Astăzi, creştinii îi prăznuiesc pe Cuviosul Xenofont şi familia sa. Xenofont era din Constantinopol, om bogat pe din afară, iar pe dinăuntru plin de cucernicie.
Ziua mondială a vămilor
Este ziua 26 a anului
Au mai rămas 339 de zile
Soarele:
Răsare la 7:41
Apune la 17:15
Luna:
Răsare la 21:51
Apune la 9:27
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
31 ianuarie
Lună nouă:
7 februarie
Primul pătrar(Luna în creştere):
14 februarie
Lună plină:
21 februarie
Sărbătoare creştină
Astăzi, creştinii îi prăznuiesc pe Cuviosul Xenofont şi familia sa. Xenofont era din Constantinopol, om bogat pe din afară, iar pe dinăuntru plin de cucernicie. I-a trimis pe cei doi fii ai săi la Beirut în Fenicia, pentru deprinderea de bune obiceiuri şi pentru învăţătura de carte. Dar, aflând că s-a nimicit corabia în care călătoreau fiii săi, a purces cu soţia sa să-i caute. I-a găsit la Ierusalim, îmbrăcaţi în haine monahice. Atunci s-a călugărit şi el cu soţia sa. Atât au sporit în fapte bune, încât s-au învrednicit a face şi minuni. Fiind plăcuţi până la sfârşit lui Dumnezeu, s-au mutat în locaşurile cereşti.
Calendar creştin-ortodox
Cuv. Xenofont, soţia sa, Maria, şi fiii lor, Arcadie şi Ioan (astăzi); Aducerea moaştelor Sf. Ioan Gură de Aur (mâine)
Calendar romano-catolic
Sf. Timotei şi Tit, episcopi (astăzi); Sf. Bretanion, episcop de Tomis; Sf. Angela Merici, fecioară (mâine)
Calendar greco-catolic
Sf. Xenofon şi familia, călugări (astăzi); Aducerea moaştelor Sf. Ioan Gură de Aur la Constantinopol (mâine)
Proverbul zilei:
“Ce apucă se usucă”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
S-a întâmplat azi
În România
Sâmbătă, 26 ianuarie
1918 – Guvernul I.I.C. Brătianu – Take Ionescu demisionează, deoarece consideră inacceptabilă încheierea unei păci separate; Take Ionescu pleacă la Paris, unde va conduce Consiliul Naţional al Unităţii Române. Aliaţii sfătuiesc România să tărăgăneze tratativele.
Duminică, 27 ianuarie
1912 – Legea pentru organizarea meseriilor, creditului şi asigurărilor muncitoreşti (“Legea Neniţescu”), care prevede organizarea meseriaşilor în “bresle”, mai multe dintre acestea formând o “corporaţie”. Legea prevede asigurări în caz de boală, accident de muncă, bătrâneţe şi invaliditate.
În lume
Sâmbătă, 26 ianuarie1788 – Întemeierea primei colonii engleze în New South Wales; ziua naţională a Australiei.
Duminică, 27 ianuarie
1695 – Mustafa al II-lea devine sultan al Imperiului Otoman.
Născuţi la 26 ianuarie
1918 – Nicolae Ceauşescu, preşedintele României în perioada 1965-1989 (m. 1989);
1942 – Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist (m. 2001).
Născuţi la 27 ianuarie
1756 – Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor (m. 1791);
1964 – Carmen Rădulescu, solistă.
Click istoric
Astăzi, binecunoscutul actor şi producător american Paul Newman împlineşte 83 de ani. S-a născut în Cleveland, iar în 1947 s-a mutat în Illinois, unde s-a căsătorit cu actriţa Jacqueline Witte. Este cunoscut şi pentru produsele sale alimentare, folosite pentru colectarea de fonduri în scopuri caritabile. În 1969 joacă împreună cu Robert Redford în “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, filmul western care a înregistrat cele mai mari încasări în istorie. A fost nominalizat de nouă ori la Premiul Oscar ca actor şi o dată ca producător pentru filmul “Rachel, Rachel”, iar în 1986 a fost distins cu acest premiu pentru rolul din pelicula “Culoarea banilor”.
Credinţe populare, tradiţii, semne
În credinţele populare, Soarele, personificare a astrului zilei care se trezeşte dimineaţa şi se odihneşte noaptea, are trăsături şi calităţi umane: “Soarele, dimineaţa când se scoală, e copil de 7 ani şi cât umblă toată ziua şi vede răutăţile ce se fac pe lume, până seara capătă o barbă albă, până la brâu. Mă-sa îl scaldă în lapte dulce şi iar se face copil”; “Soarele e om. Acolo în mare are soţie. Soarele e cu aripi de foc. Aripile lui sunt aşa rotunde, că vin laolaltă, de se pare rotund, dar în mijloc este om cu cruce în spate”; “Soarele e flăcău, e curat şi neumblat în păcate; pe dânsul tare l-a vrut luna, şi ea tot se băga în sufletul lui şi-l iubea. Atunci Soarele i-a zis: Nu destul ard eu lumea? Dar încă dacă m-aş însura şi aş avea copii, ce ar mai fi din oameni? Ar arde lumea cu totul, ar trebui să se prăpădească norodul” şi altele. Soarele întinereşte dimineaţa şi îmbătrâneşte seara, dar moare şi renaşte o singură dată pe an, la Crăciun şi Anul Nou. Atunci, la solstiţiul de iarnă, este mic ca ziua, creşte apoi şi devine suficient de puternic la echinocţiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, ajunge în plenitudinea forţelor la solstiţiul de vară, când ziua devine cea mai mare din an. După solstiţiul de vară, puterea Soarelui şi mărimea zilei scad neîncetat, ajung în poziţie de echilibru la echinocţiul de toamnă, şi apoi sunt depăşite de forţele întunericului şi nopţii.
- Profesor Ion Ghinoiu