x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Postul, o veche poruncă, rânduită chiar din Rai

Postul, o veche poruncă, rânduită chiar din Rai

de Luminita Ciobanu    |    21 Feb 2012   •   21:00
Postul, o veche poruncă, rânduită chiar din Rai

In calendarul ortodox, in ultima saptamana dinaintea inceperii Postul Pastilor este permis consumul de oua, lapte, branza si peste. Dupa ce duminica trecuta s-a lasat sec de carne, crestin ortodocsii au intrat luni in saptamana pregatitoare pentru Postul Mare. In aceasta perioada nu se fac nunti si nici alte petreceri, iar duminica, credinciosii obisnuiesc sa-si ceara iertare unii de la altii, spre a incepe postul impacati. Ziua este cunoscuta si sub numele de Duminica Iertarii, fiindca prima incercare a de iesi biruitori din lupta cu pacatul este iertarea.

In Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, credinciosii participa la Vecernia Iertarii, ascultand invataturile Mantuitorului despre post si iertare. "Ca de veti ierta oamenilor gresealele lor, ierta-va si voua Tatal vostru Cel ceresc Matei" (6, 14).

Postul trebuie tinut cu milostenie si rugaciune, fara sa le aratam celor din jur ca postim: "Luati aminte ca faptele dreptatii voastre sa nu le faceti inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei; altfel nu veti avea plata de la Tatal vostru Cel din ceruri" (Matei 6, 1). "Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor. Tu insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie" (Matei 6, 16-18).

Trebuie spus ca acest interval dinaintea inceperii Postului Mare este deosebit de important si ne aminteste de cei dintai oameni creati de Dumnezeu, Adam si Eva, care petreceau in Gradina Edenului, unde le era permis sa manance tot ce le era dezlegat de Domnul, mai putin fructele din marul interzis. Saptamana alba se incheie cu Duminica izgonirii stramosilor neamului omenesc din Rai, tot duminica fiind ziua lasatului sec de lapte, branza, oua, peste, dupa ce la carne s-a renuntat duminica trecuta. De altfel, Postul este una dintre cele mai vechi porunci, dupa cum spunea Sfantul Vasile cel Mare, fiind randuit chiar din Rai. Dumnezeu i-a poruncit lui Adam: "Din toti pomii din Rai poti sa mananci, iar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci, in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit!" (Facere 2, 16-17). Adam si Eva au incalcat insa porunca, Dumnezeu hotarand sa fie izgoniti din Gradina Edenului, pacatul stramosesc fiind mostenit de tot neamul omenesc.

Zilele de miercuri si de vineri sunt aliturgice, nefiind savarsita Sfanta Liturghie, ci numai Utrenia, Ceasurile si Obednita. Astazi (miercuri) se citeste la Pacevernita Mare, pentru prima data in perioada Triodului – Rugaciunea de Pocainta a Sfantului Efrem Sirul, de mare folos in aceasta perioada, care inceteaza in miercurea din Saptamana Mare (Saptamana Patimilor): "Doamne, Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanie si al grairii in desert nu mi-l da mie (o metanie mare).
Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robului Tau (o metanie mare).

Asa, Doamne, Imparate, daru­ieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin! (o metanie mare). Amin!"

×