x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Marinela Ţepuş

Omul zilei: Marinela Ţepuş

15 Mai 2010   •   00:00
Omul zilei: Marinela Ţepuş
Sursa foto: Ciprian Sterian/Mediafax

Directorul Teatrului din Buzău



O instituţie teatrală condusă de o femeie este întotdeauna bine administrată, chiar şi în vremuri de restrişte, cum sunt acestea pe care le trăim din punct de vedere economic şi financiar. Femeia cumpăneşte, caută soluţii şi de cele mai multe ori le găseşte şi astfel gospodăreşte temeinic, ca pe propria-i casă. Ne conving de acest lucru cele câteva doamne - directoare de teatru din România, printre care şi Marinela Ţepuş, aflătă în fruntea Teatrului "George Ciprian" din Buzău de aproape patru ani. Ea face parte însă din lumea teatrului profesionist de aproape 20 de ani, de când a devenit secretar literar la "Nottara". A absolvit Facultatea de Filologie - Universitatea de Vest din Timisoara, apoi UNATC - secţia Teatrologie. A făcut echipă cu Răzvan Ioan Dincă, pe când acesta era director al Teatrului "George Ciprian", iar dânsa secretar literar în această instituţie. După plecarea lui Dincă în fruntea Teatrului Naţional de Operetă, Marinela Ţepuş a câştigat postul de director, la Buzău. Continuă, totodată, să fie secretar literar la "Nottara".

În aceste zile, Marinela Ţepuş este preocupată de desfăşurarea în bune condiţii a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului numit Gala VedeTeatru, dedicată vedetelor şi care stă sub semnul sărbătoririi celor 15 ani de existenţă a teatrului, înfiinţat de Paul Ioachim, în 1995, ca primul teatru de proiecte din România. Abilităţile sale au stat la baza motivaţiilor pentru care Ministerul Culturii, UNITER, Consiliul judeţean Buzău şi Primăria Buzău acordă sprijin şi în acest an manifestării devenite tradiţie.

Festivalul începe astăzi, 15 mai, şi se desfăşoară timp de o săptămână. Programul include spectacole cu actori-vedete, montate de regizori-vedete, pentru că această gală este dedicată, în general, vedetelor de teatru. De obicei, spectacolele invitate sunt din Bucureşti, publicul apreciind şi fiind dornic să vadă actorii din Capitală. De aceea, biletele sunt, întotdeauna, la mare căutare. Mulţi dintre spectatori se implică direct în aprecierea calităţii producţiilor aduse. Până acum, alături de juriul de profesionişti, care era remunerat, se forma şi un jiriu din spectatori, fără remunerare, care acorda Premiul publicului. În acest an, pentru că banii sunt mai puţini, întreaga competiţie a festivalului e pe seama juriului alcătuit din simpli spectatori, care vor juriza toate spectacolele din concurs. Directoarea are încredere într-un asemenea juriu, pentru că deja cunoaşte bine ce fel de public e la Buzău, chiar dacă ea nu este buzoiancă, ci bănăţeancă ce a devenit bucureşteancă.

Pentru străduinţa şi priceperea cu care ţine pe picioare acest teatru de proiecte ajuns la aniversare şi acest festival devenit în Buzău o sărbătoare la fiecare sfârşit de primăvară, Jurnalul Naţional o declară pe Marinela Ţepuş "Omul zilei".

×