x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 13 mai 2011

Vineri 13 mai 2011

12 Mai 2011   •   18:30

Este ziua 133 a anului ● Au mai rămas 232 de zile

Soarele
Răsare la 5:51 ● Apune la 20:33

Luna
Răsare la 15:53 ● Apune la 3:06
● Lună plină 17 mai ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 24 mai ● Lună nouă
2 iunie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 9 iunie


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Gliche­ria; Cuv. Serghie Mărt. (Dezlegare la peşte)
Sărbătorită astăzi, Sfânta Muceniţă Gli­cheria a fost contemporană cu îm­păratul Antonin şi cu guvernatorul Sa­vin. Era originară din cetatea Traia­nopolei. În clipa în care a aşezat gu­vernatorul jertfa zeilor la templu, Gli­cheria şi-a închinat fruntea. Prinzând curaj, s-a dus la Savin şi l-a mărturisit pe Hristos. Guvernatorul i-a poruncit să aducă şi ea jertfă, dar creştina a refuzat. S-a rugat lui Dumnezeu şi cu putere a dărâmat statuia idolului Dia. Ceilalţi locuitori încercau să o rănească cu pietre, dar pie­tre­le nu o atingeau. A fost întemniţată şi înfometată. A fost hrănită de în­gerul Domnului. După mai multe zile, a fost dată fiarelor.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Pasărea suflet este o reprezentare plastică a sufletului mortului pe stâlpii şi crucile din lemn din cimitire. Instru­mentul metalic, un fel de scoabă, cu care se scobeşte în lemn numele mortului se numeşte, în ţara Haţegului, pasăre. La confluenţa Jiului cu Du­nărea, pasărea sculptată, trafora­tă sau pictată este redată în zbor descendent, orientat spre pântecele Pământului. În cele mai multe cimitire din Oltenia şi din alte zone ale României, două scânduri unite în vârf, în formă de aripi de pasăre, unesc braţele crucii în formă de unghi iso­scel, desenând, împreună cu stâl­pul propriu-zis o săgeată orientată spre Cer. Privite de sus, crucile săgeţi par a fi stoluri de păsări grupate pe fa­milii şi spiţe de neam precum oamenii în vatra satului. Spre deosebire de pa­sărea suflet în zbor ascendent sau descendent din cimitirele de la sud de Carpaţi, în unele sate din sudul Transilvaniei apar una sau două păsări sculptate, vopsite în negru sau albastru, care se odihnesc în vârful crucii,  pe braţele ei sau pe o stinghie bătută perpendicular pe suliţa sau steagul funerar. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naş­terea lui Alphonse Daudet. A fost ta­tăl jurnalistului Léon Daudet. Roman­cier, nu­velist şi dramaturg, Daudet s-a năs­cut la Nimes. Debu­tea­ză, la Pa­ris, cu un volum de versuri ro­man­ti­ce, dar primul succes i-l aduce cu­le­gerea de povestiri "Scrisori din moa­ra mea", publicată în 1869. Din 1872 locuieşte cu familia, retras la Champsrosay, de unde vine la Paris doar pentru a lua parte la dineurile ofe­rite de Victor Hugo. Din această pe­rioadă intră în repertoriul permanent al teatrelor şi piesele sale se vor ju­ca în mii de spectacole. Daudet se în­scrie printre cei mai acerbi scriitori anti­clericali ai secolului. A încetat din viaţă în 1897, la Paris.

S-a întâmplat azi
În România
● 1563 – Primul document cunoscut emis de judeţul şi pârgarii oraşului Bucureşti;
● 1883 – Are loc, la Bucureşti, festivitatea de punere a pietrei de temelie a Templului Sefard; vechea sinagogă Kadoş-Salom, construită în 1846, se reclădeşte ca templu. La festivitate au luat cuvântul rabinii Bensignor, M. Beck şi M. Gaster;
● 1929 – Decret prin care sunt amnistiate "toate infracţiunile politice în­cercate sau săvârşite de către cetăţenii români până la 1 decembrie 1928". A fost completat prin Legea pentru amnisţie din 6 iunie 1929 şi De­cretul din 11 iunie 1929, prin care erau graţiate toate persoanele care au comis infrac­ţiuni politice în interva­lul 8 mai-6 iunie 1929.

În lume
● 1830 – Ecuador îşi câştigă independenţa;
● 1917 – În localitatea Fatima (Portugalia), trei copii au spus că au avut viziuni cu Fecioara Maria.

Născuţi la 13 mai
● 1938 – Ludovic Spiess, tenor (m. 2006);
● 1946 – Ileana Popovici, actriţă şi ilustrator muzical.

×