x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Obiceiuri - Dragobetele

Obiceiuri - Dragobetele

de Carmen Dragomir    |    Violeta Cristea    |    19 Feb 2006   •   00:00

Este ziua 50 a anului
Au mai ramas 315 de zile

Soarele
  • Rasare la 7:10.
  • Apune la 17:50
    Luna
  • Apune la 9:26

    Anul 2006 a debutat cu geruri napraznice. La inceputul acestui an, statia Administratiei Nationale de Meteorologie de la Miercurea Ciuc inregistra, trei zile la rand, pe 25, 26 si 27 ianuarie, cea mai scazuta temperatura pentru aceasta iarna: -33 de grade Celsius.
    La fel de frig a fost si la inceputul acestei luni, tot la Miercurea Ciuc, la 7 februarie. La o distanta de 64 de ani, brasovenii simteau pe pielea lor cum e sa traiesti la "polul frigului". La 25 ianuarie 1942, in localitatea Bod, s-a inregistrat recordul absolut al iernii in Romania. Termometrele au scazut atunci la -38,5 grade Celsius.

    Obiceiuri - Dragobetele


    Celebrat la 24 februarie, obiceiul Dragobetelui se pastreaza inca viu in unele sate din nordul si vestul Olteniei. Sarbatoarea romaneasca a dragostei se mai numeste, in functie de regiune, Santion de primavara, Ioan Dragobete, Dragostitele, Cap de primavara, Logodna sau Insotitul paserilor.

    E o zi in care intreaga suflare sarbatorea innoirea firii, se pregatea pentru primavara. Acolo unde dainuiesc credintele populare, de Dragobete, oamenii au incredere in apropiere, de orice fel. Barbatii sunt atenti sa nu le supere pe femei, pentru ca nu le va merge bine. Neaparat, in ziua aceasta, femeile trebuie sa atinga barbati straini. Iar fetele trebuie sa mearga cu baietii la padure, sa culeaga primii ghiocei, si neaparat sa glumeasca unii cu altii, pentru a fi indragostiti tot timpul anului.

    Se crede ca, daca in aceasta zi nu se va fi intalnit fata cu vreun baiat, tot anul nu va fi iubita. In Saulesti, judetul Gorj, localnicii cred ca de Dragobete e bine sa vezi cum calca curcanul curca, caci e semn bun pentru tot restul anului. In sudul tarii se mai pastreaza inca obiceiul ca nevestele de curand maritate, nu mai mult de-un an, sa iasa pe ulitele satului cu barbatii lor de mana, sa opreasca barbati straini, sa-i sarute si sa le dea apoi, drept rasplata, de baut.


    AMINTIRI. Gogu Jarcau, viceprimarul din Bod (foto dreapta) il indeamna pe Aurel Panga, fostul secretar de la Primarie (foto stanga) sa spuna povestile gerului din 1942
  • ×
    Subiecte în articol: calendar