x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Radu Beligan

Omul zilei: Radu Beligan

26 Apr 2010   •   00:00
Omul zilei: Radu Beligan
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Biroul secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) îi va acorda astăzi maestrului Radu Beligan Premiul "Opera Omnia", ceremonia de decernare urmând să se desfăşoare la Craiova, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare.

Distincţia îi este oferită pentru întreaga activitate, care însumează 72 de ani de teatru. Este "cel mai longeviv actor în activitate". Este cel care poartă în scenă memoria teatrului românesc prin conferinţa-spectacol "Confesiuni despre viaţă şi artă" susţinută câţiva ani la rând până de curând şi care urmează să fie reluată la toamnă. Până atunci, Radu Beligan munceşte: în teatru şi pentru teatru; munceşte pentru publicul de teatru.

Are o operă vastă şi consistentă: zeci şi zeci de roluri pe diverse scene. Debutul său a avut loc în stagiunea 1937-1938 cu un rol în "Crimă şi pedeapsă" de Gaston Bary, după Dostoievski. De atunci a interpretat personaje dintre cele mai diverse şi complexe din dramaturgia clasică şi contemporană. A obţinut de-a lungul vremii premii şi titluri, toate aducându-i bucurii.

Pentru distincţia acordată de Secţia română AICT - "Opera Omnia" -, Jurnalul Naţional îl declară pe Radu Beligan "Omul zilei".

×
Subiecte în articol: calendar