Este ziua 240 a anului
Au mai ramas 126 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Usturoiul cand il strivesti, lacrimi iti aduce"
- adica pe cel mare cand il superi...
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:32 apune la 20:01
Luna rasare la 19:00 apune la 2:32
Luna plina - 30 august
Ultimul patrar - 6 septembrie
Luna noua - 14 septembrie
Primul patrar - 21 septembrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Cuv. Pimen;
Sf. Mc. Eutalia;
Sf. Mc. Fanurie si Osie ep.
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Monica
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Pimen
Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Cuviosul Pimen a trait in desertul Egiptului pe vremea imparatiei lui Teodosie cel Tanar. El si cei sapte frati ai sai au hotarat sa devina monahi intr-o manastire. In timp scurt a devenit cunoscut pentru ca se ruga neincetat. Dregatorul acelui tinut a dorit sa il cunoasca personal. El nu a acceptat vizita acestei persoane pentru ca astfel ar fi devenit mandru si ar atras si mai mult atentia asupra lui. Pentru ca nu se multumea cu un refuz, dregatorul l-a prins pe nepotul acestuia, crezand ca Pimen va incerca sa-l elibereze. Cuv. Pimen, la rugamintea surorii lui, a trimis o scrisoare prin care a crescut si mai mult admiratia dregatorului. Astfel ca, nepotul lui Pimen a fost eliberat. Cuviosul si-a trait toata viata avand in jurul sau o multime de ucenici.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1877 - Primul atac romanesc (Regimentul 13 Dorobanti) in directia redutei Grivita, din sistemul de aparare a Plevnei (27.08/8.09)
1965 - A murit scriitorul Eusebiu Camilar, membru corespondent al Academiei Romane ("Farmecul departarilor", "Stejarul din Borzesti") (n. 7.10.1910)
1982 - Lansarea primului avion de linie Rombac 1-11 - primul avion de transport de pasageri cu reactie realizat in tara noastra
In lume:
1783 - Este inaltat, din parcul Tuilleries, Franta, primul balon umflat cu hidrogen, construit la cererea fizicianului C...sar Charles, dupa numele caruia, mult timp, baloanele cu hidrogen au fost numite "charliere". Acest prim charlier, ca si primul balon cu aer cald, inventat de fratii Montgolfier, a fost inaltat fara echipaj
1955 - A aparut prima editie a Guinness Book of Records, avand 198 de pagini. Ideea i-a apartinut lui Sir Hugh Beaner
2004 - In Belgia, Campionatul Mondial de Formula 1 (Spa, 27-29)
NASCUTI PE 27 august
1929 - Palestinianul Yasser Arafat, om politic, presedintele Palestinei, intemeietorul celei mai importante organizatii pentru eliberarea Palestinei (OEP, 1964)
1985 - Pictorita americana de origine romana Alexandra Nichita; este considerata un fenomen in lumea artei, fiind numita "micuta Picasso"
MOMENT ISTORIC
Se implinesc astazi 49 de ani de la aparitia primei Guinness Book of Records. Ideea editarii unei "carti a recordurilor" si a faptelor-unicat din natura, sau realizate de catre om, a aparut datorita unei dispute pe tema unui record, petrecute intr-o berarie englezeasca. Atunci, Sir Hugh Beaver - directorul companiei "Guinness" s-a gindit ca astfel de dispute pot avea loc in toate cele 81.000 de localuri populare "pubs" din Marea Britanie, iar ideea in sine poate deveni o mare afacere. El ia legatura cu fratii Harris si Ross Mc Whirter din Londra, care se ocupau cu evidenta unor fapte iesite din comun. Acestia, realizand sansa care li se ofera - ca autori ai unei carti a recordurilor - scot pe piata la 27 august 1955, prima editie a atat de celebrei astazi "Guinness Book of Records". Inca din primul an de aparitie "Cartea recordurilor" s-a clasat pe primul loc in topul celor mai bine vandute carti. In prezent, cartea are peste 230 de editii si este tradusa in peste 30 de limbi.
Credinte populare, traditii, semne
Taranul acorda o atentie sporita modului in care isi trata copilul nou-nascut. In ziua in care a fost nascut nu i se aducea nici un fel de daruri, iar in primele patruzeci de zile de la nastere, erau acceptati sa vada copilasul doar tatal si bunicii acestuia. In aceasta perioada fiinta ar fi devenit mult mai puternica in cazul ca ar fi fost deocheata. Geamurile de la camera in care statea erau acoperite timp de noua zile. Dupa trecerea timpului, cine dorea sa il vada pe micut trebuia sa-i aduca un banut, pe care il punea pe pieptul copilului. Cei care ii doreau binele copilului ii lasau o stramita din haina. Astfel, se spune ca acesta avea un somn mai linistit. Stiindu-se ca mama copilului nu puteau gati, o ruda venea si o hranea. In ochii bebelusului nu se uita lumea, ca sa nu-l deoache. Ca o masura de siguranta acestia il scuipau si in acest mod nu mai exista posibilitatea deochiului. Tot de deochi, se lega un fir rosu din betele mamei la mana sau la pragul de sus al usii.