x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 25 septembrie 2009

Vineri 25 septembrie 2009

de Ramona Vintila    |    25 Sep 2009   •   00:00

Este ziua 268 a anului - Au mai rămas 97 zile



Soarele
Răsare la 7:06
Apune la 19:07

Luna
Răsare la 14:29
Apune la 22:57

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 septembrie

Lună plină

4 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
11 octombrie

Lună nouă
18 octombrie


Proverbul zilei:

"Doctor e numai Dumnezeu"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină:  Cuv. Eufrosina; Cuv. Pafnutie Egipteanul; Cuv. Serghie de la Radonej


Sfânta Eufrosina a trăit pe timpul împăratului Teodosie cel Mic. Fugind pe ascuns din casa părintească, s-a schimbat pe sine, îmbrăcând haine bărbăteşti. În loc de Eufrosina, se numea Smarald. Fiindcă a iubit viaţa bisericească, a mers la o mănăstire de bărbaţi, tunzându-şi părul capului. Cu multe osteneli şi rugăciuni neîncetate şi-a uscat cu totul trupul său gingaş femeiesc, astfel încât toţi fraţii mănăstirii se spăimântau şi se minunau, văzând pătimirea ei. Aşa a putut străluci în mijlocul bărbaţilor cu virtuţile sale, precum smaraldul străluceşte în mijlocul celorlalte pietre. Eufrosina a rămas necunoscută vreme de treizeci şi opt de ani, până la sfârşitul vieţii sale.


Credinţe populare, tradiţii, semne


Formele de luptă împotriva turcilor şi tătarilor au fost, de la caz la caz, paşnice sau violente: "Când se apropiau turcii, femeile tinere şi fetele necăsătorite se ungeau pe faţă cu funingine, se legau la cap ca babele, puneau în traistă o piatră grea şi o cărau în spate şchiopătând"; "Vezi dumneata, pe piscurile cele mari erau patru gropi unde se ascundeau fetele mari şi hainele. Noaptea le duceau de mâncare. Stăteau pitite până pleca zavera. Oamenii le lipeau pe jos, le reparau în fiecare an. Înăuntru erau ca nişte oale mari cât butiile"; "Când au venit turcii, pe Valea Teiuşului era o horă dosnică. De frică, fetele s-au aruncat într-un puţ. Bunica mea, Stana, care a murit de 105 ani, spunea că, dacă s-ar săpa acolo, s-ar găsi oseminte şi sălbi cu icuşari de aur". (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Astăzi se împlinesc 96 de ani de la naşterea Mariei Tănase. Prima dată a apărut în public în 1921, pe scena Căminului Cultural "Cărămidarii de Jos", din Calea Piscului. Începutul carierei artistice propriu-zise a coincis însă cu debutul radiofonic de la 20 februarie 1938, când a prezentat un program de piese folclorice. În octombrie 1940, a oferit un recital de muzică populară românească publicului din Focşani, după care regimul legionar i-a interzis orice activitate artistică, distrugându-i-se toate plăcile de gramofon de la Radio. După câteva luni de "absenţă artistică", vocea ei s-a făcut din nou auzită la posturile de radio. Maria Tănase a repre-zentat România la Expoziţia Mondială de la Paris din anul 1938.


S-a întâmplat azi

În România


1396 - Bătălia de la Nicopole. Armata turcă, comandată de Baiazid I, "Trăsnetul", a zdrobit armata creştină comandată de Sigismund de Luxemburg. Dominaţia otomană s-a consolidat în urma acestei victorii, înlăturând influenţa ungară din Peninsula Balcanică. Mircea cel Bătrân a participat cu un corp de oaste la campania cruciaţilor; propunerea regelui Ungariei ca domnului român să i se încredinţeze conducerea luptei în primă fază, deoarece era cunoscut şi se afirmase între contemporani ca fiind "viteaz, activ şi puternic", a fost zădărnicită de împotrivirea contelui Jean de Nevers, care solicitase această onoare pentru sine.

În lume


2005 - Fernando Alonso, pilot de Formula 1, devine cel mai tânăr campion mondial.

Născuţi la 25 septembrie

1599 - Francesco Borromini, sculptor (m. 1667);

1896 - Sandro Pertini, preşedinte al Republicii Italiene (m. 1990).

×
Subiecte în articol: calendar