x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar O invenţie românească de acum 100 de ani

O invenţie românească de acum 100 de ani

de Magda Cristina Ursache    |    22 Mar 2012   •   16:02

Zilele trecute a fost un adevarat pelerinaj la Vila Margueritte, in localitatea Cap-Ferrat (Coasta de Azur, Franta), proprietate a mostenitorilor defunctului rege Leopold II al Belgiei. In aceasta vila, inginerii mecanici Vojen si Tenescu au instalat o statie de telefonie cu un atelier condus de un eminent mecanic elvetian si cu aparate speciale, inventie a celor doi romani. Aparatul, numit radiograf, da rezultate surprinzatoare in ce priveste utilitatea practica, intrecand cu mult sistemele de telefonie intrebuintate pana acum, atat prin claritatea vorbirii, cat si prin cost, care e cu totul redus. Magnetul, care e intrebuintat la toate aparatele telefonice, la radiograf e cu totul suprimat, inlaturandu-se astfel cauzele care produc adesea alterarea vocii, prin inertia inerenta oricarei actiuni magnetice.

Cu aceste aparate se poate vorbi la departare de 20 de metri de microfon, fara ajutorul vreunei piese intermediare si fara a se tine receptorul la ureche. Nu exista aparat care sa concureze cu radiograful in ce priveste soliditatea, simplicitatea si mai ales finetea lui. Receptorul radiografului e atat de sensibil incat reproduce si transmite pana la o distanta de 20 m orice sunet si vorbire cat de inceata ce s-ar desfasura in cuprinsul acestei distante. Hotelurile, restaurantele mari, uzinele, laboratoarele, atelierele, bancile proprii etc. pot cu mare succes intrebuinta radiograful pentru transmiterea diferitelor ordine cu voce clara si sonora.

El poate da rezultate perfect satisfacatoare si cand ar fi vorba sa se aranjeze o auditie muzicala sau o reprezentatie teatrala. In medicina poate servi pentru ascultarea batailor inimii ca si pentru murmurul vezicular pulmonar, dar fiind sensibilitatea si reproducerea celor mai slabe sunete ce inregistreaza acest aparat. Inventatorii ai si obtinut brevetul in Germania si in alte tari.

Din “Universul', 23 martie 1912; text selectat de Magda Cristina Ursache

×