x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 12 august 2011

Vineri 12 august 2011

11 Aug 2011   •   21:00
Ziua Internationala a Tineretului
Este ziua a 224-a a anului ● Au mai ramas 141 de zile
Este a 12-a zi a Postului Adormirii Maicii Domnului ● Au mai ramas 2 zile

Soarele
Rasare la 6:14 ● Apune la 20:26

Luna
Rasare la 19:27 ● Apune la 4:43
● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august ● Luna Noua 29 august ● Primul patrar (Luna in crestere) 4 septembrie

Sarbatoare crestina: Sf. Mc. Fotie, Anichit, Pamfil si Capiton
Sfintii Mucenici Fotie si Anichit au trait si patimit in zilele imparatului Diocletian. Sfantul Fotie era nepot al Sfantului Anichit. In timp ce Diocletian se lauda ca-i va chinui pe cei care vor chema numele lui Hristos, Sfantul Anichit nu s-a temut de infricosarile tiranului, ci a marturisit cu indrazneala ca este crestin. Pentru aceasta a fost mult chinuit, dar a ramas nevatamat. Nepotul sau, Fotie, a alergat la Sfantul, imbratisandu-l. Imparatul a poruncit ca amandoi sa fie chinuiti pana ce vor muri. Dupa multe chinuri, cei doi sfinti au fost bagati intr-un cuptor cu foc si acolo isi primira sfarsitul chinurilor si cununile biruintei.

Credinte populare, traditii, semne
Cunoscuta zicala populara: "A da sfara-n tara/ Si ravase prin orase" exprima, in secolele trecute, doua moduri diferite de a transmite vestile: prin focuri aprinse pe inaltimi si prin oameni anume trimisi cu porunci, depese etc. De altfel, cel de-al doilea sistem de transmitere a stirilor avea sa stea la temelia infiintarii serviciului modern de posta. Pe actualul te­ritoriu al Romaniei serviciul de posta a aparut din necesitatea voievozilor de a transmite poruncile pana la li­mitele teritoriului aflat in stapanire. Curierii domnesti mergeau calari pe caii pusi la dispozitie de satele si orasele prin care acestia treceau. De pe vremea cand caii de posta stra­bateau drumuri lungi si anevo­ioase, expresia cal de posta a devenit o comparatie obisnuita pentru omul istovit de munca si alergatura. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a intamplat azi
In Romania
● 1965 – A murit Constantin Kiritescu, istoric, scriitor roman, autor al unei importante monografii dedicate participarii Romaniei la prima mare conflagratie mondiala; a contribuit la dezvoltarea invata­mantului secundar; a reprezentat tara noastra la Liga Natiunilor, in sectia scolara (3/16) (n. 1876).

In lume
● 1914 – Izbucnirea primului razboi mondial. Anglia declara razboi Austro-Ungariei;
● 1978 – Japonia si Republica Popu­lara China semneaza Tratatul de Pace si Prietenie;
● 1979 – Anexarea partii de sud a Saharei Occidentale, revendicata de Mauritania;
● 2000 – Submarinul nuclear "Kursk" s-a scufundat pe fundul Marii Barent, avand la bord 118 ofiteri si marinari, unii cu varsta de 17 ani. Cauza scufundarii ramane incerta: coliziunea cu un alt submarin (american sau britanic) aflat in zona, experimentarea ratata a unei rachete ultrasecrete, atentat organizat de li­derii ceceni.

Nascuti la 12 august
● 1939 – George Hamilton, actor;
● 1971 – Pete Sampras, tenisman.

×