x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sfânta Maria Mică, 8 septembrie 2024, Sărbătoarea femeilor gravide și a mamelor: Semnificație, tradiții, supersiții și cele mai frumoase urări

Sfânta Maria Mică, 8 septembrie 2024, Sărbătoarea femeilor gravide și a mamelor: Semnificație, tradiții, supersiții și cele mai frumoase urări

de Andreea Tiron    |    07 Sep 2024   •   00:20
Sfânta Maria Mică, 8 septembrie 2024, Sărbătoarea femeilor gravide și a mamelor: Semnificație, tradiții, supersiții și cele mai frumoase urări

Pe 8 septembrie, credincioșii ortodocși și catolici din întreaga lume sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică. Această zi reprezintă un moment de mare bucurie spirituală, fiind considerată începutul tuturor sărbătorilor mariane, deoarece marchează venirea pe lume a celei care avea să devină mama Mântuitorului, Iisus Hristos.

Nașterea Fecioarei Maria este una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului bisericesc, fiind privită ca o reînnoire spirituală pentru creștini. Deși nu este menționată în Sfintele Scripturi, această sărbătoare își are originea în tradițiile bisericești, fiind descrisă în Evanghelia după Iacov, un text apocrif care vorbește despre părinții Fecioarei, Sfinții Ioachim și Ana, și despre nașterea miraculoasă a acesteia.

Conform tradiției, Ioachim și Ana erau un cuplu dreptcredincios, dar care nu reușiseră să aibă copii. După mulți ani de rugăciuni și post, îngerul Domnului li s-a arătat și le-a vestit că vor avea un copil. Astfel, nașterea Fecioarei Maria este văzută ca un dar divin, iar venirea ei pe lume a pregătit calea pentru întruparea lui Hristos.

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică.

De sute de ani, în jurul acestei sărbători s-a împletit o mulțime de tradiții transmise din generaţie în generaţie. Atât în mediul urban, cât și în cel rural, în dimineaţa sărbătorii se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului și membrii familiei o roagă pe ocrotitoarea tuturor credincioșilor să le dăruiască sănătate şi să le binecuvânteze căminul cu sănătate și cu roadele recoltei adunate în acest an. Potrivit tradiţiei populare, în toată țara, în ziua praznicului se deschide sezonul nunţilor şi botezurilor, care ține până la Postul Crăciunului. În ziua praznicului, creştinii duc la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări. După slujba de sfinţire, credincioșii împart aceste ofrande binecuvântate copiilor şi săracilor, rugând-o pe Maica Domnului să aducă în familia lor spor, armonie şi sănătate.

Cum se scapă de boli.

Una dintre cele mai vechi tradiţii legate de această zi, cunoscută sub numele de „Cozonacul Maicii Domnului”, spune că în ajunul sărbătorii persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide. Apoi, bolnavul trebuie să împlinească un ritual: rupe cozonacul în două bucăţi: o parte o aruncă în curtea casei, iar pe cealaltă o mănâncă el, nu înainte de a rosti un jurământ sever: „Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală, un cozonac. Pentru mine, vindecare şi sănătate!”. Ritualul se continuă prin degustarea de vin roşu. Dintr-un vas de lut, plin cu vin, bolnavul trebuie să toarne un pahar cu vin pe pământ, iar cantitatea rămasă să o bea treptat, rostind în gând o rugăciune pentru sănătate.

Ce nu se face pe 8 septembrie.

De Sfânta Maria Mică, la fel ca și la celelalte sărbători, nu se spală rufe, nu se calcă, nu se muncește la câmp, nu se mătură și nu se fac alte treburi în gospodărie. În unele zone ale țării se merge mai departe și se consideră că aceia care consumă mâncare gătită la foc pot atrage asupra lor boli care îi pocesc. Iar în alte zone se spune că, pentru protecţia copiilor, femeile nu au voie să fiarbă oale pe foc.

Ce se face de Sfânta Maria.

În această zi sunt ascultate rugăciunile femeilor care nu pot aduce pe lume un prunc, dar și a celor însărcinate, pe care Maica Domnului le ajută să nască ușor. Fetele nemăritate se pot ruga la Maica Domnului, în ziua de Sf. Maria Mică, să își găsească alesul. Se merge la biserică cu fructele toamnei, pentru a fi sfințite și apoi împărțite celor sărmani.

Pragul dintre două anotimpuri. Praznicul din data de 8 septembrie este trecerea dintre vară și toamnă, iar gospodarii încep pregătirile pentru lucrările agricole. Este ziua în care unele păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. Plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, dar și semănăturile de toamnă.

În limba ebraică numele Maria înseamnă ”cea iubită”

Pe lângă semnificația religioasă, această sărbătoare are și o dimensiune culturală puternică în România. E ziua tuturor celor care au numele Maria, Marian sau Marin și derivatele acestora: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara.

Această zi este, de asemenea, asociată cu recunoștința față de femeile din familie și față de figura maternă, amintindu-ne de iubirea, devotamentul și sacrificiile pe care Maica Domnului le-a făcut pentru mântuirea omenirii.

Mesaje de Sfânta Maria Mică 2024

"Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de colorată precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei şi la fel de frumoasă precum o grădină plină cu flori.”

"La mulți ani! Îngerii să-ţi călăuzească paşii şi Sfânta Fecioară să-ţi lumineze drumul în viaţă.”

"Este o zi în care sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor.  La Mulți Ani, Maria!”

"Fie ca din această zi Sfântă, în drumul lin al vieţii tale, să răsară mereu raze de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Multă sănătate şi un sincer La mulţi ani!”

"În această zi specială îţi transmit cele mai sincere urări. Să ai o viaţa plină de lucruri bune, iar Sfânta Maria, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească mereu. La mulţi ani de ziua numelui tău!”

"De ziua numelui tău, primește din partea mea multe urări de bine, sănătate, mult noroc și împlinirea tuturor dorințelor. Sfânta Maria să te călăuzească în tot ce faci. La mulți ani!"

"Să ai o zi frumoasă, să te bucuri de numele pe care îl porți, să fii fericit/ă, iubit/ă și bucuros/ă. La mulți ani!"

”Îți doresc să ai parte de o zi de nume minunată și să știi că ești și vei fi mereu iubit/ă de toți prietenii tăi. Cu drag, …”

"La mulţi ani plini de fericire şi de împliniri! Să te pupe norocul şi să ai numai zâmbete şi soare în calea ta!"

"Un ocean de sănătate, un munte de noroc, un camion cu bani, Și un sincer: La mulţi ani!"

"Fie ca darul iubirii, al fericirii, al împlinirii să fie ale tale începând de astăzi, de ziua ta! La mulţi ani!"

”Fie ca această zi să-ți deschidă poarta unui viitor plin de succese, împliniri și multă iubire! La mulți ani!”

×