x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 31 iulie 2010

Sâmbătă 31 iulie 2010

de Ramona Vintila    |    31 Iul 2010   •   00:00

Este ziua 212, au mai rămas 153

SOARELE
● răsare la 6:01
● apune la 20:42
LUNA
● răsare la 22:36
● apune la 11:19


Sărbătoare creştină
Înainteprăznuirea scoaterii Sf. Cruci; Sf. şi Dreptul Evdochim; Sf. Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)
Sfântul Evdochim a trăit pe vremea împărăţiei lui Teofil. Asigurându-i-se o educaţie dreaptă, a cunoscut învăţătura lui Hristos. În timpul tinereţii sale a preferat studiul creştin în schimbul petrecerilor la care luau parte tinerii de vârsta lui şi la care nu încetau să-l invite. Se purta ca un tată al săracilor şi ca un ocrotitor al văduvelor şi al orfanilor, dăruindu-le cele necesare traiului. Faptele sale au determinat recunoştinţă împăratului Teofil. Drept răsplată, i-a fost încredinţată conducerea oştirilor împărăteşti din Capadochia. A murit tânăr, trupul său fiind îngropat în cetatea din care provenea, după care a fost mutat la Constantinopol.


Proverbul zilei:

"● Cu dreptatea nu mergi departe"


S-a întâmplat
În România
SÂMBĂTĂ, 31 IULIE
1931 - Legea pentru înfiinţarea Eparhiei armeano-gregoriene din România. La 25 noiembrie 1931 s-a aprobat statutul organic şi administrativ al eparhiei armeano-gregoriene din România, pe baza căruia a început să funcţionze Biserica Armeană apostolică, cu sediul în Bucureşti, reunind pe armenii de credinţă apostolică ortodoxă din România, precum şi pe cei din Bulgaria.
DUMINICĂ, 1 AUGUST
1881 - Apare lunar la Cernăuţi, "Aurora română" (până în 15 decembrie 1882; ianuarie-august 1884), organ beletristico-literar al Societăţii pentru cultura şi literatura română din Bucovina.

În lume
SÂMBĂTĂ, 31 IULIE
1938 - Se semnează la Salonic un acord între Înţelegerea Balcanică şi Bulgaria, prin care se angajează să nu se recurgă la forţă în relaţiile dintre ele; sunt anulate clauzele militare, navale şi aeriene ale Tratatului de la Neuilly-sur-Seine;
1936 - Comitetul Olimpic Internaţional anunţă că Jocurile Olimpice de vară din 1940 se vor desfăşura la Tokyo.
DUMINICĂ, 1 AUGUST
1774 - Elementul Oxigen este descoperit de Carl Wilhelm şi Joseph Priestley.

Născuţi la 31 iulie
1938 - Nicu Constantin, actor;
1944 - Geraldine Chaplin, actriţă, fiica lui Charlie Chaplin.

Născuţi la 1 august
1936 - Yves Saint Laurent, designer de modă (m. 2008);
1953 - Horaţiu Mălăele, artist.


Click istoric
Astăzi se împlinesc 66 de ani de la moartea scriitorului şi aviatorului francez Antoine de Saint-Exupéry. S-a născut la 29 iunie 1900 în Lyon. Romancier, eseist şi reporter francez s-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii "Le Petit Prince" ("Micul Prinţ"). Saint-Exupéry a participat la numeroase expediţii, care au servit drept inspiraţie pentru povestea "Micului prinţ". Scrisă în limba engleză în 1943, cartea a văzut lumina tiparului francez în 1946 şi a devenit una dintre cele mai citite cărţi din lume, după Biblia şi "Capitalul" lui Marx. A fost tradusă în peste 100 de limbi.


Tradiţii
Cornul Caprei este o personificare meteorologică a constelaţiei Capricornul. Tunetul şi fulgerul din direcţia în care oamenii vedeau noaptea pe cer constelaţia Cornul Caprei (Capricornul) erau semne sigure că va veni ploaia. Făceau semnul crucii şi se rugau ca ploaia să fie curată şi fără vijelie (Muntenia, Oltenia, Moldova). "În Ostriţa (Bucovina) era un om care ştia întoarce din cale piatra (grindina). Se lega peste trup în cruciş cu lemn de clocotici, lua în mână o vargă (nuia) tot de clocotici şi oprea la hotarul satului piatra care lua chip de bou. Aceasta îl ruga: «Dă-mi drumul că plesnesc!». Pentru că n-o slobozea, boul de piatră pornea peste păduri, peste ape, acolo unde o trimitea el (...)"

   ● Profesor Ion Ghinoiu


Încă o zi infectă
31 IULIE 1869
"Noapte plină de tristeţe; dimineaţă plină de gânduri triste." (Cosima Wagner)

×
Subiecte în articol: calendar