York primul număr al cotidianului "Wall Street Journal".
NĂSCUŢI LA 8 IULIE
1838 - Ferdinand Graf von Zeppelin, inventator (m. 1917);
1951 - Anjelica Huston, actriţă.

 

Click istoric
La 8 iulie 1497 Vasco da Gama începe prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa; se deschide astfel linia de navigaţie din Europa spre Asia. Explorator şi navigator portughez, Vasco da Gama a fost primul european care a ajuns în India prin ruta maritimă. Însărcinat de Manuel, regele Portugaliei, să ajungă în India pe mare, da Gama pleacă din Lisabona cu patru nave.

Pe toate corăbiile au fost montate câte două rânduri de bombarde. În toate calele au fost depozitate provizii de hrană pentru trei ani. Pentru zilele de post s-a ales orez, brânză şi peşte sărat. Ca logistică, beneficiau de cele mai bune instrumente de navigaţie ale timpului şi o bibliotecă de hărţi.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Pricupul este o reprezentare mitică a Calendarului popular care a preluat data şi numele Sfântului Mare Mucenic Procopie din calendarul bisericesc. Atribuţiile lui erau să pricopească (să grăbească) coacerea cerealelor semănate primăvara (în Moldova) şi să ferească holdele, mai ales cânepa, de grindină şi vijelie (Muntenia, Oltenia, Transilvania, Bucovina).

Dacă nu-i este respectată ziua de ţinere, Pricupul poate da arşiţă care pripeşte (forţează) şi usucă cerealele înainte ca acestea să bage bob în spic. Pricupul este un exemplu de amalgamare a credinţelor creştine cu cele precreştine. Conform mineiului pe luna iulie, Procopie a fost un personaj real care a trăit în vremea împăratului Diocliţian şi a luptat împotriva credinţei în idoli. (Profesor Ion Ghinoiu)

 

"Încă o zi infectă..."
8 IULIE 1964
"Adormisem pe la unsprezece, cu somniferele de rigoare. M-am trezit. Era doar douăsprezece şi zece. Am urlat: la naiba! ce mă mai plictisesc!" (Roger Vailland)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar