x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Radu Gabrea

Omul zilei: Radu Gabrea

05 Iul 2010   •   00:00
Omul zilei: Radu Gabrea

Regizorul Radu Gabrea a fost răsplătit sâmbătă seară, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor IPIFF5 (Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi), cu Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră şi pentru aportul adus filmului românesc.

Radu Gabrea debutează în 1969 cu filmul de lung metraj "Prea mic pentru un război atât de mare", premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970. "Dincolo de nisipuri", rea­lizat în 1973, a fost oprit din ordinul lui Ceauşescu.

În urma conflictului, regizorul a emigrat în Germania, ţa­ra de origine a mamei sale. În cadrul IPIFF5 s-au mai acordat Marele Premiu IPIFF2010 - Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun lungmetraj de ficţiune filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", produs de Cătălin Mitulescu şi Daniel Mitulescu (StradaFilm), Trofeul Mării Ne­gre pentru cel mai bun film documentar ("Memoria de piatră") - Vivi Drăgan Vasile/Fundaţia de Arte Vi­zuale, tro­feul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost acordat casei de producţie Hi Film Productions - producător Ada Solomon pentru "Icre negre" şi "Lord", trofeul pentru producţii 100% independente a fost acordat producătorului Dan Chişu pentru "WebSiteStory".

Pentru recunoaşterea primită în cadrul IPIFF, Jurnalul Naţional îl declară pe Radu Gabrea "Omul zilei".

×