x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 2 iulie 2010

Vineri 2 iulie 2010

02 Iul 2010   •   00:00

Este ziua 183 a anului ● Au mai rămas 182 de zile



Soarele
Răsare la 5:35 ● Apune la 21:03

Luna
Răsare la 23:49 ● Apune la 11:26
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 4 iulie ● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie


Sărbătoare creştină: 
Aducerea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne; †) Sf. Voievod Ştefan cel Mare

În zilele împăratului Leon cel Mare erau în Constantinopol doi fraţi, Galvie şi Candid. Luând învoire de la împărat, au mers să se închine la locurile sfinte. Ajungând în Galileia, s-au odihnit peste noapte într-un sat din apropierea Nazaretului, în casa unei văduve. Au văzut acolo o cameră deosebită, unde era ascuns veşmântul Maicii lui Dumnezeu. Cu învoirea bătrânei, au luat cu ei sfântul veşmânt. Ajunşi la Constantinopol au înştiinţat pe împărat care a dus veşmântul în Biserica Vlahernei şi a hotărât ca în fiecare an să se prăznuiască la 2 iulie.


Credinţe populare, tradiţii, semne

La Rusalii, în sudul României, şi la Ispas, în Transilvania, leuşteanul are valoare apotropaică, de alungare a Ielelor şi a relelor aduse de acestea. Tulpinile şi frunzele de leuştean se agăţau la ferestrele şi uşile caselor, se legau de coarnele şi cozile vitelor cu lapte, se amestecau cu tărâţe şi se dădeau spre mâncare animalelor, femeile se încingeau cu tulpinile peste mijloc, copiii se sorcoveau cu acestea, crucile din hotarul satelor se împodobeau cu coroane din flori şi leuştean, iar feciorii îşi înfrumuseţau caii cu care ocoleau în ziua de Ispas crucile din sat (Sibiel, judeţul Sibiu). Mănunchiul din flori şi leuştean sfinţit la Ispas se păstra la icoană şi se folosea în diferite practici pentru depăşirea momentelor de grea cumpănă ivite de-a lungul anului. Cu acelaşi scop era folosit la confec­ţionarea steagului căluşarilor la Rusalii şi steagului Drăgaicei la Sânziene. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 2 iulie 1504 a murit domnul Mol­do­vei, Ştefan cel Mare, personalitate mar­cantă a Evului Mediu românesc, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992. Şi-a început domnia în 1457. În cursul acesteia, Mol­dova a cunoscut o înflorire fără pre­cedent. Remarcabil comandant de oşti şi om politic, Ştefan a întărit au­toritatea domnească, a consolidat pu­terea economică a ţării, sprijinind dez­voltarea meşteşugurilor, nego­ţu­lui şi a târgurilor, a întărit oştirea şi ce­tă­ţile, făcând din Moldova un stat pu­ternic, cu o largă recunoaştere pe plan internaţional. A apărat indepen­denţa ţării împotriva tuturor puterilor străine care au încercat să-şi impună propria lor dominaţie.


S-a întâmplat azi
În România

● 1937 - Se înfiinţează "Biroul de e­vi­denţă a vânzării metalelor" ("Bevemet"), din care făceau parte cele mai mari întreprinderi metalurgice din ţară "Reşiţa", "Astra", "Unio", "Romloc", "Metalurgia", "Me­trom", "Titan-Nădrag-Călan", "Industria fierului", "Vulcan".

În lume
● 1922 - Inaugurarea oficială a Şcolii Române de la Paris, fondată şi condusă de N. Iorga în 1920, unde tineri absolvenţi ai Universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Cernăuţi îşi desăvârşeau pregătirea în specialităţile: istorie, filologie şi artă. Şcoala a fost desfiinţată în 1948, după acapararea integrală a puterii de către Partidul Comunist;
● 1947 - Un obiect speculat ca fiind OZN se prăbuşeşte în apropiere de Roswell, New Mexico;
● 2005 - La Londra  şi în alte oraşe au loc concertele maraton Live 8, des­tinate să aducă în prim-plan pro­blema sărăciei din Africa.

Născuţi la 2 iulie

● 1926 - Octavian Paler, scriitor, jurnalist (d. 2007);
● 1970 - Cozmin Guşă, politician.

×
Subiecte în articol: calendar