x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sîmbătă 16 august 2008

Sîmbătă 16 august 2008

16 Aug 2008   •   00:00

Este ziua 229 a anului - Au mai rămas 137 de zile



Este ziua 229 a anului

Au mai rămas 137 de zile

Soarele

Răsare la 6:20

Apune la 20:19

Luna

Răsare la 20:08

Apune la 5:33

Lună plină

17 august

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

24 august

Lună nouă

30 august

Primul pătrar (Luna în creştere)

7 septembrie

Sărbătoare creştină

Sfinţii martiri Brîncoveni, Constantin Vodă, cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache au fost martirizaţi la Constantinopol pentru dreapta credinţă şi pentru neamul românesc. Constantin Vodă Brîncoveanu a cîrmuit Ţara Românească vreme de 25 de ani, fiind mare ocrotitor de cultură şi artă românească. Scos din scaunul de domnie, Sfîntul Constantin Vodă Brîncoveanu a suferit chinuri împreună cu fiii şi sfetnicul său la Constantinopol. Din 1720, osemintele sale se află la Biserica Sfîntul Gheorghe Nou din Bucureşti.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mahramă a Domnului; Sfinţii Martiri Brîncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache (astăzi); Sf. Sfinţit Mucenic Miron; Sf. Mucenici: Straton, Ciprian şi Tirs (mîine)

Calendar romano-catolic

Sf. Ştefan, rege (astăzi); Sf. Iacint, proroc (mîine)

Calendar greco-catolic

Aducerea la Constantinopol a Mahramei (icoana Domnului nefăcută de mîna omenească, în 944); Sf. Diomid, mucenic (astăzi); Sf. Miron, mucenic (mîine)


Proverbul zilei:


"Unde e marfă trebuie să fie şi pagubă"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Credinţe populare, tradiţii, semne

În credinţele populare Soarele, personificare a astrului zilei, se trezeşte ca orice gospodar dimineaţa şi se odihneşte noaptea. El are trăsături şi calităţi umane: "Soarele dimineaţa cînd se scoală e copil de şapte ani şi cît umblă toată ziua, pînă seara capătă o barbă albă, pînă la brîu. Mă-sa îl scaldă în lapte dulce şi iar se face copil"; "Soarele e om. Acolo în mare are soţie. Soarele e cu aripi de foc. Aripile lui sînt aşa rotunde că vin laolaltă, dar în mijloc este om cu cruce în spate". Soarele care întinereşte dimineaţa cînd se scoală şi îmbătrîneşte seara, cînd se culcă, moare şi renaşte la Crăciun şi Anul Nou. Atunci, la solstiţiul de iarnă este mic ca ziua, creşte apoi şi devine suficient de puternic la echinocţiul de primăvară, cînd ziua este egală cu noaptea, ajunge în plenitudinea forţelor la solstiţiul de vară, cînd ziua devine cea mai mare din an. După solstiţiul de vară puterea Soarelui şi mărimea zilei scad neîncetat, ajung în poziţie de echilibru la echinocţiul de toamnă şi apoi sînt depăşite de forţele întunericului şi nopţii. Înclinaţia erotică a Soarelui, relaţia incestuoasă cu sora sa, Luna, sînt teme frecvente în folclorul românesc şi universal. Uneori, Soarele e bărbat însurat cu Luna, pe care o întîlneşte numai în nopţile cînd aceasta se primeneşte şi nu apare pe firmament; alteori, din căsătoria lor incestuoasă au rezultat stelele. Incestul astral este de cele mai multe ori preîntîmpinat de intervenţia lui Dumnezeu.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar soarele