x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sărbătoare 4 noiembrie 2023. Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă: Tradiții, obiceiuri și superstiții la români

Sărbătoare 4 noiembrie 2023. Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă: Tradiții, obiceiuri și superstiții la români

de Redacția Jurnalul    |    04 Noi 2023   •   06:00
Sărbătoare 4 noiembrie 2023. Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă: Tradiții, obiceiuri și superstiții la români

Pe 4 noiembrie 2023 creștinii ortodocși sărbătoresc Sâmbăta Morților, sărbătoarea denumită și Moșii de Toamnă. Pomenirea morților este importantă pentru creștinii ortodocși. Urmașii celor decedați fac slujbe și dau de pomană pentru sufletele răposaților.

Anul acesta, Moșii de toamnă pică pe data de 4 noiembrie. Se spune că sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți.  În afara colivei, colacului şi vinului care se sfinţesc şi se împart în biserică, simbol al unităţii euharistice a celor doua lumi, au loc o suită de alte ceremoniale la cimitir şi acasa, în fiecare familie creştină.

Pomenirea morților are loc sâmbăta deoarece este înaintea zilei de duminică, cea a Învierii, numită și cea dintâi zi a noii creații sau a 8-a zi, a veșniciei. 

Pe parcursul unui an sunt Moșii de iarnă- 18 februarie 2023, Moșii de primăvară- 9 martie 2023, Sâmbăta lui Lazăr- 8 aprilie 2023, Moșii de Florii- 9 aprilie 2023, Moșii de vară- 3 iunie 2023, Moșii de toamnă- 4 noiembrie 2023.

Biserica Ortodoxă îi numește „adormiți” pe cei care au trecut la cele veșnice. În acest caz, termenul „adormit” face referire la trecerea dintr-un mod de existență în altul și nicidecum la moarte.

Iisus Hristos îi va dărui cuvântului „adormit” înțelesul care îl asociază cu învierea, iar atunci când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair a cărui fiică abia murise, aceste spune: „Nu plângeți. N-a murit, ci doarme”, potrivit crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri

- Credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbă.

- Gospodinele pregătesc colivă și pachete cu alimente pentru a le da de pomană celor nevoiași.

- În Sâmbăta Morților se face parastas în Biserică, în amintirea celor decedați. Oamenii fac pomelnice, cu numele celor decedați, împreună cu o lumânare aprinsă și prescură. În timpul slujbei, preotul citește listele cu cei decedați, pentru a fi pomeniți în această zi.

- În unele zone, credincioșii dau de pomană un prosop preotului, alături de o lumânare.

-  Femeile împart pachetele cu alimente, sfințite de preot, cu câte o lumânare aprinsă.

- Oamenii vizitează locurile de veci și aprind lumânări pentru cei dragi pe care i-au pierdut.

- Se face un foc mare în seara de sâmbătă, iar apoi se împartăcopiilor nuci, mere, pere, prune și struguri.

- Se pregătește masa și se invită rudele și vecinii, ca pomană pentru sufletele adormiților. 

- Nu se face curat în casă, nu se coase, nu se spală, nu se fac munci la câmp.

- Femeile merg cu capul acoperit la biserică.

Superstiții de Sâmbăta Morților:

În Sâmbăta morţilor, nu se dă cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaților, nu se spală și nu se aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele.

De asemenea, nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.

 

Rugăciune pentru mântuire

Dumnezeul meu, cred întru Tine şi mă rog Ţie, în­tă­reşte-mi credinţa! Te iubesc, dar sporeşte-mi dra­gos­tea! Mă pocăiesc, dar fă-mi căinţa să prisosească! Te slăvesc ca pe întâiul meu Început! Te doresc ca pe cea mai înaltă dorinţă a mea!

Îţi mulţumesc, ca Bine­fă­că­torului meu celui veşnic! Te chem ca pe puternicul meu Apărător. Dumnezeul meu, binevoieşte şi povăţuieşte-mă cu în­ţe­lepciunea Ta, călăuzeşte-mă cu dreptatea Ta, mân­gâie-mă cu milostivirea Ta, apără-mă cu pute­rea Ta.

Îţi închin, o, Dumnezeule, gândurile, faptele, sufe­rin­ţele mele, ca în viitor să mă gândesc la Tine, să gră­iesc de Tine, să lucrez după voia Ta, să sufăr pentru Tine. Doamne, eu voiesc ceea ce voieşti Tu, pentru că Tu voieşti să mă supun voii Tale şi făgăduiesc să fac tot ceea ce voieşti Tu.

Te rog, cu umilinţă, luminează-mi mintea, oţe­leş­ te-mi voia, curăţeşte-mi trupul şi sfinţeşte-mi sufletul! Dumnezeule Preabun, ajută-mă să mă curăţesc de greşelile trecute, să biruiesc ispitele viitoare şi să lucrez cuvenitele virtuţi. Umple inima mea de dragoste pentru bunătatea Ta, de ură pentru greşe­lile mele, de râvnă pentru binele aproapelui şi de defăimare pentru de­şer­tăciunile lumii.

ă-mă să fiu supus mai-marilor mei şi cu­ dragoste către cei mai mici, credincios prietenilor şi iertător vrăjmaşilor mei. Vino, Atotputernice, întru ajutorul meu, ca să bi­ru­iesc cele şapte păcate de căpetenie, care sunt pricina tu­tu­ror păcatelor.

Să biruiesc adică: mân­dria, prin sme­re­nie creştinească; iubirea de argint, prin milostenie; invidia, prin dragoste şi bucurie pentru binele aproa­pe­lui; desfrânarea, prin înfrâ­nare şi curăţie; lăcomia, prin cumpătare; mânia, prin răbdare; lenea, prin băr­bă­ţie creştinească.

Asemenea să biruiesc şi toate cele­lal­te păcate şi patimi ce izvorăsc din acestea. Şi-mi dă virtuţile creştineşti: credinţa, nădejdea şi dragostea. Dumnezeul meu, fă-mă înţelept întru lucrările mele, curajos în primejdii, răbdător în nenorociri şi smerit în propăşire. Nu mă lăsa să uit vreodată a fi cu lua­re amin­te la rugăciuni şi în biserică, cumpă­tat la masă, repede la împlinirea datoriilor şi statornic în hotărâri.

Doamne, insuflă-mi grija să am totdeauna conştiinţă dreaptă, înfăţişare cuviin­cioasă, vorbire folositoare şi purtare în bună rânduială. Dă-mi harul Tău, ca să mă deprind a-mi stăpâni tot­dea­una patimile, a mă învrednici de darurile Tale, a pă­zi legea Ta şi a dobândi mântuirea.

Dumnezeul meu, fă să cunosc cât de mici sunt bunătăţile pămân­teşti şi cât de mari sunt cele cereşti, cât de scurt este tim­pul aces­tei vieţi şi cât de nemărginită este veşni­cia. Aju­tă-mi să fiu întot­deauna gata de moarte și să mă cutremur de ju­de­cata Ta, să scap de chinurile cele veşnice şi să do­bân­desc raiul prin Iisus Hristos, Domnul nostru. Amin.

 

×