x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 17 octombrie 2009

Sâmbătă 17 octombrie 2009

de Ramona Vintila    |    17 Oct 2009   •   00:00

Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei



Este ziua 290 a anului

Au mai rămas 75 de zile


Soarele
Răsare la 7:33
Apune la 18:28

Luna
Răsare la 6:34
Apune la 17:38

Lună nouă
18 octombrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 octombrie

Lună plină
2 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
9 noiembrie


Proverbul zilei:

"Neguţătorul fricos nu face câştig"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină:  Sf. Proroc Osea; Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Sfântul Proroc Osea a trăit cu opt veacuri înainte de Hristos, pe vremea când evreii din ţinutul Samariei au fost luaţi în robia asirienilor. A fost un bărbat de mare credinţă în religia strămoşilor săi. De aceea, a fost trimis de Dumnezeu să întoarcă de la rătăcire poporul Său, care ajunsese a se închina idolilor. Pe mulţi i-a întors pe calea cea dreaptă. Ne-a rămas de la el o carte, cuprinzând o parte din cuvântările lui către conducători şi către popor, carte cuprinsă în Biblie. Este cel dintâi proroc din Scriptură care înfăţişează legământul dintre Dumnezeu şi poporul Său ca pe legătura dintre bărbat şi femeia sa, ca o legătură de dragoste.


Credinţe populare, tradiţii, semne


Civilizaţia rurală a avut un sistem perfecţionat de informare şi comunicare, "gura satului". Această expresie a căpătat, paralel cu apariţia altor sisteme de comunicare, înţeles peiorativ. Comunicarea ştirilor de orice fel prin canalele specifice (şanţul, poarta, cârciuma, biserica, fântâna, târgul etc.) a asigurat coeziunea dintre elementele culturii populare. Perfecţiunea sistemului de comunicare "gura satului" este reflectată de modul cum îmbină transparenţa totală a ştirilor, redată plastic de zicala: "Nu ştie bărbatul ce ştie satul", cu păstrarea tainelor şi marilor secrete, concis exprimată de zicala: "Nici usturoi n-a mâncat,/ Nici gura nu-i miroase" şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Astăzi este Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei. Una dintre principalele preocupări ale Naţiunilor Unite a fost sărăcia. În anii '90, ONU a acordat atenţie sporită acestei teme, eradicarea sărăciei constituind tema comună a principalelor conferinţe ale acestei organizaţii mondiale. În acest context, Adunarea Generală a ONU a decis în 1992 ca la 17 octombrie să se sărbătorească "Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei". Scopul acestei zile, organizată sub egida ONU din 1993, este să atragă atenţia asupra nevoii de a eradica sărăcia în toate ţările lumii şi mai ales în cele în curs de dezvoltare, nevoie care a devenit o prioritate a dezvoltării.


S-a întâmplat azi

În România

Sâmbătă, 17 octombrie
1630 - În urma agravării conflictului dintre boierii pământeni şi domnul Leon Tomşa, un număr însemnat de boieri, între care şi Matei aga din Brâncoveni, se refugiază în Transilvania.

Duminică, 18 octombrie
1599 - Mihai Viteazul înfrânge oastea transilvană.

În lume

Sâmbătă, 17 octombrie
1448 - Iancu de Hunedoara este atacat şi înfrânt de turci.

Duminică, 18 octombrie
1867 - Statele Unite ale Americii au preluat regiunea Alaska.

Născuţi la 17 octombrie
1905 - Alexandru Dima, critic şi istoric literar (m. 1979);
1912 - Papa Ioan Paul I (m. 1978).

Născuţi la 18 octombrie

1405 - Papa Pius al II-lea (m. 1464);
1907 - Mihail Sebastian, scriitor (m. 1945).

×
Subiecte în articol: calendar