x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Un cântec, cu drag. Îngeri şi păstori colindă pământul

Un cântec, cu drag. Îngeri şi păstori colindă pământul

de Roxana Jianu    |    06 Dec 2012   •   15:28
Un cântec, cu drag. Îngeri şi păstori colindă pământul

În ajunul sărbătorii Sfântul Nicolae, Biserica “Înălţarea Sfintei Cruci şi a Sfântului Vasile cel Mare”, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a organizat concertul de colinde “Îngeri şi păstori colindă pământul”. Credincioşilor ortodocşi le-au fost umplute inimile cu bucurie şi pace de către colindători.

Perioada sărbătorilor, aşteptată de copii, tineri, bătrâni, a sosit. Tradiţiile ajută la pregătirea sufletească, la obţinerea păcii interioare. Se spune că nici un popor nu are o diversitate atât de mare în ceea ce priveşte colindele. În ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, la Biserica “Înălţarea Sfintei Cruci şi a Sfântului Vasile cel Mare”, după Sfânta Slujbă a Vecerniei, cei prezenţi au avut parte, ca în fiecare an, şi de concertul de colinde “Îngeri şi păstori colindă pământul”. În numai câteva minute, Biserica părea neîncăpătoare pentru numărul ridicat de persoane prezente. Copiii, la sosirea grupului coral mixt al Bisericii Popa Nan şi a grupului coral “Datina românească” al Asociaţiei “Tradiţia Românească” au renunţat la joacă, s-au aşezat cuminţi pe jos şi au aplaudat la finalul fiecărui colind.

“În seara aceasta, ne facem purtători de dărnicie. Vrem să vă dăruim iubire. Pentru prelungirea spaţiului liturgic, vom aduce un concert de colinde, adică mesajele îngerilor şi ale păstorilor. Veţi pleca cu inimile pline de bucurie”, le-a transmis credincioşilor părintele paroh, Cristian Trandafir. În prima parte a serii magice, colinde precum “O, ce veste minunată”, “Astăzi s-a născut Hristos”, “Moş Crăciun” ori “Trei Crai de la Răsărit” au fost interpretate frumos de vocile tinere ale grupului coral mixt Biserica Popa Nan. Cei prezenţi, în special copiii, au avut bucuria de a afla că sunt invitaţi să împodobească bradul din Biserică. În numai câteva clipe, bradul înalt era atent împodobit cu globuri galbene. În a doua parte a serii, şi-a făcut simţită prezenţa corul “Datina românească” îmbrăcat în portul naţional, interpretând cântări tradiţionale, specifice marii sărbători.

“Moş Nicolae” este sărbătoarea darurilor pentru copii. Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai Bisericii, a trăit pe vremea tiranilor împăraţi Diocleţian şi Maximilian. Numele este format din “nike”, însemnând victorie, şi “laos”, popor. Este cunoscut pentru dragostea sa faţă de copii. Tradiţia cadourilor pentru copii, lăsate în ghetuţe în noaptea de 5 spre 6 decembrie, a pornit în urmă cu foarte mult timp şi este strâns legată de faptele Sfântului Nicolae. Se spune că trei fete, ale unui nobil sărac, nu se puteau mărita din pricina banilor, iar tatăl, pentru a putea scăpa de sărăcie s-a gândit să le dea spre desfrânare. Sfântul Nicolae a lăsat noaptea, o pungă de aur, scăpând de necaz tinerele fecioare. Se mai spune că Sfântul Nicolae a lăsat la uşă câte o pungă cu aur când primelor două fete le-a venit vremea să se mărite. În schimb, când a venit vremea pentru cea de-a treia fiică, nobilul a stat de veghe pentru a afla cine le ajută pe fetele sale. Atunci, Sfântul Nicolae s-a urcat pe casă, a dat drumul sacului prin hornul casei iar punga a căzut într-o şosetă, apărând de aici obiceiul atârnării şosetelor de şemineu. Aflându-se de fapta sa, oricine primea un cadou surpriză se gândea că Sfântul Nicolae i-a făcut acea bucurie.

×
Subiecte în articol: parinte ingeri pastori pamant