x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 7 octombrie 2008

Vineri 7 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    07 Noi 2008   •   00:00

Este ziua 312 a anului - Au mai rămas 54 de zile



Soarele

Răsare la 7:01

Apune la 16:57

Luna

Răsare la 13:56

Lună plină

13 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

20 noiembrie

Lună nouă

27 noiembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)

5 decembrie

Proverbul zilei:


“Ne-am depărtat cu povestea”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sfinţii 33 Mucenici din Melitina; Cuviosul Lazăr


Astăzi sunt pomeniţi cei 33 de Mucenici din Melitina. Printre ei era şi Sfântul Ieron. Plugar fiind, l-au găsit slujitorii idolilor şi, vrând să-l ucidă, nu au putut pentru că Sfântul a scos fierul plugului, a luat grindeiul şi s-a pornit asupra lor. Mai apoi s-a dus Sfântul de bunăvoie la domn şi i s-a tăiat mâna dreaptă de la cot. Celorlalţi sfinţi care n-au vrut să se lepede de cuvântul lui Hristos le-au fost tăiate capetele. Tot astăzi este pomenit Cuviosul Lazăr care fusese hărăzit cu darul prorociei. El şi-a cunoscut dinainte sfârşitul, iar trupul său a făcut minuni şi după moarte.

Credinţe populare, tradiţii, semen


În lumea de altădată, lipsită de mijloacele de comunicare de astăzi, oamenii îşi ocupau timpul liber cu povestiri de tot felul. Subiectele şi sursele de inspiraţie erau practic nelimitate. Iată una despre înmulţirea oamenilor pe pământ: “După ce i-a alungat Dumnezeu pe Adam şi Eva din Rai, le-a dat o palmă de pământ ca s-o muncească şi să scoată tot ce le va trebui. Vine Diavolul la dânşii şi le ia cei doi copii. Diavolul i-a luat şi i-a dus în Iad, în împărăţia lui. Când a auzit, Dumnezeu s-a supărat foc. L-a trimis pe Sfântul Vasile să-l slujească trei ani pe Diavol. Sfântul Vasile a mers şi a stat slugă un an. A slujit şi al doilea, Diavolul nu l-a întrebat pentru ce slujeşte. Când a terminat al treilea an, l-a întrebat şi a aflat vicleşugul. De ciudă, Dracul i-a tras o bătaie bună şi i-a dat copiii. Sfântul i-a dus pe pământ şi de la ei s-a înmulţit lumea”. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1865 – Deschiderea Dietei Transilvaniei, la Cluj, potrivit decretului imperial din august (Curtea de la Viena, pentru a evita orice surprize, numeşte direct 189 de deputaţi regalişti: 137 maghiari, 34 români, 20 saşi, restul de 103 deputaţI – 59 maghiari, 14 români şi 30 saşi – fiind aleşi pe baza unui cens electoral foarte ridicat). Se votează încorporarea Transilvaniei la Ungaria la 24 noiembrie; autonomia Principatului este desfiinţată, urmând ca treburile şi interesele acestui teritoriu locuit de români să fie discutate şi hotărâte de Dieta de la Budapesta;

În lume


1874 – Partidul Republican din SUA a fost reprezentat de imaginea unui elefant, publicată iniţial în revista “Harper’s Weekly”.

Născuţi la 7 noiembrie


1916 – Mihai Şora, scriitor, filosof;

1942 – Mariana Mihuţ, actriţă.

Click istoric


Astăzi, actriţa Dorina Lazăr împlineşte 68 de ani. Absolventă a IATC, în 1961, îşi leagă numele de scena Teatrului Odeon (fost Giuleşti), al cărui director artistic este în prezent. Parcursul carierei sale actoriceşti de excepţie este marcat de roluri compuse cu vervă şi forţă dramatică, interpretări singulare, pentru care este răsplătită cu premii importante: Premiul pentru cea mai bună actriţă a anului, în 1994, acordat de Asociaţia Oamenilor din Instituţiile Teatrale şi Muzicale, ATM sau nominalizarea la Premiile UNITER 2000, pentru cea mai bună actriţă, cu rolul Ziţa din “O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale. În afara rolurilor din teatru s-a remarcat prin numeroase apariţii în filme pe marele sau pe micul ecran.

×
Subiecte în articol: calendar