x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 29 martie 2011

Vineri 29 martie 2011

28 Apr 2011   •   18:48

Ziua internaţională a dansului
Este ziua 119 a anului ● Au mai rămas 246 de zile

Soarele
Răsare la 6:10 ● Apune la 20:17

Luna
Răsare la 4:05 ● Apune la 16:45
● Lună nouă 3 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 10 mai ● Lună plină 17 mai ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 24 mai

Sărbătoare creştină: Izvorul Tămă­duirii; Sf. 9 Mc. din Cizic; Cuv. Memnon Mărt.
Prăznuit astăzi, Cuviosul Memnon Măr­turisitorul încă de mic a realizat care este calea pentru a accede la Îm­pă­răţia Cerurilor. A considerat că pentru acest lucru trebuie să abando­neze lumea comună şi să îşi transfor­me trupul în templu al Duhului Sfânt. În scurt timp, călugării l-au ales con­du­cătorul lor, pentru că dădea un bun exemplu. Fiind blând, smerit şi plin de dragoste, a devenit şi făcător de minuni. Aşa strălucind mulţi ani, şi făcând minuni, dădea mântuire ce­lor ce-l chemau în ajutor. Făcându-se plăcut până la sfârşit, s-a dus către Dom­nul plin de merindea faptelor bu­ne. După trecerea le cele veşnice, moaş­tele sale au devenit făcătoare de minuni.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Pri­ma mulsoare a turmei de oi la începutul sezonului pastoral în ziua de Sângiorz sau în altă zi de la în­ce­pu­tul lunii aprilie şi începutul lunii mai şi urmată de o frumoasă petrece­re câmpenească este numită Sambra Oi­lor, Arietul, Ruptul Sterpelor, Mă­su­rişul Oilor. În ziua de Sambra Oilor se măsura şi se cresta pe rabojul de lemn laptele de la oile fiecărui sambras pentru a i se calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei nu­mită Alesul, Răscolul. (Profesor Ion Ghi­noiu)

Click istoric
La 29 aprilie 1980 a murit regizorul Al­fred Hitchcock. A fost unul dintre cei mai apreciaţi regizori, atât prin thri­ller-urile pe care le-a regizat, cât şi prin apariţiile sale în propriul serial tv. A regizat mai mult de 50 de filme tre­când prin toate erele cinema­to­gra­fiei. Primul său mare succes a fost în 1926 – "The Lodger", un thriller ba­­zat pe viaţa lui Jack Spintecătorul. La sfârşitul anilor ‘30 părăseşte industria de film britanică şi pleacă în Ame­rica. La sfârşitul anilor ‘50, filmele sa­le au devenit mai curajoase, în speci­al "The Trouble With Harry" şi "Ver­tigo". "Psycho" (1960) a fost o ade­v­ărată capodoperă a lui Hitchcock, mai ales pentru interpretările lui Janet Leigh şi Anthony Perkins.

S-a întâmplat azi
În România
● 1849 – Cărturarul sas Stephan Ludwig Roth, participant la Revoluţia din 1848-1849 din Transilvania, a fost condamnat la moarte de un tri­bu­nal militar maghiar şi executat, pentru poziţia sa hotărâtă de susţi­nere a cauzei românilor transilvăneni şi de combatere a politicii de maghiarizare a naţionalităţilor din Transilvania;
● 1941 – Decret-lege pentru în­fiin­ţarea Institutului de Credit Ro­mâ­nesc, având, printre alte obiective, sprijinirea românilor din teritoriile pierdute în 1940;
● 1991 – Remaniere guvernamentală; este respinsă de Parlament candidatura lui Dinu Patriciu, precum şi a lui Radu Berceanu.

În lume
● 1945 – Lagărul de concentrare de la Dachau este eliberat de trupele americane;
● 1945 – Adolf Hitler se căsătoreşte cu Eva Braun în buncărul din Berlin şi îl desemnează pe amiralul Karl Dönitz ca succesor.

Născuţi la 29 aprilie
● 1899 – Duke Ellington, jazzman, pianist (m. 1974);
● 1927 – Virgil Cândea, istoric. (m. 2007)

×