x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

de Luminita Ciobanu    |    19 Iul 2012   •   21:00
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Crestin ortodocsii praznuiesc la 20 iulie suirea la cer in car de foc a Maritului Prooroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanti profeti ai Vechiului Testament, facator de minuni si aducator de ploi la vreme de seceta. Era de origine din Tara Galaadului, din apropierea cetatii Tesvi, dupa care s-a numit si Tesviteanul. A trait pe vremea imparatului israelitean Ahab si a imparatesei Izabel.

"Se spune ca la nasterea sa tatal sau a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti', aflam din volumul "Vietile sfintilor de peste tot anul'. Inca din copilarie, Sfantul Ilie tinea cu strictete post neincetat si rugaciune arzatoare. Cand Ahab a urcat pe tronul regatului din Nord, lipsa de piosenie si depravarea predecesorilor sai ajunse la culme. Incurajat de sotia sa, Izabel, Ahab se inchina idolilor Baal si Astarte si ii persecuta pe cei care dovedeau nestramutata credinta in Dumnezeu. Sfantul Prooroc Ilie s-a rugat Domnului sa-i intoarca pe cei pacatosi la pocainta. Dar impietriti de rele, Ahab si Izabel continuau nelegiuirile. Sfantul s-a rugat atunci sa-i pedepseasca vremelnic, poate astfel, se vor intelepti.

"Profetul Ilie se duse atunci la rege si ii spuse: «Domnul e viu, Dumnezeul Armatelor, Dumnezeul lui Israel, in fata caruia stau astazi! Nu, nu va fi in acesti ani nici roua, nici ploaie decat prin cuvant din gura mea! » La cuvintele Profetului, o secete groaznica se abatu atunci, ca febra, asupra pamantului: totul fu secat, devastat, ars; (...) nimic nu scapa urgiei ingaduite de Dumnezeu, cu speranta ca foametea va face pe poporul lui Israel sa se caiasca si sa se intoarca la credinta. Din porunca lui Dumnezeu, Profetul, acoperit cu o piele de oaie si invesmantat cu piele de vitel, parasi tinutul lui Israel si se duse la raul de Chorrath (Kerrith), aflat dincolo de Iordan. Se adapa cu apa cascadei iar Domnul ii trimise corbi pentru a-i duce paine dimineata si carne seara, ca sa trezeasca in profet mila pentru poporul care suferea.

Cand cascada seca si ea, Dumnezeu isi trimise slujitorul Sau la Sarepta din Sidon, lasandu-l sa vada de-a lungul drumului efectele dezastruoase ale secetei, pentru a trezi inca o data in el mila. Ilie ajunse la o vaduva saraca, pagana, care aduna lemne pentru a coace paine pentru ea si fiul sau. In ciuda saraciei in care se afla, ea puse inainte de toate, datoria ospitalitatii si, indata ce Profetul i-o ceru, ea ii pregati o paine, cu faina si uleiul pe care le mai avea. Primi fara intarziere rasplata ospitalitatii sale: la cuvantul Profetului, covata sa cu faina si ulciorul sau cu ulei nu se mai golira pana la revenirea ploii. Trecusera cateva zile de cand Ilie era gazduit la aceasta vaduva cand iata ca fiul ei muri.

Cum femeia, in durerea ei, il acuza pe omul lui Dumnezeu ca ar fi adus nenorocirea asupra casei ei, Ilie il lua pe copil, il urca la etaj, acolo unde locuia el si, dupa ce a suflat de trei ori asupra trupului neinsufletit chemandu-l cu strigate puternice pe Dumnezeu, el il inapoie pe tanarul baiat viu mamei sale, profetind astfel invierea mortilor'. (Vietile sfintilor de peste tot anul).

Seceta si prapadul ce se abatusera peste tot tinutul au durat, asa cum spusese Sfantul Prooroc Ilie, trei ani. Reintors pe meleagurile sale, Sfantul i-a infruntat, in fata multimii adunate din porunca regelui, pe 450 de profeti ai lui Baal si pe 400 de profeti ai padurilor sacre, intretinuti de infama Izabel, dovedindu-le tuturor ca doar Domnul este singurul Dumnezeu. "Plecandu-se asupra pamantului, cu capul intre genunchi si mintea adunata in inima, incepu sa se roage' pana cand "un norisor isi facu aparitia, cerul se intuneca si ploaie cazu din belsug, raspandind pe pamant binecuvantarea cereasca'. Multe au fost minunile Maritului Prooroc Ilie. Dupa 15 ani de profetii, indeplinind misiunea pe care i-o incredintase Dumnezeu, insotit de ucenicul sau, Elisei, Sfantul Ilie a pornit spre Ierihon.

"Ajuns pe malul Iordanului, Ilie isi lua haina din piele de oaie, o infasura si lovi apele, care se despartira pentru a-i lasa sa treaca pe uscat. (...) Si pe cand mergeau ei astfel prin pustiu taifasuind, un car de foc tras de cai scaparatori aparu intre ei. Ilie urca in car si fu "ca' luat in cer intr-un rotocol, in timp ce Elisei striga: "Parinte, Parinte, carul lui Israel si caii sai!'. El lua haina Profetului care cazuse peste el si lovind apele de doua ori putu sa traverseze Iordanul, salutat de credinciosii care vazusera minunea si strigau: "Duhul lui Ilie s-a lasat asupra lui Elisei!'.

×