x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Grigore Leşe

Omul zilei: Grigore Leşe

21 Mar 2011   •   18:30
Omul zilei: Grigore Leşe
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

157468-dragosstoica-20100629120246009.jpgMaestrului Grigore Leşe i s-a conferit vineri, 18 martie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, pentru bogata sa activitate de cercetare în domeniul folclorului şi al muzicologiei. Placheta, toca şi roba i-au fost înmânate de Gavril Ardelean, prorector al universităţii amintite.

„Am aprobat în unanimitate acordarea acestui premiu domnului doctor Grigore Leşe pentru calitatea domniei sale de cercetător în etnologie şi muzicologie”, a spus prorectorul Gavril Ardelean. Grigore Leşe este renumit atât în ţară cât şi peste hotare pentru stilul său unic de interpretare a horii în grumaz, hora lungă sau doina maramureşană, aşa cum este numită de către etnomuzicologi. 

Deşi a urmat Conservatorul din Cluj, Leşe a păstrat maniera interpretativă învăţată în satul său, Stoiceni, formă prin care ţăranii maramureşeni au reuşit de-a lungul veacurilor să-şi mărturisească trăirile cele mai profunde.  Prin cântecele sale, Grigore Leşe creează o punte peste timp aducând în prezent experienţele sufleteşti ale ţăranului anonim, simplu, cu puţinele sale bucurii şi cu nenumăratele apăsări şi necazuri. Pentru virtutea de a fi un redutabil luptător în păstrarea autenticităţii în folclor şi un vehement luptător împotriva contrafacerilor de orice fel, dar şi pentru calitatea sa de neobosit cercetător în lada de zestre a neamului românesc, Jurnalul Naţional îl declară pe Grigore Leşe „Omul Zilei”.

×
Subiecte în articol: calendar omul zilei