x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Anca Damian

Omul zilei: Anca Damian

02 Aug 2011   •   21:00
Omul zilei: Anca Damian
Regizor
Filmul de animatie "Crulic - drumul spre dincolo" al regizoarei Anca Damian se afla in competitia oficiala a Festivalului de la Locarno, care incepe astazi. Proiectia din cadrul acestei manifestari cinematografice reprezinta premiera mondiala a peliculei. Totodata, filmul va deschide editia 2011 a Festivalului International de Film de Animatie "Anim’est" de la Bucuresti, care va avea loc in octombrie.

"Crulic - drumul spre dincolo" porneste de la cazul cetateanului roman Claudiu Crulic, mort pe 18 ianuarie 2008 intr-o inchisoare din Polonia, la varsta de 33 de ani, dupa un lung protest fata de arestarea sa de autoritatile de la Varsovia. Cazul a fost intens mediatizat atat in presa din Romania, cat si in cea internationala. Post mortem, el devine comentatorul propriei morti cu ajutorul vocii din "off" a binecunoscutului actor Vlad Ivanov. Tehnicile de animatie, realizate prin desen, pictura, colaj, au fost create de o echipa de artisti talentati: Raluca Popa, Roxana Bentu, Tuliu Oltean, Dan Panaitescu si Dragos ªtefan.

Pentru ca a reusit, prin acest film, sa repuna animatia romaneasca intr-o lumina frumoasa la un prestigios festival, Jurnalul National o declara pe Anca Damian "Omul zilei".

×