x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Dan Nuţu

Omul zilei: Dan Nuţu

21 Aug 2012   •   21:00
Omul zilei: Dan Nuţu
Actor, producator
A fost actorul cu mare priza la publicul tanar al anilor ’60-’70, nonconformistul "de serviciu" si "durul-vulnerabil" al cinematografiei romanesti din acei ani, corespondentul autohton al celebrului James Dean.

Debuteaza in film in pelicula "Cartierul vedeliei" de Manole Marcus, dar consacrarea o cunoaste in filmul lui Lucian Pintilie "Duminica la ora 6". Apuca sa joace in peste 20 de filme, pentru ca prin anii ’79 sa se stabileasca in Statele Unite, unde initial practica meseria de sofer de taxi.

Revine de cateva ori in tara dupa 1990, dar singura legatura pastrata cu filmul este aceea de producator de filme documentare. Din aceasta postura, de 6 ani incoace, este producatorul programului international de film Aristoteles Workshop. Astfel, in perioada 20 august ­ 23 septembrie, opt participanti din Romania vor lucra alaturi de alti patru colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova si Croatia, pentru a realiza patru documentare de scurtmetraj in cadrul Aristotel Workshop. Acesta este un atelier anual de film documentar in care profesionisti ai industriei filmului european indruma 12 tineri din Europa Centrala si de Est in crearea propriului documentar de 30 de minute.

Pentru ca se implica in instruirea tinerilor si in aceasta a saptea editie a workshopului intensiv ce va avea loc la Vama (jud. Suceava), in Bucovina, pentru memorabilele roluri jucate in filmele romanesti, Jurnalul National il declara "Omul Zilei" pe indragitul actor, acum producator, Dan Nutu.

×