x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 4 iunie 2010

Vineri 4 iunie 2010

04 Iun 2010   •   00:00

Ziua internaţională a copiilor – victime ale agresiunii



Este ziua 155 a anului ● Au mai rămas 210 zile
Este a cincea zi a Postului  Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ● Au mai rămas 24 de zile


Soarele
Răsare la 5:33 ● Apune la 20:55


Luna
Răsare la 1:05 ● Apune la 12:36

● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 5 iunie ● Lună nouă 12 iunie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 19 iunie ● Lună plină 26 iunie


Sărbătoare creştină: Sf. Mc.: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel; Sf. Mitrofan, Patr. Constanti­no­polului
Astăzi sunt prăznuiţi Sfinţii Muce­nici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel. În septembrie 1971, a fost descoperit în satul Niculiţel cel mai vechi şi mai bine păstrat "martyrion" creştin din Balcani. Cei patru sfinţi mucenici, ale căror nume s-au găsit scrise în criptă, împreună cu alţi 31 de martiri amintiţi în scrierile rămase au pătimit pentru Hristos prin tăierea capului fie în timpul persecuţiei duse de împăratul Diocleţian, fie în timpul ultimei persecuţii sângeroase din vremea lui Licinius. Din 1971, moaştele celor patru mucenici au fost depuse la biserica Mănăstirii Cocoş. Au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în 1992.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Formulele de adresare între persoa­ne­le feminine legate prin jurământ în perioada copilăriei, în zilele de Sân­toader, Moşii de Vară şi la alte sărbători ale primăverii şi verii, sunt surata, verişoara, mătcuţa. Termenul corespondent pentru partea băr­bă­tească este frate de cruce, văr. Fetele care intră în alaiurile sacre ale Papa­rudei, Caloianului, Drăgaicei, Lăză­re­lului se numesc surate şi îşi zic una alteia surată. În Oltenia, la moartea unei surate se efectuau la mormânt, înainte de închiderea gropii, diferite rituri de separare şi despărţire, iar în Bihor, suratele rămase în viaţă se întâlneau simbolic într-o zi a morţilor cu suratele intrate în moarte, într-un ceremonial numit Lioara sau Jocul pe morminte. (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi
În România

● 1876 - Se creează la Bucureşti Societatea Naţională de Cruce Roşie a României, cu scopul de a contribui la apărarea sănătăţii şi a vieţii oamenilor şi la aplicarea în viaţă a princi­piilor rezultate din convenţiile inter­naţionale ale Crucii Roşii.

În lume

● 1915 - Danemarca modifică Constituţia pentru a le permite şi femeilor să voteze;
● 1920 - Se încheie la Trianon Tra­tatul de pace între Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria. Recunoaş­terea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, a Slovaciei şi Ucrainei Subcarpatice cu Cehoslovacia, a Croaţiei, Sloveniei şi părţii de vest a Banatului cu Serbia etc. (intră în vigoare la 25 iulie 1921);
● 1970 - Tonga îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie;
● 1989 - Represiunea mişcării studenţeşti din Piaţa Tienanmen a ca­pitalei chineze, ordonată de Deng Xiaoping, lider spiritual chinez.

Născuţi la 4 iunie
● 1941 - Valentin Uritescu, actor;
● 1975 - Angelina Jolie, actriţă.

×
Subiecte în articol: calendar