x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 26 ianuarie 2008

Sâmbătă 26 ianuarie 2008

de Ramona Vintila    |    26 Ian 2008   •   00:00
Sâmbătă 26 ianuarie 2008

Astăzi, creştinii îi prăznuiesc pe Cuviosul Xenofont şi familia sa. Xenofont era din Constantinopol, om bogat pe din afară, iar pe dinăuntru plin de cucernicie.

 

Ziua mondială a vămilor

Este ziua 26 a anului

Au mai rămas 339 de zile

 

Soarele:

Răsare la 7:41

Apune la 17:15

Luna:

Răsare la 21:51

Apune la 9:27

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

31 ianuarie

Lună nouă:

7 februarie

Primul pătrar(Luna în creştere):

14 februarie

Lună plină:

21 februarie

 

 

Sărbătoare creştină

Astăzi, creştinii îi prăznuiesc pe Cuviosul Xenofont şi familia sa. Xenofont era din Constantinopol, om bogat pe din afară, iar pe dinăuntru plin de cucernicie. I-a tri­mis pe cei doi fii ai săi la Beirut în Fenicia, pentru deprinderea de bu­ne obiceiuri şi pentru învă­ţă­tu­ra de carte. Dar, aflând că s-a ni­micit corabia în care călătoreau fiii săi, a purces cu soţia sa să-i caute. I-a gă­sit la Ierusalim, îmbrăcaţi în hai­ne monahice. Atunci s-a că­lu­gărit şi el cu soţia sa. Atât au sporit în fapte bune, încât s-au în­vrednicit a face şi minuni. Fiind plăcuţi până la sfârşit lui Dumne­zeu, s-au mutat în locaşurile ce­reşti.

 

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Xenofont, soţia sa, Maria, şi fiii lor, Arcadie şi Ioan (astăzi); Aducerea moaştelor Sf. Ioan Gură de Aur (mâine)

Calendar romano-catolic

Sf. Timotei şi Tit, episcopi (astăzi); Sf. Bretanion, episcop de Tomis; Sf. Angela Merici, fecioară (mâine)

Calendar greco-catolic

Sf. Xenofon şi familia, călugări (astăzi); Aducerea moaştelor Sf. Ioan Gură de Aur la Constantinopol (mâine)

 

 

Proverbul zilei:

“Ce apucă se usucă”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi

În România

Sâmbătă, 26 ianuarie

1918 – Guvernul I.I.C. Bră­tia­nu – Take Ionescu demisionează, deoarece consideră inacceptabilă încheierea unei păci separate; Ta­ke Ionescu pleacă la Paris, unde va conduce Consiliul Naţional al Uni­tă­ţii Române. Aliaţii sfătuiesc Ro­mânia să tărăgăneze tratati­ve­le.

Duminică, 27 ianuarie

1912 – Legea pentru organiza­rea meseriilor, creditului şi asigu­ră­rilor muncitoreşti (“Legea Ne­ni­ţes­cu”), care prevede organizarea meseriaşilor în “bresle”, mai multe dintre acestea formând o “corpora­ţie”. Legea prevede asigurări în caz de boală, accident de muncă, bătrâneţe şi invalidita­te.

 

În lume

Sâmbătă, 26 ianuarie

1788 – Întemeierea primei colonii engleze în New South Wales; ziua naţională a Australiei.

Duminică, 27 ianuarie

1695 – Mustafa al II-lea devine sultan al Imperiului Otoman.

 

Născuţi la 26 ianuarie

1918 – Nicolae Ceauşescu, preşedintele României în perioada 1965-1989 (m. 1989);

1942 – Ion Cristinoiu, compo­zitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist (m. 2001).

 

Născuţi la 27 ianuarie

1756 – Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor (m. 1791);

1964 – Carmen Rădulescu, solistă.

 

 

Click istoric

Astăzi, binecunoscutul actor şi producător american Paul Newman împlineşte 83 de ani. S-a năs­cut în Cleveland, iar în 1947 s-a mutat în Illinois, unde s-a căsă­to­rit cu actriţa Jacqueline Witte. Este cunoscut şi pentru produsele sale alimentare, folosite pentru colectarea de fonduri în scopuri caritabile. În 1969 joacă împreună cu Robert Redford în “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, filmul western care a înregistrat cele mai mari încasări în istorie. A fost nominalizat de nouă ori la Premiul Oscar ca actor şi o dată ca producător pentru filmul “Rachel, Rachel”, iar în 1986 a fost distins cu acest premiu pentru rolul din pelicula “Culoarea banilor”.

 

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

În credinţele populare, Soarele, personificare a astrului zilei care se trezeşte dimineaţa şi se odihneşte noaptea, are tră­sături şi calităţi umane: “Soarele, dimineaţa când se scoală, e copil de 7 ani şi cât umblă toată ziua şi vede răutăţile ce se fac pe lume, până seara capătă o barbă albă, până la brâu. Mă-sa îl scaldă în lapte dulce şi iar se face copil”; “Soarele e om. Acolo în mare are soţie. Soarele e cu aripi de foc. Aripile lui sunt aşa rotunde, că vin laolaltă, de se pare rotund, dar în mijloc este om cu cruce în spate”; “Soarele e flăcău, e curat şi neumblat în păcate; pe dânsul tare l-a vrut luna, şi ea tot se băga în sufletul lui şi-l iubea. Atunci Soarele i-a zis: Nu destul ard eu lumea? Dar încă dacă m-aş însura şi aş avea copii, ce ar mai fi din oameni? Ar arde lumea cu totul, ar trebui să se prăpădească norodul” şi altele. Soarele întinereşte dimineaţa şi îmbătrâneşte seara, dar moare şi renaşte o singură dată pe an, la Crăciun şi Anul Nou. Atunci, la solstiţiul de iarnă, este mic ca ziua, creşte apoi şi devine suficient de puternic la echinocţiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, ajunge în plenitudinea forţelor la solstiţiul de vară, când ziua devine cea mai mare din an. După solstiţiul de vară, puterea Soarelui şi mă­rimea zilei scad neîncetat, ajung în poziţie de echilibru la echi­nocţiul de toamnă, şi apoi sunt depăşite de forţele întunericului şi nopţii.

  • Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar ianuarie soarele