x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri, 17 octombrie 2008

Vineri, 17 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    17 Oct 2008   •   00:00

Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei • Este ziua 291 a anului • Au mai rămas 75 de zile




Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei
Este ziua 291 a anului
Au mai rămas 75 de zile

Soarele:
Răsare la 7:33
Apune la 18:28
Luna:
Răsare la 19:41
Apune la 10:54
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
21 octombrie
Lună nouă:
29 octombrie
Primul pătrar(Luna în creştere):
6 noiembrie
Lună plină:
13 noiembrie


Proverbul zilei:

"Neguţătorul fricos nu face câştig"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Sfântul Proroc Osea a trăit cu opt veacuri înainte de Hristos, pe vremea când evreii din ţinutul Samariei au fost luaţi în robia asirienilor. A fost un bărbat de mare credinţă în religia strămoşilor săi. De aceea a fost trimis de Dumnezeu să întoarcă de la rătăcire poporul Său, care ajunsese a se închina idolilor. Pe mulţi i-a întors pe calea cea dreaptă. Ne-a rămas de la el o carte cuprinzând o parte din cuvântarile lui către conducători şi către popor, carte cuprinsă în Biblie. Este cel dintâi proroc din Scriptură care înfăţişează legământul dintre Dumnezeu şi poporul Său ca pe legătura dintre bărbat şi femeia sa, ca o legătură de dragoste.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Proroc Osea; Sf. Cuv. Mucenic Andrei Criteanul; Trecerea moaştelor Sf. Ap. Andrei la Galaţi
Calendar romano-catolic
Sf. Ignaţiu din Antiohia, episcop, mucenic
Calendar greco-catolic
Sf. Osea, profet; Sf. Andrei Cretanul, mucenic


S-a întâmplat azi

În România
1630 – În urma agravării conflictului dintre boierii pământeni şi domnul Leon Tomşa, provocat de fiscalitatea excesivă şi de numeroasa clientelă grecească din jurul domnului, un număr însemnat de boieri, între care şi Matei aga din Brâncoveni, se refugiază în Transilvania.
În lume
1448 – Lupta de la Kossovopolje; aşteptând joncţiunea cu forţele albaneze, Iancu de Hunedoara este atacat de turci; armata creştină (circa 22.000 de oşteni) suferă o grea înfrângere din partea turcilor (circa 50.000 de oşteni) conduşi de sultanul Murad al II-lea. La bătălie au participat şi trupe din Modova (circa 3.000 de călăreţi) şi din Ţara Românească (circa 8.000 de oşteni);
2006 – Populaţia Statelor Unite ajunge la 300 de milioane
Născuţi la 17 octombrie
1905 – Alexandru Dima, critic şi istoric literar (m. 1979);
1912 – Papa Ioan Paul I (m. 1978).


Click istoric

Astăzi este Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. Una dintre principalele preocupări ale Naţiunilor Unite a fost sărăcia. În anii ’90, ONU a acordat atenţie sporită acestei teme, eradicarea sărăciei constituind tema comună a principalelor conferinţe ale acestei organizaţii mondiale. În acest context, Adunarea Generală a ONU a decis în 1992 ca la 17 octombrie să se sărbătorească "Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei". Scopul acestei zile, organizată sub egida ONU din 1993, este să atragă atenţia asupra nevoii de a eradica sărăcia în toate ţările lumii şi mai ales în cele în curs de dezvoltare, nevoie care a devenit o prioritate a dezvoltării.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Civilizaţia rurală a avut un sistem perfecţionat de informare şi comunicare, "gura satului". Această expresie a căpătat, paralel cu apariţia
altor sisteme de comunicare, înţeles peiorativ. Comunicarea ştirilor de orice fel prin canalele specifice (şanţul, poarta, cârciuma, biserica, fântâna, târgul etc.) a asigurat coeziunea dintre elementele culturii populare. Perfecţiunea sistemului de comunicare "gura satului" este reflectată de modul cum îmbină transparenţa totală a ştirilor, redată plastic de zicala: "Nu ştie bărbatul ce ştie satul", cu păstrarea tainelor şi marilor secrete, concis exprimată de zicala: "Nici usturoi n-a mâncat,/ Nici gura nu-i miroase" şi altele.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar