x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 25 noiembrie 2011

Vineri 25 noiembrie 2011

24 Noi 2011   •   21:00
Ziua internationala a nonviolentei
Este ziua a 329-a a anului ● Au mai ramas 36 de zile

Soarele
Rasare la 7:24 ● Apune la 16:41

Luna
Rasare la 7:31 ● Apune la 16:46
● Luna Noua 25 noiembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 decembrie ● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie

Click istoric
Astazi se implinesc 148 de ani de la nas­te­rea lui Ioan Cantacuzino, fondator al scolii romanesti de imunologie si pa­tologie experimentala. Pe ba­za cer­cetarilor sale, Cantacuzino a pus la punct o metoda de vaccinare anti­ho­lerica, numita "Metoda Canta­cu­zi­no", metoda folosita si astazi in ta­rile unde se mai semnaleaza cazuri de holera. Datorita lui, Romania a fost a doua tara din lume, dupa Fran­ta, care a introdus in 1926 vaccinul BCG pentru vaccinarea profilactica a nou-nascutilor impotriva tuber­cu­lo­zei. A fost un remarcabil or­ga­ni­zator al campaniilor antiepidemice, ca­litate pe care a demonstrat-o in com­baterea epidemiei de tifos exan­te­matic si holerei in timpul primului raz­boi mondial. S-a stins din viata in 1934.

Acum 100 de ani: Iarna in Capitala circulatia pe strazi este imposibila
"Din cauza vremii prea putin friguroase de ieri, enorma cantitate de zapada care a cazut in ultimele doua zile a inceput sa se topeasca.
Cum insa mare parte din canale, chiar de pe strazile mai principale din centrul capitalei, sunt astupate, apa nu are unde sa se scurga si adevarate baltoace se formeaza pe strazi. Pentru acest lucru, circulatia a devit aproape imposibila chiar in centru. A traversa strada de la un trotuar la celalalt este imposibil.
De aceasta stare de lucruri este vinovata, in cea mai mare parte, autoritatea comunala, care ar fi trebuit inca din prima zi sa angajeze echipe de muncitori care sa curete zapada, cel putin de pe strazile mai principale ale capitalei.
Nu s-a facut acest lucru decat ieri, cand mai multe echipe de muncitori au curatat zapada de pe Calea Victoriei. Strazile care sunt legate cu aceasta strada principala au fost lasate in aceeasi stare ca in primele zile cand a cazut zapada. Daca acesta stare de lucruri se petrece in centrul capitalei, isi poate oricune inchipui ce trebuie sa fie la periferie. Locuitorii de pe la marginile capitalei nu mai pot comunica cu centrul, din cauza ca nu au nici un mijloc de transport. Strazile, nefiind canalizate si nici pavate, zapada se topeste si se transforma in mocirla. Ieri toata ziua tramvaiele nu au circulat in capitala.
In tot timpul zilei, numerosi muncitor angajati de directia tramvaielor au curatat cateva din liniile principale, asa ca la orele sase seara a inceput sa circule tramvaiul electric si tramvaiul de pe linia Obor – Gara de Nord. Circulatia tramvaielor va fi complet restabilita astazi.
S-a simtit si ieri foarte mult lipsa de trasuri in capitala.
Politia a luat masuri ca la gara, in timpul sosirii trenurilor, sa se gaseasca un numar suficient de trasuri. Comunicatia telefonica este aproape total dezorganizata.
Constructorii de la posta lucreaza la restabilirea legaturii telefonice si se crede ca lucrarile de reparatii vor dura cel putin doua saptamani."
Dimineata, 23 noiembrie. (Cristina Magda Ursache)


S-a intamplat la 25 noiembrie
In Romania
● 1716 – Un detasament austriac pa­trunde prin surprindere in Bu­cu­resti si il ia prizonier pe Nicolae Ma­vro­cordat, care este dus la Sibiu, unde ramane pana la incheierea pacii;
● 1859 – Decret prin care Al. Ioan Cuza aproba infiintarea decanatului la Facultatea Juridica si statutele gradelor universitare ("academice");
● 1867 – Intra in vigoare prima Conventie postala (cea cu Rusia), prin care, pe teritoriul Romaniei, serviciul de posta este efectuat numai de catre Posta Romana;
● 1932 – "Pact de neagresiune elec­to­rala" intre PNT si Garda de Fier. Adera ulterior gru­parea liberala condusa de Gheor­ghe Bratianu ("georgistii"), Uniunea Agra­ra condusa de Constantin Ar­gen­toianu si Partidul Evreiesc din Ro­mania.

In lume
● 1986 – A izbucnit scandalul "Irangate", prin care oficialii americani ii sponsorizau in secret pe rebelii din Nicaragua, cu banii obtinuti de pe urma vanzarii de armament in Iran.

Nascuti la 25 noiembrie
● 1863 – Ion Cantacuzino, medic (m. 1934);
● 1963 – Sorin Cerin, scriitor.

×