x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri, 6 mai 2011

Vineri, 6 mai 2011

de Ramona Vintila    |    05 Mai 2011   •   20:17

• Este ziua 126 a anului •  Au mai rămas 239 de zile

Soarele:
Răsare la 6:00
Apune la 20:25
Luna:
Răsare la 7:50
Apune la 23:43
Primul pătrar (Luna în creştere)
10 mai
Lună plină
17 mai
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
24 mai
Lună nouă
2 iunie

Proverbul zilei:
„La un sac de învăţătură trebuie un car de minte”
„Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină:  Sf. şi Dreptul Iov; Cuv. Mamant, Pahomie şi Ila­rion
Sfântul şi Dreptul Iov era din Avsitida, din hotarele Idumeii şi Arabiei, fiu din fiii lui Isav. Pe tatăl său îl chema Zaret şi pe mama sa, Vosora. Înainte se numea Iovav şi a prorocit 45 de ani. Pe acesta l-a ispitit diavolul, pentru că îl declarase Domnul drept şi fără prihană şi întrecând pe toţi cei de pe pământ. Şi luându-i diavolul toată averea lui şi chinuindu-l, Iov nu s-a mâniat. Satana s-a văzut învins pentru că dreptul s-a arătat neînduplecat şi neîntors la pornirile pe care i le însufla cel rău. Dumnezeu i-a întors îndoit toate câte îi fuseseră luate. Şi a trăit după această încercare 170 de ani, de s-a făcut toată vremea vieţii lui de 248 de ani.

 

S-a întâmplat azi
În România
1639 – Se încheie construirea Bi­sericii „Trei Ierarhi” din Iaşi, ctitoria lui Vasile Lupu, monument de o frumuseţe unică, cu faţadele integral îmbrăcate într-un decor de piatră sculptată şi aurită;
1849 – Oastea maghiară, comandată de Hatvani, este înfrântă decisiv între Roşia şi Abrud;
1872 – Încheierea la Bucureşti a Convenţiei româno-ruse privind joncţiunea liniilor ferate ruse cu cele române între Iaşi şi Chişinău;
1888 – Victor Babeş efectuează primele vaccinări antirabice la Institutul Antirabic din Bucureşti (înfiinţat în 1887, al treilea din lume).
În lume
1835 – James Gordon Bennett Sr publică primul număr din New York Herald;
1889 – Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris;
2002 – Jean-Pierre Raffarin devine primul-ministru al Franţei.

Născuţi la 6 mai
1856 – Sigmund Freud, înteme­ietorul psihanalizei (m. 1939);
1953 – Tony Blair, primul-mi­nistru al Marii Britanii;
1961 –  George Clooney, actor.

 

Click istoric
Astăzi se împlinesc 112 ani de la des­chiderea lucrărilor primei Conferinţe a Păcii de la Haga, cu parti­ciparea a 109 reprezentanţi din 26 de state (între care şi România), din Europa, America şi trei state din Asia (Persia, China şi Siam). S-a semnat în cadrul lucrărilor o Convenţie asupra reglementării paşnice a conflictelor internaţionale. Delegaţia română a fost reprezentată de Al. Beldiman, mi­nistru la Berlin, şi Ion N. Papiniu, agentul diplomatic de la Belgrad. Tot în cadrul primei Conferinţe a Păcii s-au mai încheiat Convenţiile asupra le­gilor şi obiceiurilor războiului te­restru, asupra extinderii prevederi­lor Convenţiei de la Geneva (22 au­gust 1864) şi asupra războiului maritim.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Sulul este un zeu al vegetaţiei substituit de un butuc de lemn (sulul războiului de ţesut) îmbrăcat şi împodobit ca un flăcău care fertiliza în prima joi după Paşte lanurile de grâu. Cetele de fete, organizate pe uliţele sau părţile satului, confec­ţi­o­nau din sulul războiului de ţesut o pă­pu­şă cu cap, gură, ochi şi mâini, o îm­brăcau în haine frumoase, îi pu­neau floare la ureche etc. În după-amiaza zilei de miercuri din Săp­tă­mâna Lu­minată, Sulul era condus în câmp, la la­nurile de grâu, pe o me­lodie tân­gui­toare, asemănătoare Ca­loianului şi bo­cetelor de înmor­mân­tare. Acesta era prezentat în dublă ipostază, a bă­trâneţii şi tinereţii: „Sulule, bătrânule,/ Şi nepetrecutule,/ Şi neîmbobocitule!/ Sulule, tinerelule,/ Şi nepetrecutule,/ Şi neîmbobocitu­le!” (Rădulescu N., 1969). La româ­nii din Transnistria, sărbă­toarea Sulului se numea Sulica, iar femininul substantivului sul, sula, unealtă a cojocarilor şi cizmarilor, este, în limbajul popular, simbol pha­lic.
• Profesor Ion Ghinoiu

„Încå o zi infectå...” - 6 mai 1943
„Mi-e teamă să nu fie vreo  confuzie în toată treaba asta.” (Gabriel Garcel)
• „Încă o zi infectă…”sau „365 de motive de a nu te ridica din pat”, Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar