Este a 156-a zi a anului.
Au mai ramas 210 zile
Proverbul zilei:
"Cine a murit an, an s-a ingropat" - adica intamplarile trecute, lesne se uita
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 05:34
apune la 20:53
Luna
rasare la 15:00
apune la 3:00
Luna plina 2 iulie
Ultimul patrar - 9 iunie
Luna noua - 17 iunie
Primul patrar - 25 iunie
Calendar crestin - ortodox
Sfintii Mucenici: Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel;
Cuv. Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului. (Harti)
Calendar romano-catolic
Sf. Francisc Caracciolo, pr.
Calendar greco-catolic
Sf. Mitrofan, aep (+ 314). Harti.
Zodia
Gemeni (22 mai - 21 iunie)
Ziua Internationala a Copiilor - victime ale agresiunii
Sarbatoare crestina
Cei patru martiri au fost inmormantati intr-o cripta a unei bazilici descoperite pe teritoriul comunei Niculitel din judetul Tulcea, in 1971. Este cel mai vechi "martirion" crestin din Balcani si printre cele mai rare din lume. Numele sfintilor praznuiti azi a fost gasit scris pe peretele criptei. In scrierile ramase se aminteste despre patimirea acestora impreuna cu alti 31 de martiri, carora le-a fost taiat capul. Nu se cunosc date exacte despre perioada in care au trait, dar se presupune ca aceasta a fost in perioada persecutiilor lui Diocletian (303-304) sau ale lui Licinius (319-324). Dupa descoperirea moastelor, acestea au fost depuse in biserica Manastirii Cocosu din jud. Tulcea, unde se afla si astazi. Sfintii au fost canonizati de Biserica Ortodoxa Romana la 20.06.1992.
S-a intamplat azi
In Romania:
105 - Imparatul Traian paraseste Roma, indreptandu-se spre frontul dacic, pentru a pregati declansarea celui de-al doilea razboi daco-roman.
1862 - S-a incheiat, la Timisoara, o Conventie telegrafica intre Austria, Imperiul Otoman, Serbia si Romania. Principatele Unite, semnatare ale conventiei alaturi de Poarta, erau recunoscute ca un stat autonom si distinct fata de Imperiul Otoman.
1920 - Tratatul de la Trianon. Puterile Aliate si Ungaria recunosc unirea Transilvaniei cu Romania. A fost semnat de catre Nicolae Titulescu si Ion Cantacuzino.
1994 - A murit actorul Vistrian Roman ("Pistruiatul") (n. 15.05.1941).
In lume:
1783 - Fratii Joseph si Jacques Montgolfier s-au ridicat pentru prima data de la pamant intr-un balon cu aer cald.
1798 - A murit celebrul aventurier Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt (n. 2.02.1725).
1944 - Al doilea razboi mondial. Eliberarea Romei.
Nascuti pe 3 iunie
1890 - filosoful si publicistul Nae Ionescu, profesor universitar al universitatii bucurestene (m. 15.03.1940)
1947 - actrita Rodica Muresan (din filmografie: "O lebada iarna", "Promisiuni")
1975 - actrita Angelina Jolie (Voight), castigatoare a Premiului Oscar (2000) pentru cel mai bun rol secundar in filmul "Girl Interrupted"
Click istoric
Se implinesc azi 206 ani de la moartea celebrului aventurier Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt (n. 2.02.1725). Istoria familiei a inceput in 1428, cand don Jacob de Casanova, un strastrabunic, a rapit-o din manastire pe Ana Palafox, a doua zi dupa ce aceasta depusese juramantul de castitate. Exilul si aventura au fost un repetabil scenariu in familia Casanova. Tatal, Gaetano Giuseppe Giacommo, comediant, a rapit si el fiica unui cizmar. Casanova traieste o prima experienta sexuala in jurul varstei de 10 ani. In jurul varstei de 15 ani isi incepe adevarata viata sexuala cand, sub pretextul optiunii pentru cariera preoteasca, ajunge in intimitatea mai multor doamne si domnisoare, mai interesate de calitatile fizice ale tanarului abate decat de indepartata mantuire. La 21 de ani, Casanova cucereste pe rand capitalele Europei, reusind sa castige bunavointa unor personalitati marcante ale epocii (Frederic cel Mare, Ecaterina a II-a, Ludovic al XV-lea, regele Poloniei, Stanislas). Celebritatea lui se datoreaza memoriilor scrise la 72 de ani in care si-a trecut in revista viata aventuroasa cu peste 2.000 de partenere.
Credinte populare, traditii, semne
Ce nu este bine sa faci azi :
-sa-ti tai unghiile, pentru ca aduce ghinion
-sa schimbi asternutul, pentru ca vei visa urat
-sa pleci in calatorie, pentru ca aceasta va fi nefasta
-sa incepi sa confectionezi o haina, pentru ca iti va purta ghinion.
Vinerea se tine post. Credintele populare desemneaza ziua de azi drept cea mai importanta a saptamanii, dupa duminica. Este "cea mai batrana sfanta dintre surorile ei", protectoarea femeilor casatorite, pe care le ajuta la nastere, casatoreste fetele si poarta de grija animalelor salbatice. Era invocata in rugaciuni, vraji si descantece pentru casatoria fetelor, pentru prosperitatea vitelor, holdelor si pentru sanatate. Sfanta Vineri ar umbla imbracata in alb sau negru si ar locui in munti (Arges, Suceava), in paduri (Arges, Buzau, Neamt, Tecuci), in pustiu (Neamt, Iasi), in ostroavele marii, in cer, in lumea cealalta. Unele vineri de peste an aveau statut de sarbatori (Vinerea Seaca, Vinerea Mare, Izvorul Tamaduirii, Vinerea Ciumei), altele formau cicluri de trei, noua sau douasprezece vineri cu diferite semnificatii religioase si interdictii de munca. Numele zilei vine de la numele zeitei Venera si al planetei Venus. Se credea ca cel nascut intr-o zi de vineri va sta pe langa casa. Luna plina de azi era asociata implinirilor de orice fel si era bine de semanat.