x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Victor Ponta, prim-ministrul României, împlineşte 40 de ani. "Mă gândesc la viitor, în primul rând, cu încredere şi asta vreau să le transmit tuturor"

Victor Ponta, prim-ministrul României, împlineşte 40 de ani. "Mă gândesc la viitor, în primul rând, cu încredere şi asta vreau să le transmit tuturor"

de Ramona Vintila    |    19 Sep 2012   •   16:41
Victor Ponta, prim-ministrul României, împlineşte  40 de ani. "Mă gândesc la viitor, în primul rând, cu încredere şi asta vreau să le transmit tuturor"

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, implineste 40 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".

"Epoca urii trebuie sa se incheie, chiar daca unele vestigii ale sale inca nu se dau duse"
"De ceva timp, ziua mea vine imediat dupa prima zi de scoala a baiatului meu, Andrei. Asa ca de fiecare data mi se aminteste mereu cu promptitudine ca nu eu sunt cea mai importanta persoana din viata mea! Anul acesta nu e diferit. Si nici nu-mi doresc sa fie. Deocamdata sper sa nu-mi petrec chiar toata ziua de astazi in discutii despre Oltchim – stiu ca o buna parte din timp este adjudecata deja, insa Irina, fetita mea, m-a amenintat ca se face comisar european de justitie daca nu stau cu ea macar cateva ore!

Nu folosesc momentele aniversare pentru bilanturi. Asta pentru ca bilanturile trebuie facute mai des decat atat, ca sa poti indrepta la timp greselile. Si apoi, vin de la Comisia Europeana, unde tocmai am prezentat un bilant... Macar acasa, de ziua mea, sa nu fiu nevoit sa compilez liste de obiective indeplinite! Aproape ca ma simt ca Andrei, care, ca si mine, si-a petrecut vara facand foarte multe teme!

Traim vremuri agitate, dar eu sunt un optimist – vorba lui Churchill, la ce mi-ar folosi sa fiu pesimist?! Ca fost sportiv – si fost campion – stiu ca important e sa te adaptezi la tot ce se intampla, ca sa-ti iei energia pentru victoriile viitoare.

De aceea cred ca in orice criza se ascunde o lectie, iar eu am invatat mult din lectiile acestei veri. Stiu bine ce asteapta oamenii de la noi si stiu cate sunt de reparat si de construit. Iar aceste lucruri ma stimuleaza si ma provoaca sa invat si sa fac in fiecare zi tot mai mult. Imi doresc sa traim mai repede ziua in care vom vorbi la trecut despre criza, in toate sensurile ei, si sa avem mai mult timp pentru a vorbi despre ceea ce ne face speciali si mandri, ca romani. Sunt in toate domeniile valori pe care as vrea sa le arat lumii intregi, sa le explic tuturor «Asa e Romania!», si e un proiect la care nu voi renunta.

Romania e o enigma in afara, dar asta inseamna si posibilitatea de a o explica. Nu prin strategii de imagine, ci prin ceea ce suntem, prin oamenii cu care ne mandrim, prin valorile pe care le exportam, chiar prin modul cum ne raportam la propriile greseli. Am fost, in adolescenta, unul dintre primii muncitori sezonieri ai Romaniei in strainatate – in Franta. Am invatat multe din acel episod, si mai ales am invatat ce inseamna sa fii imigrant si sa-ti croiesti singur destinul intr-un spatiu total strain. I-am povestit ministrului de Interne Valls ca am o experienta personala de imigrant temporar in Franta – poate de aceea ne-am si inteles atat de bine. A simtit probabil ca nu spun formalitati, ci vorbesc in cunostinta de cauza, despre un subiect pe care il inteleg bine. Iar daca Franta ne va fi un partener foarte bun in acesti ani (ceea ce sunt convins ca se va intampla), asta se va datora putin si experientei mele de imigrant!

Ma gandesc la viitor, in primul rand, cu incredere si asta vreau sa le transmit tuturor, fie ca ma apreciaza, fie ca ma iubesc mai putin: important e viitorul pe care ni-l facem, in Romania, dupa ce se inchid ecourile razboaielor. Epoca urii trebuie sa se incheie, chiar daca unele vestigii ale sale inca nu se dau duse. Avem impreuna forta de a crea un val al schimbarii – nu (doar) politice, sau electorale, ci de destin! Trebuie doar sa ne dam seama de acest lucru, ca sa putem face acest pas catre regenerare."

×