x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Saptamana Mare - Azi e ziua pildelor

Saptamana Mare - Azi e ziua pildelor

18 Apr 2006   •   00:00

Suntem in ultima saptamana a Postului Pastilor. Astazi este o zi foarte importanta, considerata a pildelor si a controverselor.

Este ultima saptamana a Postului Pastilor, numita Saptamana Patimilor. Saptamana Mare are menirea impartasirii chinurilor lui Iisus, in fiecare zi savarsindu-se slujba deniilor, care evidentiaza momentele dramatice legate de Patimile si Jertfa lui Hristos. Ieri a fost "Lunea plangerii fariseilor". Astazi este o zi foarte importanta, considerata a pildelor si a controverselor. Iisus tine Predica de pe Muntele Maslinilor, prevestind distrugerea Templului din Ierusalim, evenimentele lumii viitoare si propria Inviere. Bunul Iisus dezvaluie taina dreptei judecati, rasplata sau osanda, dupa implinirea sau neimplinirea poruncilor.

CREDINTE POPULARE, TRADITII, SEMNE

Uneltele Mortii care sfarma in fasa spiritul graului sunt rasnita si moara. Pentru a deveni paine sau colac, alimente sacre care poarta adesea nume de sfinti (Craciun, Arhangheli, Sfinti, Sfintisori etc.), spiritul graului trebuie eliberat prin zdrobirea violenta a bobului in particule minuscule in piua si, mai tarziu, la rasnita si moara. Intre spartul bobului de grau cu dintii si macinatul lui la moara, omul a parcurs un impresionant proces tehnologic si spiritual. Omul a inventat mai intai piua, instalatie preistorica care, asemanator tehnicii semanatului cu batul sau cu parul, este o transpunere tehnica a reflexului innascut al instinctului sexual. Miscarea circulara a pietrelor de moara este dedusa de tehnologi din miscarea arhetipala de du-te-vino a pisalogului in piua de pisat seminte. Moara si lacul morii aveau semnificatie malefica. Acolo apareau moroii, strigoii si alte fantome, acolo sau cu produse furate de acolo se prindeau farmecele si descantecele. Moara, altarul de piatra pe care este jertfit spiritul graului, era oprita, in unele sate, cand aparea pe cer (se nastea) Luna Noua si in ziua de Blagovestenie, ziua zamislirii Pruncului Iisus in pantecele Fecioarei Maria. Semnificatia funerara a morii este amintita si de zicala auzita frecvent la inmormantari: "La rand ca la moara", care a avut initial sensul de raboj, rand, evidenta a oamenilor la moara. Functia preistorica de altar a pietrelor de moara a fost intuita de Brancusi cand le-a asezat sub forma de masa in monumentul comemorativ de la Targu-Jiu. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar moara