x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Cine a fost Sfânta Muceniță Haritina, Sfânta Bucuriei, mare ajutătoare în războiul minții cu gândurile, sărbătorită pe 5 octombrie în România

Cine a fost Sfânta Muceniță Haritina, Sfânta Bucuriei, mare ajutătoare în războiul minții cu gândurile, sărbătorită pe 5 octombrie în România

05 Oct 2024   •   06:40
Cine a fost Sfânta Muceniță Haritina, Sfânta Bucuriei, mare ajutătoare în războiul minții cu gândurile, sărbătorită pe 5 octombrie în România
Sursa foto: Doxologia.ro

Ziua de 5 octombrie vine cu o sărbătoare importantă pentru români, Sfânta Haritina. Sărbătoarea are cruce neagră în caledarul ortodox.

Sfânta Haritina, sărbătoare cu cruce neagră pe 5 octombrie în calendarul creștin ortodox

Sărbătoarea Sfintei Haritina este marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox, în data de 5 octombrie. Românii respectă anumite reguli în această zi, fiind una dedicată rugăciunii. Se recomandă ca oamenii să se relaxeze, să ia o pauză de la treburile de zi cu zi și să își păstreze sufletul și gândurile curate, potrivit spynews.ro

În data de 5 octombrie credincioșii spun o rugăcine foarte puternică, pentru sănătatea mintală și gănduri curate. Este recomandat ca aceasta să fie rostită dimineața. Această rugăciune protejează oamenii li aduce armonie și liniște în familii.

Românii se roagă în această zi pentru liniște sufletească și pace. De asemenea, Sfânta Haritina îi ocrotește pe copiii orfani și mamele văduve.

Rugăciunea Sfintei Mucenițe Haritina

Binecuvântată Sfântă Haritina, Mireasa lui Hristos pe pământ și în Cer, te chemăm cu multă iubire să mijlocești la Mirele tău pentru noi, să fie Milostiv cu neputințele noastre și să ne dea iertare de păcate. Frumoasă fiind la trup, frumusețea trupului tău a întrecut orice asemănare și te-ai jerfit cu bucurie Domului, împodobind Raiul și alaiul Maicii Domnului din Cer.

Caută și spre noi și vino în ajutor împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu! Adu-ne bucuria duhovnicească a întâlnirii cu Domnul Hristos în rugăciune, întărește gândurile noastre cu nădejdea în Dumnezeu, dezleagă legăturile ce sunt puse asupra noastră și care nu ne lasă să gândim în harul Lui, înlătura jugul minții care împiedică cunoașterea adevărului și dă-ne a vorbi fără teamă în numele lui Iisus Hristos.

Eliberează-ne de sub puterea legăturilor diavolești ca să trăim, să gândim și să simțim duhovnicește și dă aripi de lumină minții pentru a se putea ridica dincolo de cunoașterea firească, dobândind înțelegerea celor duhovnicești în duhul Sfintei Scripturi, ca pricepând cele de folos mântuirii să ne bucurăm veșnic cu tine în Împărăția Sfintei Treimi, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Viața și minunile Sfintei Haritina

Sfânta Haritina s-a născut în 284 și a murit în anul 305. Aceasta a fost crescută de către un bărbat pe nume Claudiu, care i-a oferit ajutor după ce ea a rămas orfană. Părinții ei au murit la o vârstă fragedă, astfel că acest bărbat a decis o crească ca pe propria lui fiică.

Claudiu a încercat să o protejeze pe Haritina astfel încât să nu ajungă la ostași, dar ea i-a transmis că aceasta este singura cale prin care poate să ajungă jertfa lui Dumnezeu.

Când s-a întâlnit cu ostașii, Haritina a dezvăluit că este o persoană credincioasă, iar aceștia au supus-o unor chinuri greu de imaginat. Nimic nu i-a adus moartea, căci chiar și când a fost aruncată în mare, Dumnezeu a salvat-o.

Împăratul a decis ca Haritina să fie supusă altor chinuri, însă ea s-a rugat la Dumnezeu să îi ia sufletul înainte de acest lucru.

×